Avsnitt 12 - biokemin hos sockerberoende

Sockerberoende både ger kroppen stryk andligt och fysiskt. I detta avsnitt pratar vi med ingenjören, författaren och biohackern Martina Johansson vilka typiska problem i kroppen som uppkommer av långvarigt bruk av socker.
 
 
Vi är så himla glada att ni lyssnar, delar och likear. Det är tack vare er som det går bra för podden Sockersystrar. Podden har legat uppe på topp 100 av Sveriges mest lyssnade podcasts samt topp 10 i kategorien hälsa. Fortsätt dela, likea och kommentera. Detta är ett steg för att få samhället att erkänna att vår beroendesjukdom finns, så fler kan få RÄTT hjälp. Att de som inte har råd till behandling ändå skall få det.
 
Podden hittar du via iTunes, Acast, Podcaster eller streamat här under. 
 
Följ oss på Instagram @Sockersystrar
Och på Facebook @Sockersystrar
 
 
2

Recept - Järpar och svamprisotto

Järpar och svamprisotto 4 portioner
 
 
Järpar
500 g fläskfärs
125 ml Garant kokosgrädde
20 gram färsk eller fryst hackad persilija
Salt & peppar
Vitpeppar
1 ägg eller äggersättning
 
Blanda ihop allt. Stek i 8 stycken fint formade järpar.
 
Svamprisotto
125 ml Garand kokosgrädde
1 pkt avrunnet ris från purepasta (eller 250g blomkålsris)
1 näve hackad spenat
4 stycken skivade stora champinjoner
1 finhackad gul lök
Salt och peppar
 
Smörstek löken tills den blir glansig. Lägg i svampen. Mätta röran med smör. Häll på riset och grädden och lå den koka ner. Häll på spenaten och puttra tills det blir mjukt. Salta och peppra!

Nikotinavgiftning

Efter ha läst boken Äntligen rökfri med Allen Carr bestämde jag mig en gång för alla att sluta snusa. Denna ovana jag gjort sedan jag var 15 år gammal. Det var helt enkelt dags att göra sig av med skiten! 
 
Jag var livrädd då jag försökt en gång förut men misslyckats. Men så inventerade jag mitt inre känsloliv och såg att det var just rädslor som stoppade mig. Rädslor för saknad, att misslyckas och att gå upp i vikt. Men vem är jag om jag inte ens vågar försöka? Vad är det värsta som kan hända? Att jag tar återfall, men herregud - det är långt mycket bättre än att inte försöka alls! Tycker jag i alla fall!
 
Dessa första dagar har varit hemska. Suget har absolut varit hanterbart och jag har inte varit sådär arg heller. Boken har verkligen hjälpt mig att inse att jag inte missar något när jag inte snusar. Däremot var jag TOTALT oförberedd på abstinenssymptomen. Jag har varit JÄTTESJUK!
 
Feber, muskelsmärtor, domningar, huvudvärk, svettningar, illamående, yrsel, dubbelseende. Jag vaknar dessutom mitt i natten i ångestattacker å kan inte somna om. Men ju jobbigare det är, desto mer beroende är jag och ju mer har jag att vinna! Så försöker jag tänka!
 
Min största längtan är just nu efter en god natts sömn. Jag vill verkligen kunna sova bra igen och inte vakna i ångest och dylikt. Det hoppas jag att jag snart får.
 
Tänk. Jag har brukar beroendeframkallande substanser i hela mitt liv. Socker tills jag nästan åt ihjäl mig. Kaffe så jag fick panikångestattacker. Alkohol så jag skadade mig själv och andra. Nu är första gången i livet då jag inte har något filter alls, några kryckor överhuvudtaget. Det är så jäkla coolt tycker jag. Nu är för första gången jag lever helt fri från alla slags beroedeframkallande substanser. Så jag får passa på att njuta av denna avgiftning, den är förhoppningsvis den sista jag gör!
 
KÖSS
 
 
3