Bönor

Sedan två veckor tillbaka så har jag ätit 2-5 dl bönor varje dag. JAG VET, CRAZY!  Det beror ju på att det innehåller resistent stärkelse. Jag har gjort en totalrenovering av mitt kostupplägg sedan semestern. Vänt på det helt. Förr i tiden åt jag ett stort mål till lunch, ett till middag, slut. Idag har jag ett helt annat kostupplägg.
 
06.00 - Frukost: 
Fettkaffe och/eller bacon beroende på hunger.
 
09.00 - Mellis
1 pannbiff eller 1 skinka med en klick smör
 
11.30 - Lunch
0,5 dl kidneybönor
1 portion mat
0,5 dl kidneybönor
1-2 msk surkål
 
16.30 - Middag
0,5 dl kidneybönor
1 portion mat
0,5 dl kidneybönor
1-2 msk surkål
 
I min totalrenovering av maten och livet så har jag:
- Slutat med koffein. Koffeinfritt kaffe innehåller pyttelite koffein, men det är försumbart i jämförelse vad jag stoppade i mig innan.
 
- Förlagt majoriteten av energiintaget tidigt på dagen. Förut åt jag mer middag liksom. Det känner jag inte hänger med min dygnsrytm.
 
- Andas med relaxator
 
- Lagt till bönor.
 
Resultat på två veckor med bönor
I sommras lade jag till resistent stärkelse i form av potatismjöl. Det funkade också skitbra! Men sedan kände jag att det blev joxigt. Spillde jag potatismjöl på brallorna var jobbdagen förstörd. Dessutom var det inte supergott direkt. Det var lite krångligt. Istället så började jag läsa på om bönor och tänkte: jag provar! Och det gav såå fina resultat. Jag var rädd att jag skulle trigga på bönor, men jag upplever inget sug alls. Det är ju inte särskillt gött om man äter dom kalla bredvid. På två veckor har:
 
- Första veckan tappade jag -0,8 kilo. Andra veckan (idag) -1,0 kilo. Totalt: -1,8 kg efter stått still ett bra tag.
- Har inte haft IBS-skov sedan jag började med RS.
- Fått min tjejvecka tillbaka (PCOn verkar vara på tillbakagång)
- Behöver väldigt sällan "tillsatt" smör i maten. Jag nöjer mig med att steka och laga maten i mycket fett. Förut krämade jag på 40-50g smör till varje måtid. Det behövs inte nu.
- Tappat sug och tankar på mat mellan måltiderna.
- Är överlag mättare och nöjdare.
- Innan, trots att jag åt strikt, fick jag blodsockerkänningar. Det kändes som att mitt blodsocker var all over the place. Jag fick paltkoma, blev panikhungrig fort osv. Nu känner jag inte det alls!
 
Och jag skall säga såhär: jag äter mycket mer! Och det som är coolt med denna viktnedgång är att den sker under en period då jag rest mycket och därför ätit stora hotellfrukostar och dessutom har tjejvecka. Jag är lyrisk!!
 
För att lära dig mer:
Lyssna på Anna Sparres pod 4health avsnitt #156 med Patrik Olsson
 
Hur äter jag bönorna då? Jag äter kidneybönor främst. Då blandar jag Brain Octane från succeeder med parsilia, chili, pressad lime, vitlök och salt och får en urgod vinegrätt! Sen när jag reste till Stockholm i 3 dagar så hade jag köpt en bönsallad från Lidl som jag tog med varje lunch. Ofta på lunchrestauranger har de också bönor i salladsdisken! Så nice! 
 
KÖSS
 
 
26
Anonym

Vad är parsilia?

Svar: Persilja, felstavning hehehe
LCHFingenjoren

Linda

Låter som något jag måste testa, kidneybönor är dessutom gott! Men var försiktiga på restauranger och med andra färdiga sallader, de kan innehålla lite honung eller annat sött.

Svar: Japp! Men lunchrestaurangen på mitt jobb kör cleant :D
LCHFingenjoren

Katarina

Är det en tanke med att du skriver 0,5 dl bönor två gånger både på lunch och middag och inte 1,0 dl??

Svar: japp att jag äter 0,5 dl innan och 0,5 dl efter :)
LCHFingenjoren

Elin

Jag började läsa boken om bönor o resistent stärkelse vaddennuhette men jag tyckte det lät superjobbigt! Klämma i sig en dl bönor flera ggr om dagen! Jag tar potmjölsshots, går på ett par sekunder o så vatten! Ingen eftersmak, tillagning, mätning före/efter o inget tuggande. Jag undrar varför bönorna framhävdes så mycket i boken? Om du nu läst den alltså. Är det inte samma effekt m potmjölet? Jag fick uppfattningen att potmjöl kan man ta lite närsomhelst, när det passar, bönor måste man ta m mat. Jag undrar bara?

Svar: Nope har jag inte :) Citerar en kommentar: "Gå gärna med i Smarta diabetiker-gruppen eller Skönabönor-gruppen på Facebook så får ni mkt svar där. Eller köp/låna boken "Låt bönor förändra ditt liv"." Jag är ingen expert i detta område :)
LCHFingenjoren

Anonym

Kan man äta bönorna ihop med maten eller måste de ätas innan och efter för bästa effekt? Nåt tidsintervall? kokar du egna eller köper du färdiga? gör det nån skillnad?

Svar: Citerar en kommentar: "Gå gärna med i Smarta diabetiker-gruppen eller Skönabönor-gruppen på Facebook så får ni mkt svar där. Eller köp/låna boken "Låt bönor förändra ditt liv"."
LCHFingenjoren

monica

Jag får ont i magen av bönor. Brukar köpa förpackningar av ICA bönor. Avrunnen vikt 230 g läser jag på en med svarta bönor. Äter den uppdelad på 3 dagar.

Svar: :(
LCHFingenjoren

Anonym

Började med surkål i måndags, ska snart lägga till bönor. Men vilken effekt på magen bara på surkålen! Undra hur bra det blir med RS till :D

Svar: yaay!
LCHFingenjoren

Magnus

Har under ett års tid ätit bara indisk vegetarisk mat och gick ner 50 kilo på det. Nästan bönor och linser i de flesta curries. Jag vart själv förvånad vilket jämt blodsocker jag hade och hur länge jag kunde hålla mig mätt. Allt sötsug försvann. Äter emellanåt också lchf kost. Mvh Mag

Svar: Grymt!
LCHFingenjoren

Nina

Hej!

Gör du din surkål själv. Ser att det är socker i de färdiga i butik?

Nina

Svar: Inte i alla! Inte i Titelvinds eller ICAs ekologiska!
LCHFingenjoren

Helen

Förstår jag dig rätt i att du delar upp bönorna i två under ett mål? Är det för att det inte är så gott eller är det bättre rent näringsmässigt? Stannar du i ketos med bönor? Blir det skillnad om man äter de varma?

Svar: Japp! Nä men för att det är enklast så i mitt liv. Ja det gör jag. Ja, då förvandlas RS till vanlig stärkelse. Citerar en kommentar: "Gå gärna med i Smarta diabetiker-gruppen eller Skönabönor-gruppen på Facebook så får ni mkt svar där. Eller köp/låna boken "Låt bönor förändra ditt liv"."
LCHFingenjoren

Anonym

Hur lång tid innan och efter själva måltiden äter du bönorna?

Svar: Precis innan och efter :)
LCHFingenjoren

L

Köper du i burk/tetra eller köper du torra och tillreder själv?

Svar: Tetra :)
LCHFingenjoren

Tant Grön

Vad betyder 1 portion mat tex..
Äter oxo bönor ...

Svar: Det betyder 1 portion middag/lunch osv :)
LCHFingenjoren

Daniels mamma

Gå gärna med i Smarta diabetiker-gruppen eller Skönabönor-gruppen på Facebook så får ni mkt svar där. Eller köp/låna boken "Låt bönor förändra ditt liv". Jag kan inte äta bönor utan jag kör bara potatismjöl och Tistelvinds Surkål. Lycka till !

Svar: Exakt :)
LCHFingenjoren

Anonym

Brain Octane från succeeder
Vad är detta o var får man tag i det

Svar: Googla efter succeeder!
LCHFingenjoren

Pernilla

Är väldigt nyfiken på varför man ska äta bönor först och sist i en måltid? Blandar sig inte allt i magsäcken ändå? Har försökt googla på det, men hittar faktiskt inget mer än att man ska göra så. Aja, får väl fortsätta mitt sökande. Ha en bra lördag My! <3

Svar: Inte jag heller xD men jag gör bara som de som gått före säger :)
LCHFingenjoren

Anki

Hittar ingen grupp som heter Sköna bönor :(

Svar: Förlåt. Den heter skönabönor.
My Westerdahl

Alexandra

När du säger: "Fått min tjejvecka tillbaka." Menar du då menstruation? :) orsaken till att jag undrar är för att min mens bara försvann på LCHF och den har ännu inte kommit tillbaka. Jag har läst mycket att många kvinnor råkar ut för det pga av stress eller för att man får i sig för lite kolhydrater, så jag tänkte köra lite liberal LCHF nu ett tag.

Svar: japp! Lycka till att hitta just ditt sätt att äta på <3
My Westerdahl

Anonym

Hej My, brukar du träna före eller efter fettkaffe? 😊

Svar: Efter :)
My Westerdahl

Anonym

Måste man dra ner på fettet om man kör RS i form av bönor?

Svar: nej nej! :)
My Westerdahl

Linda Andersson

Detta lät spännande!

Svar: :D
My Westerdahl

Emma

Mens! Borde inte finnas någon anledning att byta ut ordet mot ett flummigt begrepp :) Du som är så stark och säger vad du tycker borde skriva mens :)

Svar: jag väljer själv vilka ord jag väljer :)
My Westerdahl

Therese

Var köper du surkål? Om jag förstått det rätt ska den finnas i kyldisk för att vara bra? :)

Svar: Tistelvinds Kimchi :)
My Westerdahl

Izabella

Tack för en givande blogg! Blev nyfiken på det koffeinfria kaffet...Kan du tipsa om ett? Vill gärna hitta ngt ekologiskt.

Linnéa Lilo

Hej på dig , vilken bra blogg ! Tack för inspiration!! Jag undrar helt enkelt om du skulle kunna skriva ut mer exakta mått på ingredienserna till din bön blandning? 😊 Jag provade göra själv med tog nog för mycket citron och för lite av nåt annat, jag är helt värdelös på att höfta rätt. Vitlök, hur mycket? Hur mycket chili? Är det vanligt chilipulver? Tack snälla !!! Mvh Linnéa Lilo (jag finns på Facebook men har ej någon egen blogg.)

Anonym

Hej,
Jag är inne på min 4 vecka LCHF, men har så svårt med smöret.
Lite nyriken om du kör andra bönor än kidney? Tex canellini, vita och soja?
Vh
Anne-Li