Minska eller sluta helt?

En vanlig föreställning bland oss beroende är att vi skall klara att minska intaget av vår drog. Detta gäller även sockerberoende. Vi tror att minska sockerintaget är grejen för oss. Det kanske funkar, ett tag. Snart är vi tillbaka i drogens luriga käftar igen.
 
Som beroende går det inte att minska, eller äta bara ibland. Vi tror att det är en bra väg då vi inte vill ge upp vår drog. Förnekelse är en central del i sjukdomen beroende. Om du är sockerberoende kommer du aldrig klara av att minska på drogen, du måste sluta helt. Du kommer annars bli en så kallad periodare, precis som det finns alkoholister som är periodare. Det innebär att du en period kör helt cleant, sen introducerar du sockret igen för att din sjukdom har övertygat dig att denna gång kommer du klara av att äta lite. Sen tar du en bit av något, vilket går bra och sakta men säkert igen ökar konsumtionen och snart sitter du och tvångsmässigt överäter skiten. Igen. 
 
Tro mig. Vet inte hur länge jag höll på så. "Bara idag ska jag äta". Det lurigaste är att sjukdomen tar fram exempel på gånger då vi faktiskt lyckats bara ta en bit, att äta normalt av sockret. Då tänker vi: det gick ju bra då. Och så är vi fast igen, i samma destruktiva karusell som suger all glädje i livet på ett omärkbart och lurigt sätt.
 
Är du en missbrukare så kommer du inte att klara av att äta lagom. Det är allt eller ingenting, det finns inga mellanspel. Det finns perioder då vi äter mindre eller mer, men den destruktiva spiralen kommer alltid sluta med att du äter tvångsmässigt. Din sjukdom kommer också försöka lura dig att äta förtäckt socker. Ja men müsli är ju nyttigt. Pasta är ju mat. Se upp! Pasta, müsli, ris, potatis.... chips, godis, kakor.... Det är din drog! Det är alkolistens vodka, narkomanens heroin. Narkomander lurar sig själva att det är lugnt om de röker sitt heroin, inte drar de i venerna. Tro mig, jag har sett det själv. Det låter absurt för oss som inte är beroende av heroin, men detta är beroendelogik - precis samma logik som vi lurar oss själva att den sockersprängda müslin är nyttig.
 
I detta fallet är det svart eller vitt. Så länge du lurar dig själv att du kommer klara av att minska på sockret så är du fast i klorna på sjukdomen. Du underhåller bara abstinensen. Det finns ingen sinnesro i att äta lite. Det enda du missar av att vara helt clean från socker är inre frid och lugn i kroppen. Så länge du har socker i systemet kommer du lida av besatthet, sug och dåligt mående. Inte värt det!
 
KÖSS
 
11
Anonym

Try harder har man ju gjort miljoner gånger, så fortsätta att walk away👍

Anonym

Du är för pinsam. Att folk köper dina ord rakt av är skrämmande. I en tid då information och fakta är lättillgängligt väljer många den lättaste vägen.... men iofs så tror ju de flesta av dina läsare att forskning är köpt.... no hope for humatity

monica

Självklart är forskningen köpt. Liksom tobaksindustrin på -60 talet. Jag har läst recensioner av LCHF träsk och sockertrams. Skriver som en skidåkare sa: svårt att tala med dem som inget förstår.

Sabina

Fast Anonym, alla vi som har varit medvetna om vårat sockerberoende ett tag vet att det My skriver stämmer.

Martina

Anonym:

1) Jag tror My kan prata väldigt bra om sockerberoende/beroende till andra med beroendesjukdom eftersom hon lever med det varje dag.

2) Nej all forskning är inte köpt till exempel inom matematik eller kolloidal kemi finns det ingen anledning för intressenter att "köpa" den, men... follow the money! Finns det intresse hos livsmedelsproducenter att sponsra foskning...? Har det bevisats gång på gång? Svar ja ;)

Anonym

Men skit. Ni tror verkligen så.....

Marie

Så sant!

Marie

Till MY naturligtvis,! My skriver precis som man känner sig

MONICA

Allt-precis allt stämmer

Martina

Anonym: Läs gärna det här inlägget om du inte tror mig; https://martinajohansson.se/syna-bluffen-steg-steg-vetenskapliga-artiklar/

Anonym

Det är precis där jag är! Äter rent nu m månader av sjukhet bakom mig. Har just insett att jag är beroende.