Frågor om LCHF

Finns det människor som inte kan äta lchf? Jag själv testade i tre månader, vilket slutade i enorm trötthet, depression och sjukligt begär efter kolhydrater. Vad är i så fall orsaken till att det fungerar för vissa och inte för andra.
 
Jag vågar inte uttala mig bensäkert om det finns människor som inte kan äta LCHF. Jag tror det är viktigt att hitta ett upplägg som passar just dig. Men en sak är jag helt säker på: vi människor skall inte äta den moderna kosten. Alla människor mår bra av att undvika processad snabbmat med härdade fetter och mycket socker. Om man då väljer LCHF eller att äta mat lagad från grunden utan tillsatser, det tror jag får lyssna på sin kropp.
 
Sen får man vara ärlig mot sig själv. Att sluta med kolhydrater är samma sorg som att separera. Att skiljas från sin (eventuella) drog, är ett sorgearbete. Att faktiskt ge sig själv förståelse för det är viktigt. Alkoholister måste sörja av alkoholen, vi sockerberoende måste sörja av kolhydraterna. Sedan kan det ta upp till 6 månader för vissa att helt adapteras till att bli fettdriva och då måste vi ge kroppen tid. Viktigt är dock främst: hitta din nivå och din kost. Vi är alla unika!
 

Har ätit Lchf i 9 veckor och ska på 50-årsfest nästa helg. 
Vill gärna "festa" för det händer så sällan, hur ska jag tänka ang maten? Jag hoppas att det blir nån slags exotisk planka eller dylikt, så man kan välja lite fritt. 
Hur hade du tänkt? Både med mat och alkohol? 

 

Jag kan inte svara på det, endast du - om du är uppriktigt ärlig mot dig själv - kan ta det beslutet. Lyssna inåt. Väg dock in att det är sjukt jobbigt att återigen avgiftas från socker. Vi blir ofta påminda hur gott socker är, och hela processen är igång igen. Om du tror att det kan vara svårt att bryta efter bara en kväll bör du tänka noga efter. 
Jag är alltid socker och alkoholfri på fester. Jag ringer innan och hör vad det blir för mat. Kan jag inte äta det tar jag med något eget. Men det är jag och mitt ärliga svar mot mig själv. Du får hitta ditt ärliga svar mot dig själv.
 
Jag är sockerberoende och har vetat om det i ca 2 år. Under denna tid har jag klarat max 100 sockerfria dagar. Nu kör jag en vecka clean max, sen smyger och gömmer jag mat för sambon. 
Efter att ha sabbat det så många gånger ser jag inte riktigt poängen. Hur får man styrkan att resa sig? Hur får man ett värdigt liv? 
Givetvis inga lätta frågor, jag ville nog bara ventilera lite. Att leva med alla lögner och en svullen, trött kropp tär på mig.
 
Jag känner med dig. Jag höll på så i 5 år innan jag hittade 12-stegprogrammet. Det ENDA som någonsin har hjälpt mig är att bli en aktiv besökare av OA eller FAA möten, samt göra de 12-stegen. Jag är maktlös inför sockret och klarar inte av att vara abstinent utan min högre kraft och gemenskapen.
4
Rumpkullan

Jag blir alltid skeptisk när nån säger att de prövat LCHF, men att det inte funkade för dem. För hittills så har alla såna som jag träffat inte vetat hur man äter LCHF utan fusk.
Man står tex tillsammans och lagar mat och är överens om att det ska göras LCHF, med potatis/ris/pasta till för de som vill ha det. Och fram kommer margarin som fett, Mildaprodukter istället för grädde eller creme fraiche, och vetemjöl till redning.
Och personen förstår inte alls vad som är problemet med att använda sånt, för enligt Allers/Allas/Hemmets Veckotidning/Viktväktarna så är det ett nyttigare sätt att äta LCHF.
Eller så är maten inte problemet utan den lagas efter äkta LCHF, men sen kommer chipsskålen fram (det är ju hög fetthalt så det borde funka), eller popcornsskålen (grönsak från början tycker personen, och VV säger att 5 dl är ok). Eller mjölkchokladkakan, för senaste X-pressen skrev att mjölkchoklad var lika nyttigt som mörk.

Så jag utgår alltid ifrån att det handlar om okunskap, slarv eller fusk när någon påstår att LCHF vad dåligt för dem.

Stinta

Jag kan svara på den första frågan. Nej, LCHF som den utformades från början fungerar inte för alla.
Det beror på fettmetabolismen och hur din kropp hanterar fettet, proteinerna och kolhydraterna. Det beror på enzymer och hur kroppen bryter ner och använder de olika macros.
Jag är t ex magsäcksopererad och har svårt att tillgodogöra mig fett och protein för jag inte har enzymerna för det. Om jag nollar så får jag proteinbrist och diverse andra näringsbrister för min kropp svälter.
Om jag äter äggröra på två ägg och 50 gr smör, så blir jag galet godissugen inom 20 min och det sitter i hela dagen.
Därmed inte sagt att det är en ursäkt för att vräka i sig skräp ;)
Jag behöver äta mer kolhydrater än vanlig LCHF och för att inte gå upp i vikt behöver jag äta mindre fett.
Så jag äter naturligt glutenfritt, rena obehandlade råvaror utan tillsatser och E-nummer, men inte lika mycket fett och protein som LCHF förespråkar.
Man måste prova sig fram själv vad man mår bra av (om man inte har råd med dyra DNA-tester och organiska syror-tester).

Elisabet

jag har fått (efter många år med strikt LCHF) börja leva efter min egen LCHF, eftersom min galla producerar för lite. Det har resulterat i uppsvälld mage och hastiga diarrer. Måste nu ta medicin som hjälper matsmältningen, Fettet är svårast för magen att ta hand om, så det blir i små portioner men lite oftare... senaste hälsoundersökningen visade på undernäring??.Är väl därför jag gått upp i vikt i stället för ned

monica

Jag är skeptisk när folk säger att de provat alla dieter men utan viktnedgång. Man kan prova och prova men aldrig fullfölja. Själv faller jag på att jag måste få tugga och knapra på något. Orkar inte med mjuk mat! Äpplen, rå morötter mm. Det stör LCHF dieten. Och en förfärlig brännande smak i munnen, när jag förhoppningsvis är i ketos men inte står ut.