Kolisätare äter 24/7

2019 kliver jag in i mitt nionde år som LCHFare. 9 år på LCHF - det är helt otroligt. Nästan en tredjedel av mitt liv har jag ätit LCHF. Den bästa tredjedelen helt klart.
 
Eftersom det var så länge sedan jag åt vanlig husmanskost som bas så blir det att jag lätt glömmer hur det var. När någon frågar mig om min erfarenhet som nybörjare kan jag ha svårt att minnas det. Någon frågar om jag tappade hår i början eller hur det var att gå första gången på fika med en kompis. Det är svårt att ge ett helt korrekt svar då det var så jädrans länge sedan.
 
En sak som slog mig här om dagen är hur ofta kolisätarna måste äta. Det är helt galet. På Martinas blogg var det någon som hade frågat om 13-timmarsfasta och om det verkligen var bra. Whaat? Det är liksom att fasta mellan 17-06. Herregud! Det är ju en lägsta nivå! En normal dag för mig är 16.30-11.30. På en normal dag äter jag oftast 2 gånger - ibland 3. Men då började jag fundera lite på hur äter egentligen en kolisätare? Så jag började kika på mina kollegor. Okej, håll i er nu,
 
Frukost, tio-fika, lunch, tre-fika, något-litet-innan-middagen, middag, kvällsmat.
 
HERRE-J****R
 
Mellan alla dessa mål så flyger frukt och karameller som står över hela kontoret in i munnen! Det är helt galet! Det som förvånar mig mest är att många utav dem är normalviktiga och verkar utåt sett fria från sjukdom. Hade jag ätit så - hade jag rullat fram och varit skitsjuk i astma. Vänta lite, det där är ju jag för 9 år sedan.
 
Det visar verkligen på vår individuella biokemi, att vissa kan äta 24/7 och andra äta sällan. Om man väljer att spendera sina 7-8 mål om dagen på processad mat så kommer det ju förr eller senare leda till någon sjukdom, kroppen behöver vila. Att få ett ständigt inflöde av mat är inte vårt naturliga tillstånd, så mycket kan man ju säga. Det var ju ingen som åt 8 gånger om dagen på stenåldern - eller ens på början av 1900-talet. Min farmor och farfar har alltid bara ätit 3 gånger om dagen, med riktig grädde och mat lagad från grunden. Och så blev de 94 och 100 år gamla också.
 
2 personer är ingen korrekt statistisk grund att stå på, men att äta så ofta är verkligen chockartat. Även om min hälsa och vikt kom undan med att äta dygnet runt så vill jag inte äta så ofta. Äter jag en frukost får jag svårt att få i mig lunchen och vid middagstid så kan jag ibland få tvinga i mig mat. Det blir så när man äter näringrik och energität mat som jag gör.
 
 
KÖSS
 
 
31
Anonym

Fast om dina kollegor och andra "normisar" mår bra av det, trivs med sin kropp och vikt och är friska - då måste de väl ändå få äta så? Jag äter kolhydrater och lyssnar på min kropp; är superfrisk med superkropp. Nu ammar jag och äter dessutom än mer och typ hela tiden - och mår fortfarande strålande! Vill bara berätta att vi finns, vi som funkar på helt (för oss) normal kost och med fikabröd och choklad ibland flygande in och ut i otid :)

Mirella

Fast jag förstår inte riktigt inlägg som detta? "Det är galet!" och "Det är chockartat!" - Du blir ju upprörd när folk säger så om hur du äter? Hur var det nu, skulle vi inte respektera folks egna val vad gäller kosten?

Jag tror på att man ska lita på att folk i dessa tider är mer medvetna och faktiskt känner efter. Om de mår bra av 5 små mål mat om dagen och inte har viktproblem eller besvärande sjukdomar, ja då mår de väl bra och ska få ha det så? Och om du mår bra av att enbart äta kött och smör 2 ggr per dag, ja då får ju du köra på det och lita på din kropp och vi andra får lita på dig. Bara lite tröttsamt att det ska bli sådan krigsstämning när man pratar kost.

Katerina

Problemet i vårt samhälle är att vi har börjat tycka att det är naturligt att ha mat praktiskt tagit överallt och hela tiden. Man glömmer att "att äta är att döda" och att äta för mycket är också att döda i onödan. Man dödar växter, insekter och djur. Man kan ju inte äta sten och grus.
Det minsta sug man råkar känna måste genast tillfredsställas helst med något sött som ger njutning. Tyvärr kommer inte konsekvenserna direkt, utan de kommer krypande när man blir äldre men då har man en livslång vana att äta på ett visst sätt och man kopplar sällan hälsoproblem till ätmönster och matval. Varje individ mår som den mår och har svårt att jämföra sitt mående med de andra som har hittat bättre i matdjungel i snabbköpet. Därför är det så svårt att prata mat och mående.

Sarah

Nu får du väl bestämma dig om det där med kost är individuellt eller inte. Halva inlägget handlar om att det är högst individuellt vad som passar en person och inte, andra halvan är bara ett (knappt) illa dolt förakt mot alla som inte äter som du. Är det så roligt att provocera, eller anser du dig verkligen stå över människor som har gjort andra val än dig?

Effie

Jag känner igen det. Det är svårt att leva I den omgivningen.
Hur ska jag pricka in gemensamma måltider med sambon, när han äter första frukost andra frukost lunch fika middag kvällsfika? Och jag vill ha brunch och middag.
Alla möten på jobbet, där det hela tiden ska vara pauser för fika och godis, för att hålla uppe blodsockret (???), och det inte är någon idé att ta något viktigt efter lunch, för att då har alla paltkoma. (Utom då jag)
Absolut, alla får äta som de vill. Jag är så glad over att slippa tänka på mat jämt. En kompis tyckte "ja men jag gillar att äta!" Det gör jag också - men det är inte huvudinnehållet I mitt liv. Det finns annat roligt att göra.

Anna

Eller hur! När jag är på semester med min familj , dvs syster, bror och mamma, äter dom hela tiden ! Vi har precis avslutat frukosten och dom vill ha lunch ! Sedan mellanmål och däremellan massor med snask ! Jätte jobbigt ... och ineffektivt ! Men , absolut, jag respekterar det och alla ska äta som dom mår bra av. Dom är dessutom helt normal viktiga ( till skillnad från mej ...) men jag tror inte det var det som var menat med galet. Utan allt godis och kakor som folk smäller i sej i tid och otid ! Det är sjukt hur mycket socker folk trycker i sej ! Och det tror jag att alla kan hålla med om att det inte är hälsosamt för någon. Man kan vara smal och fin utanpå , men ohälsosam inuti ... tack för mej !

Anna

Eller hur! När jag är på semester med min familj , dvs syster, bror och mamma, äter dom hela tiden ! Vi har precis avslutat frukosten och dom vill ha lunch ! Sedan mellanmål och däremellan massor med snask ! Jätte jobbigt ... och ineffektivt ! Men , absolut, jag respekterar det och alla ska äta som dom mår bra av. Dom är dessutom helt normal viktiga ( till skillnad från mej ...) men jag tror inte det var det som var menat med galet. Utan allt godis och kakor som folk smäller i sej i tid och otid ! Det är sjukt hur mycket socker folk trycker i sej ! Och det tror jag att alla kan hålla med om att det inte är hälsosamt för någon. Man kan vara smal och fin utanpå , men ohälsosam inuti ... tack för mej !

Anna

Eller hur! När jag är på semester med min familj , dvs syster, bror och mamma, äter dom hela tiden ! Vi har precis avslutat frukosten och dom vill ha lunch ! Sedan mellanmål och däremellan massor med snask ! Jätte jobbigt ... och ineffektivt ! Men , absolut, jag respekterar det och alla ska äta som dom mår bra av. Dom är dessutom helt normal viktiga ( till skillnad från mej ...) men jag tror inte det var det som var menat med galet. Utan allt godis och kakor som folk smäller i sej i tid och otid ! Det är sjukt hur mycket socker folk trycker i sej ! Och det tror jag att alla kan hålla med om att det inte är hälsosamt för någon. Man kan vara smal och fin utanpå , men ohälsosam inuti ... tack för mej !

Anna

Eller hur! När jag är på semester med min familj , dvs syster, bror och mamma, äter dom hela tiden ! Vi har precis avslutat frukosten och dom vill ha lunch ! Sedan mellanmål och däremellan massor med snask ! Jätte jobbigt ... och ineffektivt ! Men , absolut, jag respekterar det och alla ska äta som dom mår bra av. Dom är dessutom helt normal viktiga ( till skillnad från mej ...) men jag tror inte det var det som var menat med galet. Utan allt godis och kakor som folk smäller i sej i tid och otid ! Det är sjukt hur mycket socker folk trycker i sej ! Och det tror jag att alla kan hålla med om att det inte är hälsosamt för någon. Man kan vara smal och fin utanpå , men ohälsosam inuti ... tack för mej !

Anna

Eller hur! När jag är på semester med min familj , dvs syster, bror och mamma, äter dom hela tiden ! Vi har precis avslutat frukosten och dom vill ha lunch ! Sedan mellanmål och däremellan massor med snask ! Jätte jobbigt ... och ineffektivt ! Men , absolut, jag respekterar det och alla ska äta som dom mår bra av. Dom är dessutom helt normal viktiga ( till skillnad från mej ...) men jag tror inte det var det som var menat med galet. Utan allt godis och kakor som folk smäller i sej i tid och otid ! Det är sjukt hur mycket socker folk trycker i sej ! Och det tror jag att alla kan hålla med om att det inte är hälsosamt för någon. Man kan vara smal och fin utanpå , men ohälsosam inuti ... tack för mej !

Anna

Eller hur! När jag är på semester med min familj , dvs syster, bror och mamma, äter dom hela tiden ! Vi har precis avslutat frukosten och dom vill ha lunch ! Sedan mellanmål och däremellan massor med snask ! Jätte jobbigt ... och ineffektivt ! Men , absolut, jag respekterar det och alla ska äta som dom mår bra av. Dom är dessutom helt normal viktiga ( till skillnad från mej ...) men jag tror inte det var det som var menat med galet. Utan allt godis och kakor som folk smäller i sej i tid och otid ! Det är sjukt hur mycket socker folk trycker i sej ! Och det tror jag att alla kan hålla med om att det inte är hälsosamt för någon. Man kan vara smal och fin utanpå , men ohälsosam inuti ... tack för mej !

SL

Anonym: såklart var och en får äta som de vill, något annat har aldrig My skrivit, däremot visar hon på fördelarna med lchf.
Superkropp? som smal och inte går upp i vikt eller beast som Martina?
Superfrisk? aldrig förkyld, vinterkräksjukan går förbi dig?
Jag har inte haft en förkylning eller vinterkräksjuka sen jag började med lchf för ca 6 år sen och jag har bara kört i perioder(sockerberoende, så trillar ner kolhydratträsket emellanåt).
En gång när jag åt lunch ute med kollegerna och vi åt alla samma mat, de blev alla dålig i magen men inte jag...
Så jag kan bara konstatera att man håller sig i alla fall friskare på lchf.
Har en kollega som äter precis som My beskriver och man märker direkt när fikat eller lunchen blir lite sen, tyst och lite sur. Tur hon är medveten om det och säger till att nu måste hon äta något.
För att inte tala om tänderna som tar stryk av alla kolhydrater och ständigt något i munnen.

Funderar om de som tycker att de mår bra på kolhydrater har testat lchf (förbi omställningsbesvären då), om inte, hur vet man då att man inte skulle må ännu bättre på lchf?
Majoriteten av lchfare har ju faktiskt gått på kolhydrater och kan därför relatera till skillnaden i måendet.
När jag är i kolhydratträsket tycker jag att jag mår bra men märker alltid skillnad till hur mycket bättre jag mår när jag äter lchf.
Tänk om kolhydratförespråkarna själv skulle testa lchf, 3-6 månader, och sen uttala sig om skillnaderna och vad just de mår bättre på? Innan man har testat vet man ju inte skillnaden...
Sen tror jag det finns de som upplever att de mår bättre på kolhydrater av olika orsaker.

Stina

Men att alla kolisätare äter 24/7 är väl att ta i. Du snackar om att du får ta skit för vad du äter men menar på att alla kolisätare äter likadant. Jag äter kolhydrater men jag äter max tre ggr per dag. Jag äter inte godis, glass eller fikabröd tex. Jag äter inte pasta, ris eller sådant men jag äter tex glutenfria havregryn och frukt. Så att säga att alla kolisätare inte har koll är skitsnack. Det börjar låta mer och mer som att du vet bäst och att alla ska äta som du.

Matilda

Det är lite konstigt att det yttersta målet verkar vara att äta så lite och sällan som möjligt. Och att man har nått höjden av hälsa när det blir så. Och att det skulle vara en naturlig följd av rätt kost är helt enkelt inte sant. Det är individuellt hur mycket och ofta kroppen behöver mat, även på LCHF och Carnivore.

Matilda

Det är lite konstigt att det yttersta målet verkar vara att äta så lite och sällan som möjligt. Och att man har nått höjden av hälsa när det blir så. Och att det skulle vara en naturlig följd av rätt kost är helt enkelt inte sant. Det är individuellt hur mycket och ofta kroppen behöver mat, även på LCHF och Carnivore.

monica

Tycker att det i de flesta sammanhang predikas 3 huvudmål och 3 mellanmål!! Och tänk på blodsockret!!! Inget om att en frisk kropp reglerar sitt blodsocker själv .

Katerina

Jag har märkt att människor som blir lätt förnärmade och stötta över andras idéer (till exempel över Mys sätt att äta) har ofta något att försvara. I det här fallet kan det vara sitt eget osunda förhållande till mat och småätande. Man småäter inte kött och smör så det brukar handla om frukt, godis, kakor, bullar, mackor, proteinbars, smoothies mm. Visst kan det handla om fika som är glutenfri med högfiberhalt osv, men om man i alla fall måste småäta så tyder det på sug och inte hunger. Jag hat varit där och vet hur störande det är i vardagen. Man skulle behöva fokusera på viktigare saker men tankarna kretsar runt mat i alla fall.

Jag har även märkt att de smala individerna som anser sig vara friska (eftersom de inte är överviktiga) äter mer kolhydrater och är hungriga (läs sugna) nästan jämnt. Det är inte bara övervikt som är sjukligt. Det kan handla om allergier, astma, ständiga förkylningar, humörsvängningar, psykiska störningar, magont, huvudvärk mm som med tiden utvecklas till värre saker som cancer, depressioner, demens, Alzheimers, artros osv. Men det är bara de senaste 10-20 åren som man har börjat koppla dessa sjukdomar med osunt förhållande till skräpmat.

A

Började du får lite besökare och kände för att provocera fram reaktioner och klick eller? Annars så skulle du väl inte skriva något så urbota dumt som detta inlägg? Först klagar du högljutt över att du minsann får ta så mycket skit för din kost men sedan drar du dig inte ett smack för att komma med samma skit tillbaka, på folk som inte delar din uppfattning om hur man äter. Hur pinsam är du inte? Återigen: VAR är dina källor också? Återigen tar du friheten att skriva något helt IQ-befriat och kallar det "sanning" , hahahahhaa, ja du är underhållande iaf.

Klara

Jag äter väldigt ofta, trots att jag kör lågkolhydratkost. Äter minst 6 gånger om dagen och är fortfarande smal.

Men jag äter små portioner, så sammantaget proppar jag inte i mig mer energi än någon annan och har högst normal metabolism.

Folk är olika. Jag kan bokstavligt talat inte äta mycket i ett svep, det säger stop. Fortsätter jag äta ändå mår jag dåligt. Tränar också flera ggr i veckan, så måste äta ofta för att undvika näringsbrist.

Man kan inte dra alltför stora slutsatser kring hur mycket/lite folk äter på en dag, utifrån det man ser. Du vet fortfarande inte vad andra äter innan och efter jobb+sociala sammanhang.

Kan däremot hålla med om att det är smått bisarrt med alla godis- och fikabrödsorgier på jobbet. Och nej, fikabrödsarmén på min arbetsplats saknar sannerligen inte kroppsfett. De är smårunda till klotrunda hela bunten.

Inte för att jag bryr mig vad andra väger eller vad de stoppar i munnen. Folk får äta vad det vill. Men de ska ge fan i att kritiserad och ifrågasätta mig, när jag inte vill ha kaka.

Jag blir kallad allt från ätstörd till tråkmåns, bara för att jag inte vill bomba kroppen med processat spannmål+socker.

Malin

Det sjukaste tycker jag är att det sättet att äta verkligen är normen i samhället, och det sätt på vilket väldigt många normalviktiga äter. Ändå skuldbeläggs överviktiga och antas äta "för mycket", "fel", unna sig för ofta o s v. I motsats till vaddå, undrar man.

Anonym

Tack My, för ett väldigt bra inlägg! Det känns trösterikt att fler noterar flödet av ätbart som majoriteten konsumerar. Och att det är så jämrans svårt att få respekt för ”nej tack!” till en kaka på jobbet. Vid byte av arbetsplats, valde jag att kalla mig glutenintolerant, för att få ”lagligt skäl” till att tacka nej. Jag jobbar på en kvinnodominerad arbetsplats, och där är det stört omöjligt att få äta vad och när jag själv vill. Tack och lov bryr sig karlarna inte ett skvatt när jag tackar nej till fika.
Tack igen My, för dina ord! Vi som gillar dem läser med god behållning. /Lena

Nathalie

Tyvärr är det ju precis sådär som många inom vården resonerar, att man ska äta sex mål om dagen och SJÄLVKLART unna sig massa socker för det är ju normalt. Gör man annorlunda är risken stor att man blir kallad ätstörd och att man bidrar till hets. Ingen vill riktigt lyssna till att kroppen mår bättre av att utesluta gluten och socker för det är bara inbillning och "sjukt"...

Jag igen

Källor källor! Vart tar du dina hittepå grejer ifrån? Jo rakt ut i luften. Du är inte klok och smart. Ätstörd besserwisser som behandlar andra som du själv INTE vill bli behandlad. Inte okej. Och framförallt så är du dåligt påläst.

Karin

På vilket sätt menar du att ditt sätt är mer hälsosamt? Vem är det som blir vrålsjuk och går upp i raketfart av hormonell behandling, varför man du ens tar det om värdena är ”perfekta”? Går till läkaren för att magen krånglar och med ljus och lykta söker svar på rubbningar och säger att man inte är frisk? Dina tillsynes friska kollegor eller du? De har kanske sina hälsoproblem, eller så har de det inte. Du må äta 1-2 ggr om dagen och må toppen i knoppen men din kropp signalerar ju på ganska många andra sätt att den kanske inte alls mår så jäkla bra på denna diet. Att dina blodvärden ser fina ut säger inte mycket, var svårt sjuk i anorexi i 10 år och hade ALLTID bra värden utan minsta brist - trots ett BMI mellan 13-15 och en kropp i galen svält. Fick också PCO diagnos, pga äggstockarnas utseende, inte konstiga värden. Äggstockarna blev dock helt normala när jag inte lattjade med kroppen längre och den var trygg i att maten fanns för att stanna. Överlevnadsinstinkt sa min läkare. Min hjärna skulle också fixa att äta samma sak varje dag en gång om dagen, inga problem, men kroppen? Nej, det lär den absolut inte vara gjord för. Känns ganska märkligt att hävda att människan naturligt skulle ha en konstant tillgång av kött och smör att föda sig med. Läsk och snacks är inte heller det, men mer troligt åt vi vad som helst när vi kom över något ätbart, än levde på obegränsat av smör och köttfärs.

Karin

På vilket sätt menar du att ditt sätt är mer hälsosamt? Vem är det som blir vrålsjuk och går upp i raketfart av hormonell behandling, varför man du ens tar det om värdena är ”perfekta”? Går till läkaren för att magen krånglar och med ljus och lykta söker svar på rubbningar och säger att man inte är frisk? Dina tillsynes friska kollegor eller du? De har kanske sina hälsoproblem, eller så har de det inte. Du må äta 1-2 ggr om dagen och må toppen i knoppen men din kropp signalerar ju på ganska många andra sätt att den kanske inte alls mår så jäkla bra på denna diet. Att dina blodvärden ser fina ut säger inte mycket, var svårt sjuk i anorexi i 10 år och hade ALLTID bra värden utan minsta brist - trots ett BMI mellan 13-15 och en kropp i galen svält. Fick också PCO diagnos, pga äggstockarnas utseende, inte konstiga värden. Äggstockarna blev dock helt normala när jag inte lattjade med kroppen längre och den var trygg i att maten fanns för att stanna. Överlevnadsinstinkt sa min läkare. Min hjärna skulle också fixa att äta samma sak varje dag en gång om dagen, inga problem, men kroppen? Nej, det lär den absolut inte vara gjord för. Känns ganska märkligt att hävda att människan naturligt skulle ha en konstant tillgång av kött och smör att föda sig med. Läsk och snacks är inte heller det, men mer troligt åt vi vad som helst när vi kom över något ätbart, än levde på obegränsat av smör och köttfärs.

Anonym

SL: helt korrekt, jag är aldrig sjuk :) Och min superkropp menar jag är just superkropp för att den alltid funkar; inga skador eller skavanker, och graviditeten kände jag överhuvudtaget inte av (jo lite halsbränna på slutet då bebis tryckte uppåt). Jag äter socker ibland men har inga hål i tänderna heller. Och mitt humör är intakt. Jag lyssnar på min kropp likväl som du kanske gör, och förmodligen behöver våra kroppar olika? Jag har äter mest protein och fett men inte enligt någon diet utan för att jag funkar på det - och dessutom en hel del bröd för att jag älskar det! Jag är ingen "smal" människa utan vältränad och håller mig i form mest pga vardagsmotionen :)

jag igen

karin, så bra skrivet av dig, du tar precis upp det jag förvånas över så många köper rakt av från My.

Anna

Själv kliver jag snart in på mitt 44:e år som kolisätare. 171 lång och 60 kg inklusive en del muskler. Har fött tre ungar så nej, ser inte ut som 20 i kroppen men den är stark och frisk! Vet inte om havregrynsgröt är processat men det är tydligen en väldigt giftig frukost som jag ofta äter med SYLT mjölk och ett ägg.
Och nej, jag äter varken förmiddags- eller eftermiddagsfika. Och sällan godis och kakor men visst händer det. Äter lite kött men mycket fisk och vegetariskt, bönor och livsfarliga sojaprodukter. Däremot inga lightprodukter. Mycket sällan sjuk, snittar kanske på 1-2 sjukdagar per år.
Och aldrig har jag känt ett behov att spy galla eller nedvärdera någon annans kost...

Ingrid

Som utlandssvensk förvånas jag som alltid över all energi som läggs i Gamm-Sverige på att observera och kritisera omgivningen, speciellt på jobbet. Sköt dig själv, skit i andra fungerar fortfarande.

Karin N

Så otroligt nedlåtande du är mot de som äter vanlig mat. De som följer slv s rekommendationer. Alla får äta på sitt sätt och jag respekterar ditt sätt att äta och kan lära mig mycket av det. På så sätt tycker jag också du ska visa respekt mot de som inte väljer att äta på samma sätt som du. Sluta håna och tala nedsättande om saker som inte passar till tycke.

Anonym

Hur kan du jämföra ”normisarma” på ditt jobb med dig själv som hade BMI på nivån svår fetma och var ätstörningar och sockerberoende? Du lär inte ha ätit som de gör.