Sommarens lärdomar

Denna sommaren har varit helt fantastisk för mig personligen. Jag har verkligen fått andas ut och ta det jäkligt lugnt. Innan jag in på semestern så var jag som ett russin - helt dränerad på energi. Min avdelning på jobbet hade inte funkat optimalt då vi hade uppsägningar och mammaledighet - som avdelningschef axlade jag rollen som 3,5 person. Ovanpå det så går jag en utbildning till sockerberoendeterapeut, har 2 företag, föreläser, bloggar, poddar och instagrammar. Att det blir för mycket ser ju vem som helst! Men nu fick jag äntligen space att bara vara. Min avdelning funkar som den skall, utbildningen tog sommarlov, podden tog sommauppehåll - och jag fick tid att reflektera. Jag har lärt mig så himla mycket!
 
Kroppsideal och vikt
Denna sommaren har jag inte läst någon litteratur om hormoner, viktnedgång eller biokemi - denna sommaren har jag grottat ned mig helt i kroppsideal. Jag har någonstans insett att jag, liksom hela samhället är totalt hjärntvättat att tro att vi är vår vikt och att vi inte duger om vi inte är smala. Som kvinna skall jag göra allt hushållarbete, göra karriär och samtidigt vara smal och snygg - det är helt sinnessjukt. Jag fick tid att lyssna på min inre dialog och insåg hur mycket den ställer till det för mig. Hur skall jag leva ett lyckligt liv om jag hela tiden klankar ner på min kropp och det enda jag tänker på är mat-träning-vikt-kropp om och om igen i en jävla loop 24/7? Jag vägrar fastna i den destruktiva spiralen! Det har gjort att jag ser världen med helt nya ögon. Jag lägger märke till hur människor pratar om sina kroppar, all skam som finns där och hur ytligt fixerade vi är av oss själva. Ta en bild till, lägg på ett filter, sug in magen. FÖR VEMS SKULL DÅ? I'm fucking done. Fuck it! Jag duger för det jag bidrar med i denna världen, inte för vilken storlek min kropp har! Detta är, som jag skrivit förut, inget beslut man tar en gång - detta får vi öva på om och om igen - varje dag.
 
Rädslor
Vi beroende är ofta styrda av 1 av 2 känslor - HARM och rädslor. De som lutar åt HARM innebär att de är mer eller mindre arga oftare än normalt. Man hittar kränkningar överallt, alla är dumma i huvudet och man är arg eller irriterad av sig. Att vara arg är som att ta ett gift och tro att någon annan dör av det - det äter onödig energi. Jag är däremot väldigt rädslostyrd, en räddhare. Ligger jag hemma i sängen är jag övertygad att jag har caner någonstans i kroppen och är svinrädd. Är jag ute i världen tror jag att flygplanet/båten/tunnelbanan kommer crasha å jag dör. Ja du hör ju - en typisk räddhare. Förr i tiden innan 12-stegsprogrammet var jag totalt rädslostyrd. Idag möter jag mina rädslor och gör dem ändå. För första gången sedan jag var 12 har jag flugit - trots att jag var skiträdd. Jag har flugit både till Barcelona och till Kreta, det var resor som jag aldrig kommer att glömma - vi hade det helt fantastiskt! En annan sak jag har gjort är att prova att släppa på garden och äta mejerier - alltid varit skräckslagen att jag skall bli sjuk eller överäta. Det funkade skitbra!
 
Provade intuitivt ätande
Istället för att äta slaviskt enligt en matplan (som man SKALL göra i början när man går in i tillfrisknande som sockerberoende) har jag låtit kroppen styra. Vad är den sugen på? Och verkligen lyssna in. Jag äter som grund carnivore som är en superstrikt variant av LCHF. Nu provade jag att lyssna in kroppen så får den avgöra vad hon vill ha. Det visade sig att hon verkligen föredrar protein och fett, men jag hr också vågat prova mejerier på Kreta och lite grönsaker utan att det var någon katastrof och att jag tappade kontrollen helt. Beroende är dock en stressutlöst sjukdom, så jag har ingen aning hur intuitivt ätande kommer att funka i vardagen med jobb och måsten. Time will tell!
 
Denna sommaren har varit fantastisk! Jag har varit i Barcelona, Bornholm, Gullholmen och på Kreta. Men framförallt har jag besökt mitt inre och mött både rädslor och provat nytt. Det har varit fantastiskt lärorikt! Nu är jag redo för en ny höst!
 
KÖSS
 
 
1
monica

Som jag skrivit förut ( 🤔 ),så tror jag på mindre kroppshets, om män och kvinnor bytte kläder. Kvinnor behöver inte gå i baddräkt med kjol,vara urringade till naveln både uppifrån och nerifrån ochtil det skyhöga klackar. Jag kallar det "me too" kläder, vem.har bestämt att kvinnor ska vara klädda så. Kallar det övergrepp.