Ändra sin kost

Igår skrev jag att efter 8 månader på Carnivore att jag skall köra en provperiod på strikt ketogen kost för att utvärdera och fick då denna kommentar:
 
 
 
Jag vet att när jag övergav resistent stärkelse efter 1,5 år fick jag samma typ av kommentarer.
 
Att prova något under så lång tid som 8 månader eller 1,5 år är inget "hoppande och skuttande" mellan olika matplaner. Läsaren får det att låta som att jag har kört det en vecka och sedan provar något nytt. 
 
Det är dessutom så att liksom Kostdoktorn har olika recept för olika grader av LCHF så har jag aldrig övergivit LCHF. Jag har ätit LCHF i 9 år - men under denna period har jag ätit olika varianter. Alltid ätit inom ramarna av lowcarb - den saken är säker. Läsaren får det att låta att jag har ätit Viktväktarna ena veckan och GI nästa, vilket inte är fallet. Under dessa 9 år har jag ätit olika strikta upplägg.
 
Jag provar aldrig saker en kort period. Innan jag vill uttala mig om hur en kost fungerar så vill jag ha provat den i långa perioder, sen anser jag mig ha full rätt att uttala mig om hur den särskilda LCHF-varianten påverkade just min kropp. Det är inte konstigare än så. 
 
Överlag så skriver inte Kostdoktorn hur just han äter, han ger generella rekommendationer om olika LCHF-upplägg. Det går inte att jämföra Kostdoktorn "med oss damer" som bloggar om våra egna liv och hur vi äter. Kostdoktorns syfte är att informera - mitt är att inspirera. Jag vill inspirerar mina läsare att hitta det upplägg som passar just dem bäst. Vi alla är olika, både biokemiskt och socialt - det är helt okej att prova sig fram.
 
KÖSS
 
 
10
SonjaS

My, lyssna inte på såna kommentarer! Du kan skriva vad du vill, det är inte din uppgift att visa gyllene vägen (och det går inte heller med tanke på hur individuellt kroppar är). Det är bara avund aller lathet antar jag eller rent sagt: de som kommenterar på detta viset har offerkoftan och tror att ANDRA måste visa levnadssättet (ingen självbestämmt personlig ansvar för det egna livet mao).

Svar: Sonja, du är ju bara Såå fin <3
My Westerdahl

monica

Jag skulle aldrig stå ut med bara kött och smör. Läst nånstans att folkslag, typ eskimåer, som var rena köttätare, att de åt alla delar på djuret. Inälvor mm. Inte bara muskler och kött. Mina favoritgrönsaker svenskodlade är morötter, lök, vitkål. Gröna är de inte! Förstår om du önskar prova något annat utöver smör, kött. Ett tag hade du bönor.

Anonym

tack för svar.
janne

Susanne Lacke

Kära My, du behöver inte på något sätt förklara eller försvara.
Din väg är din väg och det är den du uttalar dig om och dina resultat talar för dig själv. Är det någon som blir förvirrad över dina experiment så får man väl gå till Kostdoktorn som står för en generaliserad form av kostråd där man får anta att dom flesta är nybörjare eller måttligt intresserade av kost av LCHF typ, för har man hållit på några år så har man individualiserat råden, allt passar nämligen inte alla och konstigt vore ju det, vi är av olika kön, har olika genetiska uppsättningar, olika hjärnor och helt olika livsomständigheter så hur skulle man kunna köra samma motorväg på alla, det finns många vägar till Rom som du så fantastiskt visar och att du skulle hoppa hit o dit är väl mycket sagt. Jag testade Carnivore en vecka, sen stod jag inte ut längre, är det att hoppa? Nej det är att testa och mår man inte bra ska man då fortsätta? Nej det vore enastående ointelligent och om det är något man inte kan säga om dig så är det att du är ointelligent, någon smartare, starkare o vackrare person får man leta efter, finns inte många av My inte.

Elisabeth G

Bra rutet, My! Ta inte åt dig. Det är jättebra att du delar med dig av dina experiment så att vi andra får inspiration. När såväl sjukvård som livsmedelsverket sviker måste vi själva testa oss fram och då är det guld värt att läsa om hur andra gjort.

Anonym

Oj oj! Stackars man! Kanske ska undvika att läsa ”damernas” bloggar då om det blir för jobbigt i huvudet! Själv blir jag inspirerad av att läsa din blogg fina My!


Kram Petra

Louise

Jag skulle tro att det snarare handlar om hur du presenterar din nya variant av LCHF. Jag upplever det som att du upptäcker hjulet varje gång och att du aldrig har mått bättre än på just den kosten du precis gått över till. Sedan går det några månader/något år och det kommer något nytt och du har aldrig mått bättre, igen.

Du behöver inte förklara dig och har all rätt att hitta det som passar dig allra bäst. Det kan mycket väl vara så att olika varianter av LCHF passar under olika perioder av livet. Men när varje version presenteras ”bäst”, väcker det frågor.

Jag tycker därför att Jannes fråga är relevant och att du bemöter den väl. Jag tycker däremot inte att han förtjänar att förlöjligas i kommentarerna. Frågan han ställer är i mina ögon uppenbart inte illa menad och jag är förvånad över responsen den har fått.

Mösstanten

Allt passar inte alla människor. Man måste prova sig fram. Det kan naturligtvis ta tid och krävas många varianter innan man hittar det som känns bäst. Dessutom kommer det nya rön. Det är mycket bättre att vara öppen och våga ändra lite än att vara benhårt fast i ett sätt att äta. Då blir det ju religion.
Jag tycker du gör rätt som provar.

janne

Hej och tack för alla direkta och indirekta kommentarer, lättast att förhålla mig till dom som inte skriver under anonymitet men givetvis lyssnar jag på dom anonyma också, trevligt att det blev lite debatt ang byta inriktning med jämna mellanrum, i och med att vi är flockdjur så är det samarbetet mellan oss individer som driver utvecklingen framåt, ang kosten så undrar jag hur bra det är för metabolismen, vi är väl inte designade för att byta inriktning hela tiden, eller? är inte vi dom enda däggdjur som hela tiden håller på och försöker ändra på kosten för att må bra, (i alla fall här i västerlandet,)jag vet inte, vet bara att den möjligheten har vi bara haft under en försvinnande liten del av vår period här på jorden, jag menar det är ju från 70-80-talet eländet började med överflödet av processad mat samt en fatal ökning av intag av rent godis, är det inte där vi ska börja än att hela tiden försöka parera felvalen ( läs bla tillskott) för våra kroppar, vi har ju hamnat ang maten där läkemedelsindustrin är nu med sina mediciner, man sätter in en medicin som ger biverkningar sen parerar man dessa biverkningar med nya insättningar av mediciner, kontentan av det hela blir ju att vi dras med obalanser i kroppen, nog om detta, jag har ju börjat göra min egen kefir med levande bakterier, min fråga till den som känner sig manad är om tillförda sk goda bakterier överlever passagen genom magsyran, har ingen aning själv, man kanske kan ta genvägen genom bakvägen så att säga om man vill slippa magsyran eller vad säger ni mina vänner. (sista meningen va lite skoj)

ps; varför inte börja käka som dom gjorde på 40-50 talet rena råvaror i stort, samt det vi har här i Sverige fantastisk husmanskost kanske bara byta ut det vita mjölet? sen ut med datorn genom fönstret som en sann rockare och på med vandringskängorna för ngr timmars frisk luft varje dag. fyll gärna på med braiga naturliga aktiviteter istället för att skälla på den här stackars farbrorn. är det inte lite som så att människan i stort är lite bekväm och gärna vill gena till shang-ri-la mest hela tiden.
ps kära fina My du får ju ett levande forum i alla fall och en dag kommer du också att säga till mig;

Janne du är bara såå fin. (troligtvis inte) kram på dig

Anonym

Tack Louise, du förstod i mycket vad jag menade, ang att en del förlöjligar mig är inge problem för mig, precis som My har jag gjort en fantastisk resa och är jätteglad att jag lyssnade på en del som gått före mig och på det läste lite relevant litteratur , och sen gjorde en resa som tagit mig till en livskvalitet som gör det fint att leva idag - kram på dig