Hur äter man lagom?

Det många inklusive jag själv har utmaningar med är att äta lagom. Beroende är förnekelsens sjukdom så det är lätt hänt att vi lurar oss själva.
 
Det finns olika sätt att gå tillväga, som passar bra i olika skeden i livet. Gemensamt är att vi gärna rapporterar till en kompis som kan stötta oss att äta lagom. Självbedrägeri är A och O att komma över.
 
1. Mät och väg allt
Vissa perioder då jag har tappat ögonmåttet kan det vara värdefullt att mäta och väga allt. Men personlighen blir jag ätstörd och orolig när jag mäter och väger allt i långa perioder. Mitt jobb innebär många representationsmåltider och resor och det försvårar mätandet. Plus att det ger mig rysningar då jag sveps iväg till barndomstrauman när alla andra kunde äta fritt utan jag.
 
2. Ta kort på allt du stoppar i munnen
Det är en effetkiv metod, du vinner några sekunders betänketid samt har svart på vitt vad du egentligen åt och inte. Om du skickar det till någon som kan hjälpa dig att se över intaget har du vunnit ännu mer. Ibland kan du be en kompis stå på givakt och fota och skicka INNAN du äter för att få ett OK så du kan äta med gott samvete.
 
3. Skriv en plan dagen innan vad du skall äta
Använd den sedan som facit. Detta tycker jag är en skön metod som jag använder i mina risksituationer. Då ber jag en kompis hjälpa mig som jag får bolla med. 
 
Allt detta är väldigt bra för förnekelsen. Det handlar om sinnesron, att inte älta vad man har och inte har ätit. Det är det som leder till vansinnet som vår sjukdom är så starkt förknippad med.
 
KÖSS
 
 
 
4
monica

Jag läser om mättnadshormoner, hungerhormoner, insulinproduktion. Har ett schizofrent förhållande till mat. Lovar mig själv guld och gröna skogar, matlistor och planering. Och vänder lika fort som en gris blinkar. Och tycker det finns värre eländen i världen än min vikt. Undrar alltid varför en del kan hålla mårtan och inte bry sig ett skvatt om vilken mat som finns eller inte finns i närheten.

Ann

Stod på Clas Ohlson och fick en uppdatering ifrån dig. Hade en köksvåg i korgen. Jag lassar på mat på tallriken som en galning. Tack för ditt inlägg så passande för mig just nu.

Anonym

Det jag gjorde förut och även måste börja med igen var att lägga upp lagom med mat och sen göra matlådor av resten så det inte fanns något kvar i kastrullerna att småäta av.

Carro

Äter på assiette. Och sen äter jag alltid bara en portion. Sen måste jag vänta i minst 15 min efter att sista tuggan är slut innan jag får ta en portion till. Detta har gjort att jag sällan tar en portion till. Är liksom mätt efter en om man ger sig själv chansen att känna efter. Vägrar väga min mat då jag har barn som jag vill ska få en bra relation till mat och att de ska lära sig art lyssna på sina kroppar och ännu så länge går det bra iaf :)