Sockerstrukturen

Vi alla ser världen ur vår egen lins. Vissa är individualister, några tror på patriarkatet och andra ser samhället ur klassperspektiv. 
 
Mänskligheten har problem. Vi är fetare och sjukare i allt konstigare sjukdomar. Vissa ser det som att kombon för mycket energi in och förlite energi ut har orsakat detta. Vi äter allt mer och rör oss allt mindre helt enkelt. Det är en sanning med modifikation. Ja, vi äter för mycket. Ja, vi rör oss för lite. Men det är inte bara det. Svaret är så mycket mer komplext.
 
Roten till så mycket ont i västvärlden är sockret, det härdade fettet och de snabba kolhydraterna. Skräpmaten sammanfattat. Problemet är att vi har olika syn på vad skräpmat är. För mig som LCHF-are är även den nyttiga müslin och fullkornspastan skräpmat.
 
Vi har problem idag. Maten som vi äter tar över våra hormonella system och får hjärna. Den tar övertaget över vår disciplin och vår naturliga hungerssignaler. Det spelar ingen roll hur mycket vi försöker övertala en människa att inte äta om den är hungrig, hen kommer äta ändå. Det spelar ingen roll hur mycket vi vill att den feta människan ska ut och jogga om den är trött, då kommer hen inte vilja röra sig.
 
När maten vi äter kopplar om kroppen att ständigt gå med hunger och sug kommer vi inte se en förändring i världen. När maten suger ur energi instället för att ge energi kommer vi inte sen en förändring. 
 
Inte nog med det. Ämnen som skapar sug skapar också beroende hos känsliga individer. Alkohol skapar sug, men alla blir inte alkoholberoende. Precis som socker. Det skapar sug, men alla blir inte sockerberoende. Det finns känsliga individer, som jag själv, som blir beroende av substanser som exempelvis socker. Och vi har en befolkning där många är sockerberoende utan att veta om det, då det inte är en allmän sanning att man kan bli beroende av socker och mjöler. 
 
Vi vet att ju tidigare man utsätts för en drog, desto högre sannolikhet är det att ett beroende utvecklas. Gällande alkohol är det en standardfråga när man skall avgöra om man är alkoholberoende eller inte. När jag berättar att jag hade min första fylla vid 11-års ålder så förstår nog alla varför jag blev beroende av alkohol också. Men det är ingen som höjer på ögonbrynen när vi ger våra barn sin första sockerchock när de inte ens är fyllda 1 år. Samhället, strukturen, banar väg för beroende och hälsoproblematik.
 
Så länge vi går med skygglappar och bara erkänner kaloriernas påverkan på hälsa och vikt, kommer vi aldrig lösa problemet. Så länge människor äter mat som tar över kroppen och därmed viljan, kommer vi aldrig hitta lösningen. Energiintaget är en viktig del, men vi måste också börja titta på enskilda livsmedel och hur dessa påverkar hjärnan och hormonerna och ge kostråd utifrån det perspektivet.
 
En hungrig och trött människa kommer aldrig äta mindre och springa mer. 
 
KÖSS
 
 
 
 
8
Lina

Varför tror du att du är beroende av just socker? Inget av det du skriver i din blogg tyder på det.

Karolina

Mitt i prick, My om du frågar mig. Även om Lina tycks veta bättre.

Anna

Herregud, Lina... Har du ens läst Mys blogg undrar man ju... Bra inlägg som vanligt, My!

Mikaela

Så jäkla bra skrivet MY!!!

Vardagskrönikören

Det ligger i företagens intresse att skapa ett onaturligt konsumtionsbehov. Genom enkla psykologiska strategier lurar de vår behovsapparat att överkonsumera!
Mvh,
Vardagskrönikören

Expat

Tycker det ar bra att det lyfts fram att det ar skillnad pa sug och beroende. Och att sug kan leda till beroende.

Och att det ar mycket diskriminerande eftersom det inte ar samma eller lika for alla (obs sarcasm font). Aven om sa manga forsoker fa det till det.

Sonja

@Vardagskrönikören
Jag håller med dig och tyvärr är det inte bara mat det handla om....det finns en konsumtionshysteri i Västvärlden som gör mig ibland väldigt rätt och arg!

Hanna Karlsson

Mycket bra skrivet!