Känslor i ett stort virrvarr

För tillfället är jag inne i ett ganska stort low i livet. Jag känner mig nere och trött, jag sover jättedåligt och är marinerad i jobbiga känslor. Det är helt enkelt tungt nu.
 
Livet lunkar ju på och det är egentligen inget särskillt som jag kan härleda det till, det bara är tungt och jag är sliten.
Jag har märkt att jag lever helt drogfri då alla känslor blir mycket starkare. När jag inte ens intar koffein och nikotin längre så blir känslorna stora. Det är ju första gången i livet jag möter livet utan något som dämpar och tystar.
 
Jag har insett att något jag brukar använda mig av är förnekelse. Genom olika droger i mitt liv så förnekar jag verkligheten som den är genom att fly från den. Jag förbereder mig alltid på det värsta. Ett telefonsamtal är obehagligt eller ett mail som kommer oväntat. Jag är en kaospilot! Det är något som är genomgående hos oss beroende, vi är kaospiloter - och vi använder verklighetsflykt för vi är rädda och ovana att hantera stora känslopåslag.
 
Det jag försöker tänka är att detta är övergående. Känslor är ju som mjölk i kylen: de har ett bäst-före-datum! Så även denna jobbiga period kommer passera och allt kommer bli väl igen. Det är nu jag är tacksam för mina verktyg, hur de hjälper mig att överleva i tyngre perioder. Det viktigaste verktyget jag har är gemenskapen. Det är där jag hittar mina sockersystrar och kan ta stöd och hjälp att tillfriskna. Det samt mina rutiner och min abstinenta mat. Vilka är dina livbojar du använder för att hålla dig frisk i tunga perioder?
 
KÖSS
 
 
4

Hur äter man lagom?

Det många inklusive jag själv har utmaningar med är att äta lagom. Beroende är förnekelsens sjukdom så det är lätt hänt att vi lurar oss själva.
 
Det finns olika sätt att gå tillväga, som passar bra i olika skeden i livet. Gemensamt är att vi gärna rapporterar till en kompis som kan stötta oss att äta lagom. Självbedrägeri är A och O att komma över.
 
1. Mät och väg allt
Vissa perioder då jag har tappat ögonmåttet kan det vara värdefullt att mäta och väga allt. Men personlighen blir jag ätstörd och orolig när jag mäter och väger allt i långa perioder. Mitt jobb innebär många representationsmåltider och resor och det försvårar mätandet. Plus att det ger mig rysningar då jag sveps iväg till barndomstrauman när alla andra kunde äta fritt utan jag.
 
2. Ta kort på allt du stoppar i munnen
Det är en effetkiv metod, du vinner några sekunders betänketid samt har svart på vitt vad du egentligen åt och inte. Om du skickar det till någon som kan hjälpa dig att se över intaget har du vunnit ännu mer. Ibland kan du be en kompis stå på givakt och fota och skicka INNAN du äter för att få ett OK så du kan äta med gott samvete.
 
3. Skriv en plan dagen innan vad du skall äta
Använd den sedan som facit. Detta tycker jag är en skön metod som jag använder i mina risksituationer. Då ber jag en kompis hjälpa mig som jag får bolla med. 
 
Allt detta är väldigt bra för förnekelsen. Det handlar om sinnesron, att inte älta vad man har och inte har ätit. Det är det som leder till vansinnet som vår sjukdom är så starkt förknippad med.
 
KÖSS
 
 
 
4

Medveten andning - Podden Sockersystrar

Medveten andning är idag ett stående inslag i behandling för sockerberoende. I detta avsnitt träffar vi Anders Olsson som har hängett sitt liv åt att lära människor att andas. Genom att andningsträna kommer vi få ett friskare liv med mindre stress och större livskvalitet. 
 
 
i är så himla glada att ni lyssnar, delar och likear. Det är tack vare er som det går bra för podden Sockersystrar. Podden har legat uppe på topp 100 av Sveriges mest lyssnade podcasts samt topp 10 i kategorien hälsa. Fortsätt dela, likea och kommentera. Detta är ett steg för att få samhället att erkänna att vår beroendesjukdom finns, så fler kan få RÄTT hjälp. Att de som inte har råd till behandling ändå skall få det.
 
Podden hittar du via iTunes, Acast, Podcaster eller streamat här under. Finns där poddar finns!
 
Följ oss på Instagram @Sockersystrar
Och på Facebook @Sockersystrar