Höstgryta

Detta långkok är perfekt inför helgen! Supergott både till vardag och fest.
 
12 portioner höstgryta
 
 
1 kg högrev eller någon annan bit av nöt
Svartpeppar, vitpeppar, salt
200g rökt sidfläsk
2 gula lökar
1 l rött vin
4 vitlöksklyftor
1/2 liter kantareller
1/2 liter klyftade champinjoner
3 lagerblad
2 msk hackad persilja
4 msk oxfond
1 tetra Garant kokosgrädde (250 ml) eller vispgrädde
en skätt colorit
 
Sätt ugnen på 125 grader. Dela högrevet i 4x4 cm stora bitar och salta och peppra. Skiva fläsket i centimeterstora bitar. Skala löken och dela i 4 delar. Skala vitlöksklyftorna. Stek kött och fläsk tills de fått fin färg i stekgrytan som tål ugn. Dra bort från spisen och lägg i löken jämt fördelat. Pressa vitlöksklyftorna över. Lägg i persilja, lagerblad, oxfond och vin. Ställ in i ugnen i 3,5h. Ta ut stekgrytan ur ugnen, ställ på spisen och häll i svampen. Låt den puttra i 30 minuter. I slutet lägger du i grädde/kokosgrädde. Smaka av. Lägg i några droppar colorit för färgens skull. Servera med smörstekt blomkålsris.
 
KÖSS
 
3
Stina

Det låter riktigt gott. Måste prova!

Narendra

Inte en LITER vin i om du anser dig vara alkoholist. Att alkohol försvinner helt i matlagning är en stor myt. På 3.5h har säkert mycket försvunnit, men definitivt inte allt. Det finns tabeller att slå i från FDA som visar hur mycket alkohol som alltid finns kvar.

Om jag vore du skulle jag skippa alkohol i matlagning. Det är inte vidare bra för mentala biten av beroende att hälla i mer än en hel flaska rödvin i maten och sen äta den heller.

Anonym

Narendra; det finns alkoholfritt vin att använda....