Tvångsmässig överätning & sockerberoende

Ju mer jag lär mig om beroendesjukdomen, desto tydligare blir det. Jag känner mig så tacksam att jag får lära mig så mycket!
 
Det finns två 12-stegsprogram för oss med matproblematik. 
 
FAA - För sockerberoende
OA - För tvångsmässigt ätande
 
Så. Vad är skillnaden? Det uppstår en del förvirring här.
 
Sockerberoende och tvångsmässigt ätande är två olika utlopp. Socker är ett kemiskt beroende. Det är precis som alkohol. Vi tillsätter ett ämne utifrån och det påverkar beroendehjärnan. 
Tvångsmässigt ätande är ett processberoende. Här innefattas överätning, anorexi, bullemi osv. Alla typer av att äta destruktivt. Vi blir beroende av själva processen, av de kroppsegna signalerna som blir av att vi utför en viss ritual. 
 
Mitt primära utlopp är socker. Jag älskar känslan av att trycka i mig, bli helt avstängd och sedan däcka. Mitt sekundära är tvångsmässigt överätande. Det slår dock inte alls lika högt i belöningssystemet för mig. Jag blir alltid besviken när jag ätit mig skitmätt på abstinent mat och varken blir avstängd eller däckar på samma sätt som socker. 
 
Och jag vill poängtera för alla här: du kan ha ett av utloppen eller båda. Det finns inget rätt eller fel. Du är inte misslyckad om du äter LCHF men överäter ändå. Och du är inte misslyckad som inte kan äta lagom av socker och mjölstinn mat. Vissa hävdar att sockerberoende inte finns. Det är inte sant, bara för att de själva inte har de. Vissa hävdar att är vi bara tillräckligt tillfrisknade i vår andlighet så kan vi äta lagom av allt. Det är inte sant om du lider av sockerberoende. Och samma gäller det andra. Vissa hävdar att bara för att vi slutar med socker och mjöl så kommer "äta lagom" på ren automatik. Det är inte heller sant om du är en tvångsmässig ätare. 
 
Begränsa dig aldrig till att bara se ett utlopp. Även fast utloppen är snarlika. Beroendesjukdomen sitter så rotad i vår hjärna att de kan ta fäste på nästan vad som helst som ger en flykt från verkligheten och de inre känslolivet. 
 
Och jag vill verkligen poängtera detta. För jag levde i 2,5 år av förnekelse att jag är en tvångsmässig ätare, 2,5 år jävligt i onödan. 
 
Jag har alltid kunnat äta lagom av LCHF-mat så länge socker fanns i bakdörren. Så länge jag inte hade tagit farväl av socker för alltid var det enkelt för mig att äta LCHF, när jag frossade blev det på kakor och glass. Efter den 15/5-2015 när jag avgiftades och sa farväl för alltid (förhoppningsvis) till sockret så växte snart det nya utloppet fram: tvångsmässigt ätande. Tillslut var jag så sjuk i det beroendet att jag kunde sitta och sippa gurka i osaltat smör. Och jag var i konstant förnekelse. "JAG LEVER I TILLFRISKNAD". Ja, från socker var jag fri. Men hur mycket sinnesro hade jag? NADA!
 
Gör inte samma sak som mig. Gå inte och plågas länge i onödan. Jag plockade bort mer och mer och mer ur kosten och tillslut var bara MCT-olja, grått kött i ugn och kokt broccoli kvar. När jag addresserade mitt tvångsmässiga ätande och fick hjälp att göra stegarbete har jag sakta men säkert fått motta gåvan av sinnesro. Helt plötsligt spelar det ingen roll om det är salt eller inte i smöret eller om det är lite hårdstekt. Jag kan äta lagom! Och det är med en enorm tacksamhet jag säger detta. Det är en gåva att få leva i abstinens varje dag.
 
KÖSS
 
 
 
 
12
Lina

"Vissa hävdar att är vi bara tillräckligt tillfrisknade i vår andlighet så kan vi äta lagom av allt. Det är inte sant om du lider av sockerberoende. Och samma gäller det andra."

"När jag addresserade mitt tvångsmässiga ätande och fick hjälp att göra stegarbete har jag sakta men säkert fått motta gåvan av sinnesro. Helt plötsligt spelar det ingen roll om det är salt eller inte i smöret eller om det är lite hårdstekt. Jag kan äta lagom! "

Du måste nog fila lite mer på det här inlägget eftersom det är svårt att förstå vad du menar.

Amanda

Vad för steg har du tagit för att bryta dig loss från det tvångsmässiga överätandet? Jag hade alltid haft en bra relation till mat och varit normalviktig fram tills jag bestämde mig för att gå ner i vikt. P.g.a. att jag begränsade matintaget så slog det till slut bakut och jag fick istället hetsätningsproblematik, och vikten eskalerade drastiskt uppåt.

Så för mig har lösningen varit att kasta ut vågen och inte döma mig själv för om jag skulle råka äta en extra vända LCHF-mat någon gång, det kan ju även hända personer som inte har något ätstört beteende. Sedan dess är jag viktstabil.

Svar: Stegen i 12-stegsprogrammet.
Samma här. Absolut slår jag inte på mig själv om jag råkar äta lite mycket nyttig mat.
LCHFingenjoren

Linn

Aha, nå forstår jeg mer av din tidligere post om smør og salt. Jeg tror at mitt problem ligger i sukker, da jeg ikke vanligvis overspiser. Men sukker sitter godt fast i hjernen, og når man først begynner er det vanskelig å slutte. Takk for at du skriver om sukkerberoende, jeg lærer mer og mer om meg selv.

Svar: tack att du delar <3
LCHFingenjoren

Anonym

Mycket intressant läsning Linn. Tack för att du dela med dig.
Härligt att du har fått Sinnesro 🤗🙏❤

monica

Tillfrisknad blir man aldrig, möjligen symtomfri. Hörde idag en dam säga: jag blir sugen så fort jag kommer ut i köket. Betingad reflex. Jag märker också skillnad en mellan att äta 20 hembakade sockerringar mot samma mängd kött och broccoli.Har alltid gnagt på allt. Krispig mat, pennor, naglar. Är jag på promenad tar jag gärna nån gren, nåt grässtrå och tuggar på. Kan undra om du är lik nån i din släkt; hur de har tacklat sina problem. Förra veckan läste jag om dig i Hemmets Journal. Denna vecka om en annan äldre kvinna, som åt LCHF. I båda era fall framgår det dåligt hur mycket fett ni äter.

Svar: <3
LCHFingenjoren

Anonym

Tack!

Svar: <3
LCHFingenjoren

Linda

Jag är 44 år och tror jag varit sockerberoende hela mitt liv . Min mamma berättade att jag skrek och slogs och ropade "godis,godis" i bilen så fort vi körde förbi kiosken . Jag åt inget annat så va ändå ett klent litet barn . När jag va 2-3 år va jag inlagd för att jag inte åt och efter det fick jag äta det jag tyckte va gott.
Va extremt liten till puberteten och sedan sa det pang . Har aldrig varit fet eller speciellt tjock nu när jag ser tillbaka med lite andra ögon men ändå alltid haft dålig självbild och känt mig större än mina vänner. Idag hade jag säkert betraktats som normal bland ungdomar . Det är många bakomliggande faktorer givetvis till min självbild men ett beroende av socker och onyttigheter är min Akilles häl.
Idag är jag en kvinna som gillar att träna , jag springer marathon och har ett superstarkt psyke när det kommer till kämparglöd och genomförande av svåra fysiska pass. Ändå är socker min fiende jag fortfarande inte kan mästra.
Jag kan ALLTID få ner sött -ALLTID!. Jag har aldrig varit så sjuk, mätt eller annat som stoppat . Jag känner ingen gräns i ätandet fören jag mår illa och till och med då fortsätter jag .
Jag kan dra massa saker här och det kanske inte syns kroppsligt att jag för en ständig kamp med mig själv men är glad att få höra att du tycker det är ett beroende där andra ( bättre vetande) säger det är nonsens och bara en svaghet . Jag jobbar idag med insikten att det är min drog och varje gång jag "vinner" stärker jag mig själv . Jag äter kolhydrater i så måttlig mängd jag kan då det triggar direkt . Samtidigt får jag höra från min "tränare" att jag måste äta kolhydrater för att orka springa . Börjar bli skeptisk och skall testa låg kolhydrat så mycket jag kan och ev testa korttids fasta . Har dock ett beroende till - Cola light - min räddare i nöden - min snuttefilt som jag inte är färdig med än .

Svar: tack att du delar <3
LCHFingenjoren

Anonym

Jag fick bukt på min överätning först när jag blev plantbaserad vegan. Inget sötsug, ingen överätning. High carb, low fat. Tvärt emot LCHF, men det funkar för mig och många andra :)

Svar: GÖTT att du hittat det som funkar för dig!!
LCHFingenjoren

Eve

Till Anonym vegan.
Hade du provat lchf innan du blev vegan? Äter du idag veganska sötsaker?

Evelina

Har läst att ADHD innebär en dopaminbrist och att detta även triggar beroenden. Kan själv identifiera mig mycket med dopaminbrist i mitt sockerberoende. Har även hört att många som hetsäter blir hjälpta av ADHD medicin.
Är det någon som vet mer om den här kopplingen?

Svar: inte jag dessvärre! Men det finns många sjukdomar som gör att man hetsäter, bland annat PCO och IBS och sånt. Allt som fuckar tarmfloran och hjärnhälsan.
LCHFingenjoren

Anonym

11. Karolina
Om man är sockerberoende och även överätare, kan man då äta LCHF och äta lagom eller måste man väga maten hela tiden?
Jag har varit på Eco Care i Umeå och pratat med Annica som gått utbildning hos Bitten Jonsson.
Har fått en strikt matplan där lunch och middag består av 100 g protein, 200 g kolhydrater (bestående av grönsaker) och endast 28 g fett.
Funkar jättebra! Inget sötsug och jag går äntligen ner i vikt!
Men det är ju väldigt strikt och svårt socialt. Måste jag äta så här hela livet eller kommer jag kunna äta ”vanlig” LCHF? Hur äter du? Mängder av allt?

Anonym

11. Om man är både sockerberoende och överätare - kan man äta vanlig LCHF? Jag har träffat Annica B som gått utbildning hos Bitten Jonsson. Hon säger att jag måste väga maten så jag inte överäter. Fick full pott på att jag är sockerberoende. Så nu äter jag 100 g protein, 200 g kolhydrater (endast grönsaker) och 28 g fett.
Det funkar jättebra! Suget är helt borta och jag börjar äntligen gå ner i vikt! Testade LCHF innan utan några resultat så det känns ju fantastiskt att det äntligen funkar nu! Men ska jag äta så här resten av livet? Det är svårt att vara social och äta ute när man måste vara så här strikt. Hur äter du LCHF? Mängder fett/ kolhydrater?