Nytt matschema

Som du vet så har jag precis börjat en ny behandling för mitt beroende. Det är en behandling just för jag har insjuknat i mitt beroende igen efter en tuff höst. Detta är ingen barnlek. Första gången jag kom så bad de mig blåsa i en alkometer. Jag bah: Alltså jag har inte druckit alkohol på två år. Å de bah: kul för dig. Blås nu! Sen har de rätt att ta oplanerade drogtester på mig. De har beställt hem utdrag på alla mediciner jag har haft de senaste 1,5 åren. Alltså nu snackar vi hardcore shit här alltså. Skrivit på avtal att jag inte får ta några sinnesförändrande droger under behandlingstiden. På detta stället behandlar man liksom inte bara socker, man ser beroendet som en sjukdom med massa utlopp och behandlar själva kärnan i det. 
 
Sen är det tusen frågeformulär och sjukt tuffa hemläxor. 
 
...Och ett nytt kostschema. Jag hade ett långt möte med hon som sköter kostscheman där för att bygga mitt. Hon var supergullig. När det gäller andra "kostexperter" i övriga livet så pekar de ju med hela handen å bah: såhär ska du äta, knubbis! Så är det inte inom beroendevården har jag märkt. Nu är det det andra kostschemat jag har fått i mitt liv från beroendevård. Och det är verkligen helt annorlunda. Dels för att man har sjukt mycket att säga till om själv. Dels för att mitt inte innehåller kolhydrater. Det viktigaste för dem är att det är praktiskt applicerbart efter just mitt liv. Därför fick jag fylla i mängder av papper men också tre (!!) samtal innan. 
 
Det visade sig att jag åt extremt för lite energi. För när jag fick det tänkte jag bah: shit pommes. Hur mycket mat ska jag äta egentligen??? Men så räknade jag själv och såg att det ändå var 1920 kcal, 71g protein & 14g kolhydrater under hela dagen. Och det är ju inte svinmycket. Tänk då hur lite jag åt innan!
 
Och vi pratade lite om mina konstiga viktuppgångar. Hur jag efter semestern förra året gick upp 8 pannor. Hur jag på bara 2 månader kunde gå upp 12 kilo. Den är bara sinnessjuk. Och jag fick faktiskt rimliga förklaringar till det. Dels att jag äter toklite i vanliga fall så kroppen suger åt sig allt den kan när den väl får mat. Dels att jag alltid varit överviktig, redan som barn, så jag har fler fettceller och då går man upp lätt. Genom att äta mer energi kommer min kropp få en högre förbränning och jag blir mer motståndskraftig.
 
De största förändringarna är att:
 
Jag skall äta frukost. Jag var väääääldigt emot detta. Men kostexperten sa att fasta sliter på binjurarna. Dessutom vill vi inte äta enorma portioner när vi äter pga att kroppen utsöndrar oxytocin och det är beroendeframkallande. Och jag måste äta enorma portioner annars för annars får jag inte i mig allt. Så jag har lovat att prova att äta frukost i 2 veckor. Sen gör vi en utvärdering. 
 
Jag skall dra ner kaffet, max 2 koppar om dagen och resten koffeinfritt. Pga insulinutsöndring och påverkan på beroendecentra.
 
Det jobbigaste är att jag skall föra matdagbok. Skriva upp allt jag äter. Jag hatar att föra matdagbok. Fick panikångestattack första dagen och var otrösterlig. Det drar upp så jävla mycket barndomstrauman hos mig. Hur jag satt där som liten och dietisten var så jävla puckad i huvudet och bara: fast, sluta äta godis. Och alla var besvikna på mig jämt och ständigt. Att jag inte gick ner i vikt. Och alla blev arga när jag inte följde rekommendationerna så jag började ljuga som fan i matdagboken. Samma gäller att väga och mäta maten. Hulkandes och gråtandes. Fy fan vad jag hatar detta. Det är verkligen direkt tillbaka till min skit barndom.
 
Så mitt i en panikångestattack så ringer jag Sockersyster Ann-Ida. Bara skrek gråtandes att jag inte fixar detta. Men hon fick mig som vanligt på bra tankar. Detta är ju skillnad från min barndom. Detta är en matplan jag själv varit med och tagit fram. Och jag får hjälp av människor som fattar mitt beroende. De kommer aldrig tycka jag är värdelös bara för jag inte klarar att följa den en dag. De kommer aldrig tycka att jag är lat, omotiverad eller saknar disciplin. Och ingen kommer bli besviken. Ingen kommer någonsin prata kalorier och att springa mer. Ingen kommer tycka att det är fel på mig. 
 
Men det rör upp så jävla mycket från barndomen detta. Det är verkligen som att klia på ett sår jag gömt någonstans långt inom mig. 
 
Men kanske. Kanske kanske. Kan jag äntligen bli frisk.
 
KÖSS
 
 
17