Sockerberoende och alkohol

Fråga: Hej, Skulle vilja veta lite om riskbeteenden och tankar kring alkohol för någon som är sockerberoende. Jag förstår att alkohol inte är optimalt för någon som har en beroendesjukdom men behöver konkreta exempel på tankar och beteenden för att komma till en förståelse och acceptans. 
 
Vi tänker ofta väldigt fyrkantigt när det gäller beroende. Vi är sockerberoende, alkoholister eller narkomaner. NEJ. Det finns EN beroendesjukdom - FLERA utlopp. Det är abstinensfasen som skiljer. Alkoholavgiftning sker på sjukhus, sockeravgiftning med ketomat och heroin med avtrappning, efter primärvård så behöver vi alla beroende samma behandling. Orsakerna är de samma.
 
När vi äter socker lyser vissa delar i hjärnan upp på en scanner - exakt samma delar lyser upp när vi dricker alkohol. Allt som ger påverkan på dessa delar skall vi undvika. Vi skall undvika ta dessa preparat då de triggar belöningscentrum. Så länge vi tar beroendeframkallande preparat så är vi inte abstinenta. För mig är det omöjligt att hålla mig ifrån socker om jag dricker. Det funkar inte alls. Dessutom är det många som utvecklar alkholism som väljer/tvingas bort från socker på ett eller annat sätt. Det är bara att gå på AA och titta på hur många alkoholister där som är gastric bypass opererade. Detta är inget att leka med.
 
Du kan läsa mer om socker och alkoholism i Sockerbomben 3.0.
 
KÖSS
 
 
3

Avstegsrelaterad hunger

Fråga: Hej! Om man äter lchf, gör ett avsteg och äter något med socker som en liten godis/ redbull sugarfree har jag märkt en extrem EXTREM EXTREEEEEM hunger efteråt. Några dagar efteråt....Vad beror detta på? Är avsteg och hungerkänslorna kopplade till varandra ocH isådanafall varför? 
 
Det är inte alls ovanligt det du beskriver nu, och det beror på ditt blodsocker. Du har inte större hunger, du upplever ett sug. Det är svårt att skilja mellan hunger och sug när vi är där i den situationen. 
 
När vi äter något sött så stiget blodsockret snabbt. Då skjuter insulinet in för att pytsa in sockret i cellerna. Ditt blodsocker sjunker då väldigt snabbt, oftast under en nivå som du hade från början. Kroppen dektekterar ditt extremt låga blodsocker och utlöser biokemiskt sug för att höja det igen. Det är i princip omöjligt - åtmindstonde otroligt krävande - att stå emot. 
 
Därför strävar vi att hålla blodsockret jämt och stabilt - så slipper du ta fighten.
 
KÖSS
 
Bra mat för stabilt blodsocker
 
1

10:e steget

Fråga: Hur ser din 10e stegsinventering ut? Har du ett formulär/frågor att besvara eller hur går det till ? 
 
En 10:e stegs inventering är något vi gör varje dag när vi lever i 12-stegsprogrammet. När jag gör mitt 10:e så utlöses det av starka känslor. Jag försöker läsa av vilken känsla det är i kroppen och sedan applicera mitt fjärde steg på det. Är jag rädd exempelvis så bryter jag ner känslan och tittar på värsta möjliga outcome som kan vara 1 av dessa: död, olycka, ensam eller återfall. Sedan så tittar jag på vad det finns för möjlighet i detta. Kanske att jag skall känna tillit till att allt ordnar sig efter det bästa. Därefter ringer jag ut och berättar om min rädsla och sedan så försöker jag vända mig utåt och hjälpa någon annan, kliva ur mitt ego.
 
12-stegsprogrammet är ju fantastiskt där. Det är verkligen en karta över hur vi ska leva våra liv. Det lär oss hantera känslorna vi drogat på.
 
KÖSS
 
 
3