Ärlighet

Vad är det som krävs för att leva drogfritt? Det är ärlighet, öppenhet och villighet. Idag tänkte jag prata lite mer om ärlighet som är en superviktig komponent. 
 
Just med mat är klurigt. När vi slutar med en substans som alkohol exempelvis är det lätt att avgöra om vi varit abstinenta eller inte. Där finns inga gråzoner. Men mat är så himla klurigt. Vi drogar ju liksom tre gånger per dag. Därför är ärlighet så otroligt viktigt.
 
Det är viktigt att rannsaka sig själv hela tiden och vara ärlig över sitt eget beteende. Känns det fel i magen efter du ätit på ett visst sätt? Eller känner du att du åt för mycket?
 
Det viktigaste tycker jag för att upprätthålla min abstinens är att jag äter enligt mina värderingar. Vi alla har olika värderingar. Mina värderingar är att jag äter frukost, lunch och middag och enligt LCHF. Bryter jag dem så har jag varit oärlig på något plan. Jag har lurat mig själv, för annars kan jag inte äta fel.
 
Det är viktigt att skaffa sig ett supportteam. Det hittar vi i 12-stegsrörelsen. Personer som faktiskt kan hjälpa oss i vår ärlighet som vi kan redovisa maten för samt våra beteenden.
 
Ärlighet är en viktig komponent när vi har beroende. Och försök vara ärlig i stunden. En enkel sak är att berätta efteråt vad som hände, men vill du ha akut hjälp gäller det att agera då sjukdomen tar över och vill isolera dig med maten. Vi har i den stunden svårt att skilja mellan sanning och lögn, ta hjälp av någon annan som kan hjälpa dig skija på det! En deal du kan göra är att ha dealen att "jag får äta, så länge någon som vet om min problematik tycker det är okej".
 
Genom åren har jag ljugit något enormt. Ljugit, smugit och gömt. Därför är ärligheten medicin för mitt tillfrisknande. Det är A och O att jag faktiskt jobbar med att vara ärlig och vilja tillfriskna. Min sjukdom frodas på mina lögner och att jag agerar mot mina värderingar därför kan jag inte ta lyxen att vara oärlig. det kommer förr eller senare leda till ett återfall.
 
KÖSS
 
 
2

Sockerfri pulled pork

Om det är något som är höst - är det smarriga grytor! En pulled pork slår aldrig fel. Det joxiga med pulled pork är att det skall kokas i BBQ-sås. Dessvärre innehåller traditionell 45-50% socker. Därför gör vi går egen! Alltså hur får vi ens pulled pork snygg på bild? Ingen aning, men gott är det!
 
Pulled pork 9 portioner
 
 
BBQ-sås
3 matskedar olivolja
1 matsked tomatpuré
½ gul lök, riven eller finhackad
1 matsked chilipulver
2 teskedar vitlökspulver
2 teskedar fänkålsfrön
1 tesked spiskummin
½ tesked cayennepeppar
1 tetra ekologisk passerade tomater
2 matskedar äppelcidervinäger
2 teskedar salt
 
Värm olivoljan i en tjockbottnad kastrull och häll på tomatpurén. Stek löken mjuk. Häll på ca 1/2 dl vatten och låt det reducera i ca 5 minuter. Häll i resten av ingridienserna och puttra 15-20 till önskad konsistens.
 
Pulled pork
1 sats BBQ-sås
1,5 kg fläskkarré
2 gula lökar
1 hel vitlök
Salt och peppar
 
Sätt på 125 grader. Salta och peppra köttet och lägg det i en gryta som tål ugn. Runt om lägger du klyftad lök och vitlök. Häll på BBQ-såsen och lägg in i ugnen 4-5h. 
 
Servering
Smörstekt blomkålsris
Salsa
7

Fördelar med att jobba i de 12-stegen

De flesta som söker sig till 12-stegsprogram som OA eller FAA kommer dit för att banta. De har provat A-L-L-T men inte lyckas i längden. Och det är så jäkla häftigt att se transformationen. Från att komma in genom dörren fyllda av skam och självhat till att sträcka på ryggen, tappa HELT viktfokus och faktiskt vara lyckliga. Och nu menar jag inte lite Jante-lycklig, jag menar LYCKLIG. Nyckeln till att bli fri från matbesatthet och samtidigt bli lycklig på riktigt heter: de 12-stegen. Och undrar ni va fasiken det är för något? Ja, det är mycket mycket och det upptäcker man ihop med en sponsor som man får tag i genom 12-stegsmöten! Mystiskt, ja! Men det är meningen. Det är en urhäftig upplevelse jag vill unna alla!
 
Jag är på steg 5 nu. Steg 4 tog hurlångtidsomhelst. Och enligt min sponsor är jag ändå snabb. Steg 4 är ett hästarbete med massa listor vi skall skriva. Men vi tar ett steg i taget så det är lugnt!
 
Något som jag tycker är häftigt är hur hela mitt liv har ändrats när jag jobbar i stegen. Då snackar jag ändrats. Förut så var jag: "JAG MÅSTE GÅ NER I VIKT ANNARS DUGER JAG INTE". Idag är jag: faaaast. Jag överlämnar det där med vikten och så äter jag mig mätt och så löser det sig. Jag får de verktyg jag behöver längst resan för att klara det.
 
Jag har också gjort upp med många rädslor. Jag har ETT TON rädslor. Men hipp happ har jag tatuerat mig och kollat mina allegier (väntar på provsvar). Jag var helt handikappad av rädslor förr i tiden. Det är jag inte längre. Eller som igår när jag vaknade upp sjuk. Jag får alltid ångest när jag är sjuk för jag är rädd att alla skall tycka att jag är lat och dålig. Så även fast jag hade så ont i huvudet så jag knaprade alvedon som att de vore fläsksvålar, så övervägde jag att jobba ändå. Men jag avstod från det. För jag har synat min rädsla. För går jag på djupet handlar det om att när jag är sjuk så kommer mitt vuxna barn in i bilden och framkallar skräckscenarior att alla skall hata mig och i sin förlängning - att jag skall bli ensam. Och det är en fantastisk befrielse, att inse att en rädsla bara är en känsla som framkallas på oftast irrelevanta grunder.
 
Och det bästa av allt: maten pratar inte längre med mig. Jag dealar inte längre i huvudet om jag skall äta eller inte. Det är tyst, lugnt och stilla. Frid. Sinnesro.
 
Har du jobbat i de 12-stegen? Vad är din upplevelse?
 
KÖSS
 
 
6