Det är lättare första gången

En fråga som jag själv är väldigt nyfiken på är varför LCHF fungerar bäst första omgången.
 
Jag kommer ihåg när jag började med LCHF först, hur lätt det var att få resultat. Det räckte liksom att bara ta bort kolhydraterna och sen rasade man i vikt - oavsett mängd eller tidpunkt man åt.
 
De flesta som kommer från traditionell kost har samma upplevelse - att vi först rasar i vikt. Sen tar man återfall och hell breaks loose. För varje gång man ger sig på LCHF desto långsammare resultat får man. Vad beror det på? Det finns 3 olika teorier bakom detta fenomen.
 
1. Vi blir mer insulinresistena. När vi tar återfall så förfettar vi levern då denna inte är lika bra att ta hand om fruktosen, den ligger lite i dvala. Fett sprängs in bland organen på ett sätt det inte gjorde förut när kroppen är glukosdriven. Det bidrar till ökad insulinresistens vilket leder till svårigheter att gå ner i vikt.
 
2. Kroppen ligger på sparlåga och därför sparar den allt vi tar i oss. Ett återfall brukar ju efterföljas av svält och därför så går kroppen ner i förbränning. Varje gång vi svälter oss sjunker metabolismen.
 
3. Kroppen är bättre på att nyttja energin i fett. När vi var glukosdrivna så visste inte riktigt kroppen vad den skulle göra av fettet i maten, den var inte tränad på att nyttja den resursen. Idag när kroppen ligger i ketos är den duktig på att nyttja fettet på ett helt annat sätt.
 
Personligen tror jag på en kombo av 1&3. Jag upplever själv att jag inte "kommer undan" med mycket nu. Diskuterade detta med Martina och hon sa att i början kunde hon leva på vispgrädde på veckorna och lösgodis på helgerna - och rasa i vikt. Äter man "Dirty-Keto" idag får man sota för det länge. Tarmen har läkt, kroppen är i ketos och den kan nyttja allt vi stoppar i oss som byggstenar och bränsle.
 
Det är viktigt att du har kunskap om detta, att varje gång vi kör en ny omgång LCHF så kommer du få sämre resultat än tidigare. Därför är LCHF ingen diet - det är en livsstil som varar livet ut.
 
KÖSS
 
 
 
1
Lisa

Det är underbart att följa din blogg.
Jag får så himla mycket inspiration.

Måste fråga, äter du fortfarande probiotika?