Rädslan av abstinensen

Jag funderar mycket kring beroendesjukdomen. Vad är det som gör att några av oss är beroende, andra inte? Forskningen visar på många faktorer och parametrar. Anknytningsteori, uppväxt, genetik. Mycket spelar roll.
 
Något som jag har märkt är en stor skillnad mellan oss beroende mot icke-beroende är hur vi laddar känslotillstånden, bland annat abstinensen. När en icke-beroende får sug kan hen enkelt lugna sig själv genom att uppleva och känna att "detta är övergående". Vi Beroende däremot får panik. Vi svänger oss gärna med termer som "alltid" och "aldrig". Jag har ALLTID sug. Varför står jag ALDRIG emot?
 
Vi har inte samma förmåga att stå ut i känslotillstånd som den icke-beroende. Vad det nu kan bero på kan diskuteras. Ett viktigt svar är vad vi får med oss från barnsben. Har vi växt upp i en familj där våra känslotillstånd inte uppmärksammades, viftades bort och/eller förstorades. En av det finaste gåvorna man kan ge ett barn är tryggheten att finnas där som förälder. Att genom svåra och stora känslor stå vid sitt barns sida och lugnande intyga att "allt är väl, allt är övergående". Då övar vi barnets förmåga att stå ut, att finna tröst och trygghet i känslostormen.
 
Det jag har märkt är skillnaden på min attityd då jag slutade med socker och med nikotin. Med socker hade jag attityden "DET ÄR SÅ SYND OM MIG, JAG FÅR ALDRIG ÄTA SOCKER" som om jag missade något. Med nikotin var det "Vad skönt, nu slipper jag dessa bojor". Varje gång nikotinsuget kom så tänkte jag "Det går över, jag får ge det tid". Jag såg också nikotinsuget som något positivt, som en påminnelse om att "juste ja! Jag är icke-snusare! Vad härligt". Och de som snusar tittar jag på utan avund. Jag missar ingenting, tvärtom - jag vinner hälsa! Gissa vilken astinens som var enklast? I den ena gav jag mig själv trygghet, den andra självömkan.
 
Kanske har vi en parameter där? Att när vi har förmågan att trygga upp oss själva, att ta abstinensen med trygghet i botten - då är häften vunnet. Har vi en attityd att allt är övergående och väl, så blir inte saker lika stora.
 
KÖSS
 
 
6
Slow Living by Annika

Tack! Du skriver alltid så ärligt och uppmuntrande. Vilken fantastisk resa du gör, så inspirerande!

Anna

Visserligen o t, men ändå: Vad söt du är, My!

Elisa

Jag har följt dig en kortare tid och är imponerad! Din blogg ger en otroligt intressant läsning, framförallt din analys om beorendet och var det komer ifrån. Jag är själv uppvuxen i en beroende miljö. Mina föräldrar var (är) alkoholister, men trots detta har de kunnat ge mig en trygg upväxt full av kärlek. jag kan se skillnad på mig och mina syskon. jag är yngst av 5 och en sladdis. 3 av mina syskon ha en beroende tendens, kanske inte alkohol men mat, snus, OCD, you name it. Jag själv, känsoätning och socker...
I ett av dina inlägg sa du någon som slog huvudet på spiken. Om du är beronede av alkohol eller snus kommer aldrig någon att erbjuda dig en drink eller en cigg, medans socker är någon form av belöning.
Har du klarat något unnar man sig något gott, fredagsmys fyllt av godis, är man ledsen dränker man sorgerna i Ben n Jerrys. Listan kan göras lång.

Det jag vill få sagt är att du är grym som försöker skapa en större allmän kunskap och förståelse i just sockerberoende.

Åsa

Där satte du fingret på en öm punkt för mig som jag inte gärna vill ta tag i. Tack!

monica

Jag tycker det är underligt , när ett barn i en syskonskara blir så tjock,att det inte orkar röra sig till slut medan de andra, mycket magra, fladdrar runt som löv i höststorm. Varför blir en besatt av att äta??? Hormoner,dolda missbruksgener. Som måste passas med ätandet. De andra äter precis vad de vill/de vill just inte ha något.

THERESA

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) bindande stavning
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare
8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
genom {drogunduspellcaster@gmail.com}