Varför kosttillskott?

Förr i tiden var jag verkligen superemot kosttillskott, jag tyckte det var ren bullshit. Jag tänkte att det var onödigt om man åt en bra kost. 
 
En bra kost kommer man långt på, det är liksom grunden till att må bra. Tyvärr räcker inte det i dag. Grönsakerna vi äter är så himla näringsfattiga - de innehåller mycket mindre av de näringsämnen som de gjorde förr i tiden.
 
Vi pressar våra jordar enormt idag. Förr i tiden lät man jorden vila mellan skördarna, vilket gjode att den fick chans att samla näringsämnen som sedan tas upp av grönsakerna i sin tur. Grönsakerna idag är dessutom förädlade att växa mycket snabbare än de ursprungliga och samlar därför inte på sig samma näringsämnen som de gjorde förr. Resultatet blir att vi skördar kolhydrater utan mycket näring.
 
Därför behöver vi stöttande tillskott för att fylla våra kroppars behov. Vi är övergödda men undernärda!
 
Däremot kan vi inte tänka att vi kan ta tillskott och så löser sig allting av sig själv, kosten är det absolut viktigaste. Vi skall äta mat utan innehållsförteckning och mat som faktiskt ger lågt blodsocker och är antiinflammatoriskt. Det är det bästa vi kan ge våra kroppar.
 
KÖSS
 
 
3
Anonym

Men det där är inte sant. Det är en myt att våra grönsaker inte är lika näringsriktiga som förr.

Karin

Det är inte alls en myt. Titta på ”Den sista skörden” på SVT Play.

Nette

Tur för mig att jag odlar mycket själv och matar mina trädgårdsmaskar med både bokashi, täckmaterial och hästgödsel. Det finns så klart urlakade jordar där grönsakerna innehåller mindre näring och allt det där, men här på landet (utanför Alingsås) där jag bor kan jag lova er att det såhär års ligger minst en välbrunnen gödselstack på varje åker och väntar på att bli nerplöjd. Jag tror att våra svenska grönsaker fortfarande håller hög klass. Så äter man svenska grönsaker i säsong borde man klara sig bra ändå. Och svenska jordar får vila under vintern. Så man får skilja på grönsaker och grönsaker. Bara för att många odlingar i ex USA är under all kritik och ger näringsfattiga grönsaker innebär inte det att ett ekologiskt svensk vitkålshuvud är lika näringsfattigt. Och mina grönsaker är stora när jag skördar dem, inte för att de är fulla med vatten utan för att jorden de växer i är så fet och näringstät att den fastnar i händerna även när det är torrt ute :)