Hjärntvätten

När jag slår på teven så möts jag av drogreklam i varje paus. Hemmakväll sponsrar som vanligt Idol, för alla vet att när vi kryper upp i soffan på fredagen är det obligatoriskt att det sker med en påse lösgodis. I pauserna kommer ballerina in. När du skall fika är det obligatoriskt att bjuda på småkakor. Och alla vet ju att man har så kul med Toffifee. 
 
Vi möts av glada människor som överallt skrattar tillsammans med familj och vänner tillsamman med något sött. Kakor, godis, glass - vi hjärntvättas att det är till för lyckliga stunder. En lycklig stund är inte detsamma utan något att tugga på. 
 
Denna hjärntvätt gör att vi som väljer bort socker tror att vi missar någonting. Vi tror att vi aldrig kommer få det likabra som den där lyckliga barnfamiljen som sitter ihopkrupen i soffan tillsammans framför tv4 fredagsunderhållning. Att det aldrig kommer bli lika bra fikor utan Ballerina eller en kanelbulle. Vi ser ju hur de lykliga människorna gör på teve.
 
Big news. Vi är hjäntvättade. Faktum är, socker är inte ens gott. Det är ett beroendeframkallande gift som skapar ett cravande monster inom oss som bara vill stilla abstinensbesvären. Vi tror vi skall bli lyckliga när vi tar det där söta, men sanningen är - det blir vi inte. 
 
Nu tänker du. Vad säger hon? Socker är otroligt gott! Nej, det är det inte. Jag som LCHFare äter inget sött. All min mat är råvaror som jag lagar på egen hand. När jag äter något med hög andel raffinerat socker så ryggar jag tillbaka. Det är exakt samma känsla som att äta för saltad mat. Mina smaksinnen är idag rebootade, återställda. Jag finner smaken av processat socker lika äckligt som att doppa tungan i salt. Det är en frän, stark smak som tar över helt. 
 
Jag äter inget sött alls. Det gör att när jag äter en morot, smakar på kokosgrädde eller någon mejeri - så tar den söta smaken över helt. En "allätare" tycker jag är galen. De känner inte det söta alls. Det beror på att deras smaksinne är kapat av sockret. Det är exakt samma grej som för en rökare. En icke-rökare hostar, fräser och tycker det smakar skit. Rökaren har kapat sinne och tycker upplevelsen är njutbar, att det smakar gott. Rökaren har under många år kapat sina sinnen och slått ut de naturliga reaktionerna.
 
Faktum är att socker inte är gott. Faktum är att sockret kidnappar vårat smaksinne. När vi äter mycket socker så börjar till och med det allra sötaste smaka papp. Jag kommer ihåg när jag åt godis varje dag. Snart smakade Center som smörgåsrån - ingenting alls. Idag när jag inte äter något sött alls, smakar det så starkt att jag inte står ut.
 
Det är en vedertagen sanning att socker är gott. Det ser vi på teve. Vi ser de lyckliga familjerna och tänker att de har något som inte jag har och lever jag utan socker missar jag det. Det är kärnan till att så många faller fram och tillbaka ur sockret. Vi luras att vi missar något.
 
Idag har jag ett lugn som jag aldrig haft förut. Maten pratar inte med mig. På fredagskvällen tänder jag ljus och kanske kokar te. När jag fikar räcker det med en varm dryck. På kalas räcker skratt gott och väl.
 
För synar jag bluffen så inser jag att jag har blivit hjärntvättad sedan barnsben. Var är den lyckliga familjen när jag står och trängs bland lösgodishyllan på ICA där godiset klumpat ihop sig, snoriga barn pillar i lådorna och mammorna skäller hårt på sina telningar för att de gapar och skriker? Var är den lyckliga familjen när mamma ligger med utspänd buk i smärta och pappa däckat av i sockerkoma framför Idol? Var är den lyckliga familjen där mamma dör i sviterna av diabetes och pappa i en infarkt? 
 
Tro mig. Du missar ingenting. Det du däremot missar när du äter socker är din frihet. Socker sätter bojor på livet och förslavar dig att vilja ha mer och mer och mer och mer. Du spenderar en förmögenhet på en drog som gör dig sjuk, fet, fattig och förslavad. Genom att leva sockerfritt, lever du också i frihet. Syna bluffen. Bryt hjärntvätten. Låt fredagsmys vara just mys!
 
KÖSS
 
 
27
Anonym

Jag håller med dig om att det som finns i godishyllorna är äckligt sött. Däremot håller jag inte alls med dig om att sött inte är gott. Människor har alltid ätit sött, från start med bröstmjölken och i alla tider sött från tex honung. Sött har ju varit en smak låååååångt innan vår tid..

Jennie Lundberg

Vilken bra text, så förklarande, så lätt att förstå.
Jag har själv ett sockerberoende, men har tyvärr inte gett upp min kamp ännu, det är sorgligt och ledsamt när så mycket tid går till att leva ett "vanligt" liv.
Jag har inte accepterat ännu, tyvärr.
Men en sån här text hjälper mig i rätt riktning.
Tack!

Sonja

Du är fantastisk. Sätter fingret på problemet! Du har inspirerat mig så mycket, nu har jag en egen sockerfri matplan. Livet känns lugnt och jag sover bättre.

Lena i Umeå

Jag håller verkligen med dig. Det gör ont i hjärtat att se sina bekanta och kollegor med diabetes 2, högt blodtryck och andra åkommor "fira" så fort chansen dyker upp. Vissa är också väldigt tydliga med att de måste få unna sig en glass eller ett wienerbröd när de haft en intensiv period på jobbet (typ varje vecka). I mer privata sammanhang ska de fikas varje gång man ses. Jag håller med dig, en trevlig dryck och trevligt sällskap borde räcka. Dessutom finns det miljö- och hållbarhetsaspekter som jag ser det. Varför använda en massa åkermark till att odla socker?

Helen

Bra skrivet, ligger mycket sanning i detta!

Malin

Jag tror verkligen att allt är så svartvitt som du beskriver det. Jag vill inte mena att du gör fel på något sätt, så hoppas du inte missförstår mig - för alla ska göra vad de mår bäst av.

Men att ALLA är hjärntvättade och att socker inte ÄR gott? DU tycker inte att det är gott. Men socker har i alla tider varit en smakförstärkare som förhöjer andra smaker. Tycker inte heller att man ska trycka i sig för mycket raffinerat socker, men att det aldrig någonsin är gott utan bara hjärntvätt? tycker det påståendet i sig låter lite hjärntvättat.
Men samtidigt härligt för dig att du hittat nåt som funkar för dig.. men det behöver inte vara en sannign för alla. just sayin.

monica

Bra skrivet! Leve socker industrin. Alla, även diabetiker har "rätt"att "unna sig" socker . Usch . Tycker för lvrigt det är illa med reklamtvn spelpropaganda och alla brev och mail som skickas ut. Förr fanns godis i små påsar, kallades snask.Dricka delades av flera barn och var i 330 ml flaskor. Folk var ute och jobbade, barn lekte, gym behövdes inte. Vi är invaggade i en konstig livsstil.

Yvonne


Ni som inte tror på innehållet i texten - prova att avstå ifrån socker en längre tid så förstår ni!
Det är en utmaning, en avgiftning, så lycka till! :-)

Det är härligt att känna andra smaker, må fantastiskt bra i kroppen och knoppen. Och när man sen äter något sött - så smakar det INTE gott.

Så ni som säger att det är gott har alltså inte upplevt motsatsen - efter en tids sockeruppehåll blir socker äckligt.

Barn är ju galet ärliga. Ovan är vad mina barn upplever och säger.

Soliga hälsningar!

Hanna Karlsson

Jag håller med till 100%. Jag tycker inte heller att socker är gott längre. Det är alldeles för sött+ att jag mår dåligt av det. Det är bara huvudet som fortfarande vill ha socker men när jag väl äter det så känner jag att nej. Det är inget för mig längre.

Karin

Hanna, precis så känner jag också. Synd bara att huvudspökena ska vara där ibland och lura en! Jag vet att jag inte tycker det är gått eller nyttigt ändå faller man dit ibland, tyvärr!

Karin

Hanna, precis så känner jag också. Synd bara att huvudspökena ska vara där ibland och lura en! Jag vet att jag inte tycker det är gått eller nyttigt ändå faller man dit ibland, tyvärr!

Thalia

Fast vänta lite! Gäller inte detta nästan ALLT? Det man avstår från en längre tid vänjer sig kroppen av med och sedan smakar/känns/upplevs det konstigt/äckligt/fel? Jag tänker på riktigt överviktiga stillasittande människor som plötsligt går på en joggingtur, det känns ju vidrigt men är ju inte dåligt för dem för det! Eller veganer/vegetarianer som avstår kött och mjölk under flera år, de tycker ju det smakar sjukt äckligt sedan. Så nu tramsar du bara My.

Anonym

Exakt så, det är exakt så för mig med!! Så bra text!

Elisabeth G

Så sant. Jag minns ännu när jag, efter att ha ätit LCHF i ca tre månader, köpte Daim (mitt tidigare favvogodis) och kände att smaken vara bara så äckligt söt, ja liksom bitter.

Anny

Håller med! Socker är verkligen äckligt OM man lyckas avstå en längre tid. Hejja dig My som är sån inspiration och kämpe!

Anonym

Herregud vilket enformigt tankesätt: du fattar att inte alla har din problematik va? Vi är rätt många som fixar att äta godis då och då eller fika utan att förlora oss i frosseri. Vidare så är du så jävla pinsam när du påstår att socker ger diabetes, läs på lite. Men å andra sidan vill du väl bara provocera lite. Trams

Anonym

Det är synd om dig som bär på så mycket ilska i kroppen mot allt som har med mat att göra.
Din man är skk. Och hur ställer han sig till dina tankar? Hur man får diabetes och andra sjukdomar har mycket lite med just intag av kolhydrater att göra. Liksom ditt resonemang är så fel på så många sätt och vet du vad? Man kan vara lycklig trots att man inte tänker exakt som du.
Ödmjukhet inför att alla inte tror sig vara beroende av saknad verkligen hos dig.
Hade ingen koll på dig, men en vän skickade en länk som sa läs detta.
Och jag blev som hon förstummad över din hyllningskör som köper allt du skriver rakt av.

Anneli

Anonym: My vet att det finns människor som klarar av att äta socker, hon skriver utifrån sitt liv och hon hjälper, peppar många att det finns ett liv även för dem som inte klarar av att smaka på socker då och då.
Kolhydrater spelar en stor roll när det kommer till om du ska insjukna i diabetes typ 2 eller inte.
Jag skulle också tycka det vore intressant att höra hur Martin tänker eftersom han vet vad My har gott igenom och han träffar nog en massa människor som skulle kunna må så mycket bättre bara de åt bättre.

Martina

Anonym:

Socker är inte gott och inte naturligt, ge lösgodis till en japan, eskimo eller innuit, de kommer spotta ut det igen. Jag har testat att ge choklad till Kineser, de tycker att det är ÄCKLIGT för inget i deras kost är sött.

Ang diabetes. Är det inte konstigt att man helt kan BOTA Diabetes typ 2 om man tar bort alla kolhydrater? Märkligt om kolhydrater är heeeelt oskyldigt....

Anonym

Martina- japaner äter visst sötsaker. Allt sött behöver inte vara Marabou mjölkchoklad och smågodis. Sött finns i massor av former!

Anonym

Sedan jag började äta kidneybönor med lite olja och vinäger före och efter middag så har jag inte alls längre något sötsug. Det är så skönt! Det är så lugnt i hjärnan och inte alls svårt att motstå när jag har det framför mig. På tio år har jag aldrig känt detta, har alltid tampats med sockersug och mattankar.

Martina

Anonym:

Fast jag har bott i asien i över 5 år totalt, jag vet verkligen va de äter i Kina, Taiwan och Japan i ländernas olika delar. De äter inte sött, inte ens deras efterrätter är söta.

Anonym

Martina, då har vi olika syn på vad som är sött!

Anna

TACK! Precis vad jag behövde läsa, upp på rätt köl igen! Tack!

Hanna

Frukt är också rätt sött, men det är det alltså ingen som tycker om i Asien?

Magdalena

grymt bra inlägg!

GeorgVanHalen

Hej!

Jag har tänkt att börja med LCHF, men behöver tips till vad man kan äta till frukost. När jag tänker frukost tänker jag: Juice, bröd, mjölk/filmmjölk, frukt... Saker som inte går ihop med LCHF alls.

Vad ska man egentligen äta? :)