Hur krånglig får man vara?

Fick en intressant fråga:
 
"Hej, har sett att du tar med dig egen mat till kalas osv. Vad tycker du är rimligt när man är värd. Idag har folk så många dieter, hur många olika sorters "fika"/mat måste man ordna tycker du? Vad är rimligt som gäst att förvänta sig?"
 
Det är mycket intressant tycker jag. Jag kan ju bara prata ur mitt perspektiv. När jag är värdinna så vill jag att mina gäster har det bra och känner sig välkomna. Det gör jag genom att se till att mina gäster har det bra och får den maten de behöver. 
 
En gång hade jag en middag med en gluten, en laktos, en vegetarian och jag som är LCHFare. Det löste jag!
 
När jag får hem en ny sockersyster på middag så brukar jag skicka ett sms på allt maten innehåller (då menar jag allt) och även fråga om tillagning och erbjuda min köksvåg. Vissa sockersystrar är känsliga för vissa kryddor och för hårdstekt mat osv. Vissa vill väga, andra inte. Och jag vill att de skall känna sig trygga när de äter hos mig. 
 
Men det är jag och jag är van vid allergier och specialkost. Jag kan däremot inte ställa det som krav på andra jag skall hem till. Däremot så måste jag som beroende ta mitt eget ansvar för min abstinens. Jag brukar smsa eller ringa och fråga om det går att lösa mat till mig. Jag erbjuder mig att ta med eget om det blir för krångligt. Då ger jag värdinnan/värden ett förslag och ställer inga krav. När vi ätit på ett visst sätt under lång tid är det inga problem. Det är lite jobbigt i början då du knappt själv är inkörd i ditt nya matupplägg, tänk då att du också få ge din omgivning tid. I dag vet alla hur jag äter och det är liksom inga problem. Men ge det tid och stå på dig.
 
Vi kan inte snäll-äta för att göra någon annan nöjd. Det är lika dumt som att en alkoholist snäll-dricker på AWn eller att heroinisten snäll-drogar pga alla hens kompisar gör det. 
 
Det vi däremot kan göra är att kärleksfullt fråga och erbjuda att ta med egen mat. Vi vill ju ha sällskapet, men vi vill ju inte ha återfall.
 
KÖSS
 
 
 
 
4
Anonym

Så enkelt o smart tycker själv det är enkelt att följa lshf lättare än jag kunnat ana ,man vet ju vad man får inte får ätta ! Man håller ju sig från sug genom att äta fett.Kramar👍😊

lars

Hej Ingenjörn. Jag gillar att kika på din blogg, eftersom jag i en vecka nu Käkar fett och protein enligt Sten Sture Skaldeman. OK Så långt allt OK men en vecka vad är det?? Jo en vecka för mig och inget återfall ens idag på kanelbullens dag. Jag verkligen älskar dessa sockerbomber, men men
Ha en go kväll

jossan

Läs om min kamp mot sockret och mycket mer i min blogg.

M

Kom på mig själv med att snäll-äta igår, för en kompis skull och ångrade mig så otroligt efteråt. Har lovat mig själv att det är sista gången. Från och med nu ska jag stå fast vid vad jag mår bra av och så får andra göra som de vill.