Att prioritera

Jag har så himla många bollar i mitt liv - familj, jobb, utbildning, företag, blogg, utbildning, podd etc... Och jag vill hinna med ALLT! Det blir så rörigt i mitt huvud ibland, det känns som att jag varken vet ut eller in. Lägg på stress på det och man kan inte tänka klart alls!
 
Då slog det mig - jag måste prioritera! Jag måste ha svart på vitt en kompass över hur jag behöver sköta mitt liv. Det är helt orimligt annars! Därför skapade jag min egen behovstrappa. Jag listar alla områden i mitt liv och så prioriterade jag. Vad är viktigast?
 
 
 
Vi börjar nedifrån - det allra viktigaste i mitt liv är att bevara min abstinens. Utan den rasar hela trappan. Efter det kommer Martin, mitt liv funkar inte utan honom. Allra sist kommer min viktnedgång, jag blev väldigt chockad över det faktiskt. Men när jag vägde för och emot och hela tiden ställde områderna mot varandra så insåg jag att det låg till så. Det är viktigare för mig att lyckas på jobbet och få LCHFingenjören att fungera än att gå ner i vikt. Det var också skönt med en tydlig avgränsning - Jag behöver inte gå ner i vikt för att vara abstinent!
 
Under varje område specade jag också saker inom området och rangordnade dessa. Det kom fram massa punkter. Efter det så tog jag de 2-3 viktigaste under varje punkt och skrev upp på en lista. Exempelvis under Abstinens så kom jag fram till topp 3:
 
1. Undvika röda produkter (I mitt fall är det bland annat socker och alkohol)
2. Äta 1 tallrik mat max 3 gånger per dag + 1 mellanmål vid behov
3. Leva i lösningsstegen i 12-stegsprogrammet
 
Då vet jag att för att få mitt liv att fungera är det dessa saker jag behöver göra. Under vänner/familj listade jag mina vänner och mina grupper av vänner (ex. Barndomsvänner) och rangordnade dessa. Då vet jag vilka som är de viktigaste i mitt liv.
 
Det som är bra med detta är när livet kör ihop sig och vi måste välja så har vi en prioriteringskarta. Hur gör vi när vi behöver välja? Då har vi en kompass för att må bra. Ofta kommer det fram chockerande saker. Det märks ju tydligt på mig att jag är mer en karriärist än en familjemänniska. Att lyckas på jobbet är viktigare för mig än att skaffa barn. Det kan låta hårt, men det är min sanning. Det som också är nice det är att ju längre upp på trappan vi kommer desto mer "bonus" är det. Låt säga att jag inte går ner i vikt - det spelar inte så stor roll, det är bara bonus om jag gör det. Därför behöver jag inte använda min vikt för att slå på mig själv, det är uppenbarligen inte så viktigt.
 
KÖSS
 
3
Anette

Tack för en superbra blogg 🙏🏻
Blev inspirerad av att testa att göra en egen trappa för att försöka få lite ordning i tillvaron.
Jag funderade under vilken kategori träning kommer in för dig?
Det känns som den är en jätteviktig del av dig och kanske skulle vara ett eget trappsteg? Eller hur ska man tänka? Kommer den in under abstinens och viktnedgång?
Ha en fin dag 🤗

kajsa

Ärligt inlägg. Intressant med trappa men jobbigt då många sanningar kommer upp då...

Maria

Vill också göra en egen trappa nu, men så himla svårt att veta vad som leder till vad. Skulle ju sätta ”psykisk hälsa” som första steg, men den hänger ju på saker som relationer och att ha ett jobb/plugg som känns meningsfullt 🤔
Lite kul var det att jag först läste din trappa från andra hållet, och tänkte att oj det var lite hårt att sätta sin man näst sist 😂