Fett + salt

Man kan trigga på mycket här i livet, den läxan har jag lärt mig. Är du en av dem som faktiskt har svårt att känna lugn i kroppen även på striktLCHF? Då kanske du påverkas av kombon fett+salt. 
 
Idag vet vi att den triggar beroendehjärnan, det är bara att titta på livsmedelsindustrin. De vet att rätt nivå på kombon fett + salt får oss att crava mer. Jag har därför provat ett par dagar att eliminera saltet mer eller mindre. Det har lyckats... helt okej. Det är faktiskt sjukt svårt. Men det är det å andra sidan med alla nya vanor. 
 
Redan bara efter första måltiden märkte jag skillnad. Mat utan salt är ju inte jättegott utan tar bara bort hungern. Sen fick jag cravings och åt lite fett + salt ändå. Men 2/3 måltider per dag har jag lyckats hålla mig från saltet och jag känner en enorm skillnad på suget i kroppen. 
 
Jämför detta lite som när jag tragglade med mejerierna för 3 år sedan. Ett par dagar off, ett par dagar on. Det är svårt att lägga om vanorna och man får se det för måltid till måltid. Supersvårt när man äter ute givetvis.
 
Detta gör jag för min egen skull. För att känna efter om sinnesron ökar om jag minskar ner salthalten i kroppen. Det har ju ingen betydelse för vikt eller hälsa, för mig handlar det om att känna ett större lugn i tillvaron. Fick därför tipset av en beroendeterapuet att ta bort saltet. Kanske är det det som highjackar min hjärna just nu.
 
Kommer att skriva om detta mer sen, vad jag tycker är svårt och om det är värt för dig att prova. Jag vet iaf att när man slutar med någon, vad det än är, så får man fan abstinensbesvär. Skall bli spännande att se hur de tyr sig och om det ger en större sinnesro att sluta med salt.
 
More will follow!
 
KÖSS
 
7
Anna P

En liten fundering bara: Hur tänker du angående att få i dig elektrolyter (där natrium ingår)? De är ju ändå ganska viktiga för kroppen tänker jag?

Anonym

Jag tänker på sinnesro. Hur jobbar du med den? Har du hittat till 12-stegsprogrammen? Där har jag hittat min sinnesro tillsammans med bra mat.

Anonym

Jag tänker på sinnesro. Hur jobbar du med den? Har du hittat till 12-stegsprogrammen? Där har jag hittat min sinnesro tillsammans med bra mat.

Linn

Hei My, når du kutter ut saltet i maten når du følger LCHF, vil du ikke få saltmangel? Jeg har lest og hørt at man må ha en del mer salt i kosten når man følger LCHF enn om man spiser karbohydrater. Hvordan løser du eventuelt dette?

Lill Pipsan

Du tillägger väl salt i ditt dricksvatten isf? Om man äter "ren" mat utan salt så måste man tillsätta salt. Annars är du snart aptrött och känner dig som en urvriden disktrasa. 😋

Sandra

Hej! Jag är nykter alkoholist och sliter med beroenden inom många områden. Tänkte fråga dig ang lchf som jag tänkt ge en chans. Rekommenderar du att köra all in direkt? Tack för en kanonblogg!

Anonym

Instämmer med tidigare kommentaren om saltet. Du får ju garanterat en uttorkning på köpet om du utesluter/minskar på saltet. Det handlar inte om hur mkt vatten/vätska vi häller i oss utan hur mkt som cellerna kan tillgodogöra sig. Ska inte gå in på detaljer om jonkanaler och molekyler men så är det.