Biggest loser

Jag har följt Biggest loser VIP ett tag och förfäras. Det är verkligen ett fruktansvärt program som spär på all fatshaming vi har i samhället. I år är det 7 stycken kända deltagare som tränar timtal varje dag och äter pyttelite. För mig gör detta ont i hjärtat att se.
 
När de kvinnliga deltagarna beskriven sin relation till mat så tänker jag med en gång: hej hej sockerberoende! De beskriver hur de isolerar sig och äter sig till hjärtsvikt och diabetes. Och hur svarar man? Jo, genom att piska dem med lite mat och mycket motion. Programmet kokar ner myterna kring övervikt: att vi är lata och inte har disciplin. Det är ju bara att springa mer och äta mindre.
 
Det vidrigaste hittills i programmet var när de skulle gå in i ett så kallat frestelserum. Efter bara ha ätit ett salladsblad så skall de gå in en och en i ett rum fullt med chips, drinkar, godis och skräpmat. De lag som ätit mest vinner -2 kilo i veckans invägning. Så jävla förnedrande. Vissa synade ju bluffen och rörde ingenting, andra gick helt crazy och åt och åt. Sån jävla vidrig förnedring.
 
Varje vecka ställer de sig på vågen och får sitt värde avgjort. Man skiter i muskler, var någonstans i menscykeln de är och hur mycket vätska de har: här är varje gram avgörande. Har de tappat för lite riskerar de att åka ut. Deltagarna är jätterädda för att bara ha gått ner 2 kilo på en vecka (!!).
 
Det värsta är att deltagarna själva går på myten. De sitter och fatshamar sig själva och tycker de är dåliga och lata. De kan springa LIIITE mer äta LIIITE mindre. Jag blir gråtfärdig. Sedan så tror de ärligt talat att dessa 5 veckor på slottet skulle få dem att få en hållbar livsstil. Ärligt talat, vem fixar att träna 8 timmar om dagen och äta så lite när man jobbar och har familj? Det där är liksom svart på vitt vad som inte är hållbart i en vanlig människas liv. Speciellt inte om man är känd och har väldigt långa dagar med mycket resande och oregelbundna tider. Stackarna!
 
Är du så överviktig så svarar din kropp dåligt på förhöjda insulinnivåer. Om jag fick bestämma hur de skulle tillbringa sina 5 veckor så hade det sett ut såhär:
 
Mat: det enda som skulle räknas är kolhydrater. Max 20 gram per dag. Deltagarna skulle tillsammans med en utbildad kostrådgivare lära sig laga god, ekologisk mat från grunden och lära sig vilka livsmedel som funkar för dom och inte. De får skriva matdagbok där de katlägger vilka livsmedel som föder sug hos dem och inte. Tillsammans skapar de en individuell kostplan där de vet vilka livsmedel de tål och bör välja bort samt hur ofta de bör äta och med handflatemodellen får en överblick hur mycket de bör äta.
 
Träning: Varannan dag ett tungt styrketräningspass, varannan dag en promenad. 1h om dagen räcker gott och väl.
 
Mental träning: Gruppterapi i Minnesotamodellen, samt enskilda samtal där man tillsammans med en terapeut kartlägger varningssignaler för ätande samt pratar om hur de skall hantera känslor. Tillsammans lägger de upp en ny livsplan där de har konkreta tips hur de skall hantera livet istället för att äta bort det. 
Jag hade gärna sett dem på mindfulness-klasser och stressbearbetning, där de fick konkreta metoder att hantera stress och jobbiga situationer. 
 
Jag hade alltså tagit bort träningsfokus och bytt ut mot mental träning. Övervikt sitter i huvudet, inte i magen.
 
KÖSS
 
...Det tror inte jag heller, Morgan
 
23
Lisa

Man skulle fått någon känd lchf:are att köra ett liknande program typ Martina Johansson eller någon med liknande kunskaper. Hon om någon vet ju vad hon pratar om!

Svar: japp! Håller med!
My Westerdahl

Elise

Helt rätt My! Finns många som varit med i BL och sedan antingen drabbats av ätstörning (Rachel från amerikanska upplagan) eller snabbt gått upp vikten igen. Hemskt program!

Svar: verkligen! Gör ju en illamående >.<
My Westerdahl

monica

De är ju redan ätstörda från början. Programmet är en förnedrande dokusåpa. De blir förnedrade och ska intrigera, gråta och prata skit om varandra, enskilt eller i grupp.Det framkommer väldigt lite om vad de äter. Sen går de flesta upp allt, då blir de ännu mer losers. Men programmet är underhålling.......

Svar: japp det är helt horribelt att se...
My Westerdahl

Mary

My! ett sånt program hade jag velat se!
Du Martina, Katrin och kostdoktorn som programledare!
Wow vilket program det skulle bli!

Svar: <3
My Westerdahl

Effie

Det här är underhållning som jag mår dåligt av. Nej, jag tittar inte längre.
Jag har kommenterat på andra ställen som diskuterat Biggest Loser, att jag skulle vilja starta en grupp för intelligent tv. Men å andra sidan har jag egentligen inte tid att se på tv, så det gör inte mig något att programmen är usla. Det tråkiga är att folk tror på dessa budskap. Kämpa och lid för varje gram...:-(

Svar: slutade också kolla!
My Westerdahl

Anonym

Mitt hjärta brister när jag ser hur dåligt Camilla mår och att hon inte får hjälp! När hon ändå kämpar på sitt sätt på gymmet så blir hon hånad av de andra.
Snälla någon, hjälp henne! <3

Svar: samma här! Sockerberoende deluxe!
My Westerdahl

Anonym

Fast dom vann ju samtal hem 😄

Svar: hahaha... jaa...
My Westerdahl

Anonym

Så sant! Ett sorgligt program som ger folk fördomar och helt fel idéer om hur man går ner i vikt.

Svar: >.<
My Westerdahl

Anonym

Jag vill verkligen inte se något program alls med människor som ska gå ner i vikt. Jag tycker enbart att det är fatshaming och att göra tjocka människor till ett experiment. Jävligt illa. Det enda jag skulle köpa skulle vara ett koncept utan tävlingsmoment där man ser över några människors hela livssituation. Varken LCHF eller vlcd skulle vara "lösningen" utan helt individuella planer för olika människor med olika behov. Terapi, kbt, stöd, stresshantering o.s.v Inget jäkla viktfokus. Det är bara förnedrande!

Svar: jag skriver ju individuella kostprogram :)
My Westerdahl

Camilla

Instämmer! Det är ett rent bedrövligt program! Vore verkligen djärvt om någon kanal kunde göra ett LCHF-BL enligt ditt förslag!!

Svar: japp! Hemskt...
My Westerdahl

Anonym

Till Mary: Ja kanske det, men minus Katrin i så fall. För jag misstänker att du menar Katrin Zytomierska och hon är väl ändå en tjockhatare om någon?!!

Till dig My: Håller med dig helt och hållet och hade hellre sett på ditt programupplägg. För Biggest Looser är verkligen förnedringsteve på bästa sändningstid.

Det går framför allt ut på att smala/normalviktiga ska kunna förfasa sig över dessa feta människor samt att få andra feta att skämmas ännu mer. Alla egenskaper som normalt tillskrivs feta såsom ex lat, dålig karaktär e t c förstärks i o m detta program. "Åh huuur kan man låta det gå så långt." Typ.

När sedan dessa tjockisar gått ner en massa kilon och inför finalen stajlats upp och ser skitsnygga ut, så applåderar förstås folk hemma i soffan och budskapet är tydligt, "kan de som varit så feta så kan också du" "ryck upp dig jävla fetto."

Sedan förfasas det och hatas ännu mer när dessa stackars lurade överviktiga, förstås, går upp sina kilon igen. Eller rättare sagt, de som avskyr feta människor fullständigt frossar i de fetas olycka, för att använda en term som vanligen tillskrivs feta personer.

Svar: fruktansvärt med fatshaming!
My Westerdahl

Pernilla

Det är jag Pernilla som skrev kommentaren precis ovanför. Glömde skriva mitt namn ;)

Svar: <3
My Westerdahl

yllefilt.blogg.se

Kan inte annat än hålla med dig!

yogapassion.blogg.se

Jag instämmer helt i det du skriver! Det är inte alls något långsiktigt hållbart. Det handlar bara om att göra tv. :(

Emma -/ www.emmas.nu | mamma till Emilio | foto | vardag | skönhet och massa mer

Jag blir förbannad på program som dessa! Förnedrar folk vara för att få tittare! Det äcklar mig!

Kommer ihåg min lärare anmälde mig till biggest loser när jag var 16 år gammal för hon tyckte jag var fet. Jag har hela mitt liv kämpat med vikten men jag har aldrig ätit mig stor utan jag har en sjukdom och det är det som gör mig så jävla förbannad att folk tror att alla som är stor är lata och äter hela tiden när själva verket så kan jag lova att 95% av alla fall, kämpar med sjukdom PCOS. Som jag gör.

Hanna Karlsson

Jag blir så arg på såna här program. Spä på människors tjockhat på bästa sändningstid. :-(

Tess

Programmet går inte ut på att ge folk tips på en livsstil, det går ut på förnedring och tittare ska skratta och förfäras. Många kollar ju just för att de anser att det är "roligt". Jag tycker det är hemskt.

M

Ofta måste man gå åt det extrema hållet för att få bra tittarsiffror på TV... speciellt när vi talar linjär TV som verkligen kämpar med att bryta igenom mediebruset och konkurrera med Play-tjänster och YouTube. Då går det ofta ut över deltagarna tyvärr - människor som får för sig att de inte har någon annan utväg eller inte kan genomföra förändringar själva. Hur som helst så finns det ett annat program med Chris Powell (går att se på YouTube) där han följer och coachar EN person under ett HELT ÅR. De får lära sig äta (ingen crash course diet) och träna på ett hållbart sätt och man får följa deras mentala resa också där Chris jobbar mycket med deras självkänsla och mindfulness. Kan rekommendera serien om man nu vill inspireras av människor som tar tag i sin övervikt för att de själva har lust.

Carro

Jättebra inlägg, håller med helt! Dock tycker jag du bör vara tydligare med formuleringen "äter sig till diabetes" eftersom att du inte kan äta dig till diabetes typ 1 utan endast typ 2 och det är en stor skillnad mellan diabetes typ 1 och 2. Finns ju himla många som tror man får diabetes för att man äter för mycket socker och sådana här oklara formuleringar i sociala medier förstärker ju bara detta.
Hälsningar en diabetiker som är trött på detta ;)

yasmine

Precis och dessutom så gör kosten störst förändring och man behöver inte överträna så mycket som de gör! Det stressar ju kroppen att träna sådär stenhårt FLERA TIMMAR per dag! Man behöver och mår bra av att röra på sig - men LAGOM, herregud!! Det är KOSTEN som är det viktigaste och det är bevisat! Och sedan måste man jobba jättemycket med att tänka annorlunda än man gjort innan!
Precis som med alla ätstöringar också så är man inte helt plötsligt frisk när man är normalviktig! Det tar ganska lång tid att ställa om sig mentalt och jobba med den delen ganska länge!

yasmine

....och! Att inte glömma! ALLA ÄR INDIVIDER och behöver behandlas därefter! Alla har olika bakgrunder, förutsättningar, kanske ev sjukdomar, mediciner som man också behöver ta hänsyn till! Alla reagerar/svarar inte exakt likadant på alla förändringar heller!

Norah

Elis Benny Annika Mormor Aerne

johanna

håller med dig!