När förutsättningarna är emot dig

Det är så lustigt det här med viktnedgång och hur vi pratar i samhället om det idag. Alla är övertygade att vi skall behandla vår komplexa kropp som någon slags maskin. Är vi feta skall vi stoppa in lite energi och förbruka massor av energi. Spring mer, ät mindre - säger man. Detta leder till en oerhört fatshaming. Det är ju så enkelt att äta mindre och ta sig en löprunda! Och fixar du inte det, skall du skämmas.
 
Kroppen är så mycket mer än en enkel ekvation. Plus och minus, hur enkelt som helst! Jag kan ärligt talat inte i min värld förstå hur folk kan tro att det är så enkelt. Kroppen är en komplicerad maskin som har tusentals parametrar som bör tas i beaktning. Inte nog att den reagerar på olika slags livsmedel, det är även beroende av den hormonella balansen och processen bakom. Att säga att en kalori är en kalori och det är detsamma gällande allt, kan vara den dummaste mest seglivade myten i vårt samhälle. Kroppen svarar med olika hormoner och signalsubstanser beroende på vilket livsmedel du stoppar i dig. Vissa kalorier är fettbildande, andra är hungertriggande några är hungerdämpande. 
 
Jag har tappat -56% av min kroppsvikt. Jag har tappat 95 kilo. Detta gjorde jag utan varesig operation, svält eller att träna som en blådåre. Jag har aldrig räknat kalorier och jag har aldrig sprungit en mil. Jag har inte heller behövt gå hungrig, blivit yr eller mått dåligt av min kost. 
 
Sedan jag var 9 år gammal har jag lidit av fetma. Jag började hos dietist som 6-åring, viktväktarna som 9-åring, körde pulver som 13-åring och bantat konstant i hela delen av mitt liv. Jag vet inte hur man lever utan att banta. Jag har gjort stora viktnedgångar. En gång som 17-åring gick jag ner 30 kilo på träning och kalorisnålkost. När det blev för mycket hunger gick jag upp 40 kilo. Som 20 åring vägde jag 170 kilo och läkarna sa att jag riskerade att dö inom 2 år då mina värden var så dåliga med skyhögt blodsocker och förstorat hjärta. Jag kunde inte knyta mina egna skor, ha bilbälte eller knappt torka mig efter toaletten. Livet var pest och pina.
 
Jag har alla förutsättningar emot mig.
Forskning visar på att är du fet som barn så har du fler fettceller som lätt då fyller på med fett. Jag kan gå upp extremt snabbt över extremt kort tid. Rekord var 8 kilo på en månad.
 
Jag har PCO som är en sjukdom som gör att jag har större sötsug, lättare för viktuppgång och svårare för viktnedgång.
 
Jag har nedsatt sköldkörtel vilket innebär att min förbränning är sänkt och jag har en lägre basal förbränning.
 
Jag har bantat i hela mitt liv, vilket innebär att kroppen går i försvarsläge och vill spara spara spara.
 
Men jag har gjort min viktresa ändå och för mig är enda lösningen att titta på kroppen som helhet och hålla koll på två viktiga hormoner: kortisol och insulin. Det innebär på vanlig svenska: undvika stress och kolhydrater. En så enkel lösning på så många av mina problem!
 
Jag älskar min kropp, men kan verkligen bli lite trött ibland att den jobbar emot mig. Det är inte konstigt alls med tanke på det liv den har levt och de förutsättningar den har. Men samtidigt tacksam att jag äter och lever med den kost jag gör som är fantastiskt god, läkande och mättande. 
 
Så även om du har usla förutsättningar för att gå ner i vikt går det ändå. Men det krävs viktiga komponenter: tålamod, villighet och nyfikenhet. Tålamod för att det kommer ta längre tid för dig. Villighet för att det kommer att krävas en insats av dig och en nyfkenhet för att du skall kunna pussla ihop ditt biologiska pussel och hitta exakt rätt kost för just dig!
 
KÖSS
 
6
monica

Den som kunde lösa den hormonella obalansen borde få nobelpriset. När man ser att vissa släkter är rundlagda. I andra familjer, barnaskaror är vissa barn som spindlar och nån kraftigt överviktig och har bantats ett helt liv. Är man.nog överviktig, så orkar man inte springa(!) alls. Varför..varför är det så. Har kontakt med amrikanska släktingar på min mormors sida. Tröffade några i Chicago i maj. Där finns kraftig övervikt hos barn och vuxna, alkoholism , självmord i vissa familjer. Andra familjer hur smala och aktiva som helst. Min mormors bror som for över var inte överviktig. Inte mormors ättlingar heller. Själv har jag mitt gnag från släkten på fars sida. Skulle vara intressant om någon kunde behandla beroendeproblematiken : mat, alkohol, spel osv. Det är inte bara att ta sig i kragen och lyfta sig i håret.

Anonym

Hur är det med dina allergier nu? har du testat om dina allergier finns kvar? ☺️

Anonym

Hur är det med dina allergier nu? har du testat om dina allergier finns kvar? ☺️

Anonym

Hur är det med dina allergier nu? har du testat om dina allergier finns kvar? ☺️

Emilia Sandell

Vilken grym och fantastisk resa du har gjort, starkt jobbat med både vikten och dina tankar :) Så inspirerande att du delar med dig av den, det kommer hjälpa många som är i den sitsen du befann dig i förut. Fortsätt kämpa!

Sara

Oj vilken fin kavaj! Får man fråga var du köpt den?? Kikar in här lite då och då och du är så inspirerande på många sätt! Hälsningar från din gamla gymnasieklasskompis😀