Alla gör sin egen resa

Man kan påverkas starkt av människors tunnelseende ibland. Eftersom jag har PCOS så är jag medlem i massa PCOS-grupper på facebook. När du har PCOS innebär det i grunden insulinresistens. Detta leder till stora obalaser i hormonerna vilket leder till övervikt, extremt kolhydratssug, infertilitet, manlig behåring och acne. Inte så jäkla kul. Jag själv hade hela paketet tidigare. Eller ja, infertilitet vet jag inte pga aldrig försökt bli gravid då - men resten. Ovanpå allt så har vi väldigt låg förbränning.
 
I dessa grupper är det många som är helt desperata - såklart. Det är kvinnor som måste raka sig varje morgon och kan inte äta mer än en myra och går ändå upp i vikt. Jag själv har extremt lätt att gå upp i vikt, men med LCHF har jag reverserat alla tidigare symptom - jag har ingen kraftig hårväxt eller acne längre exempelvis.
 
Som tur är, är det inte bara jag som hittat LCHF där - väldigt många i grupperna har blivit hjälpta av LCHF. Däremot är det fler som är högt motvilliga. Jag försöker dela min historia i så många trådar jag kan så att någon stackare därute vågar prova och får samma hälsoresultat som jag själv fått uppleva. Det är hemskt att se kvinnor som fightats sig ner 30,40,50 kilo men ändå har PCOS symptomen kvar. Som ändå måste raka sig och lider av acne. Problemet med PCOS är inte symptomet övervikt - problemet är att vi inte tål kolhydrater. Behandlar du inte rotorsaken så kommer du inte leva symptomfri. 
 
Eftersom vi är födda sockerråttor med extrema cravings så är det många som värnar om sin drog. Behandling är metformin - en tablett man ger till diabetiker bland annat - samt gastric sleeve (en mindare variant av gastric bypass). Och detta rekommenderas hejvilt i grupperna. Det gör mig ledsen - det är så himla onödigt bara när LCHF finns. 
 
När jag delar min historia möts jag inte av någon hejaklack direkt - tyvärr så får jag motangrepp om hur jag försöker hjärntvätta folk. Det är ju helt absurt, men det är sockerhjärnan som pratar. Man VILL inte ge upp sin drog! Och även om inte du har PCOS kan jag sätta en peng på att du har upplevt samma sak som jag har - man vill helt enkelt inte ta hjälp!
 
Vad gör man då? Tja, man skiter i det och accepterar att alla måste göra sin egen hälsoresa. Man kan inte pracka på folk hälsa - även om det rycker i fingrarna. Acceptera att sanningen ser ut såhär, folk gör sin egen resa. Låt det va - du kan inte mer än att inspirera!
 
KÖSS
 
 
8
Effie

Jag brukar saga att jag försöker så tankefrön; saga något som kan väcka nyfikenhet, som man kan tänka vidare på. De kan gro efter ett tag. Råd är sällan en bra idé, även om det är svårt att låta bli.

monica

Sockerindustrin är pengar....

Slow Living by Annika

Så sant! Så gott med internet där man kan finna jämlikar och stötta varandra...

Elisabeth G

Klokt och insiktsfullt skrivet, My! Folk måste vilja själva. Men visst blir man ledsen när man ser någon fördärva sig själv fastän boten i många fall är så enkel som strikt LCHF.

Anonym

Eller när man ser överviktiga vänner få överviktiga barn (barn under 10 år med 10-20 kgs övervikt), men föräldrarna envist fortsätter laga mat med så lite fett som möjligt. Så himla tragiskt när det skulle räcka med att bara pröva och se.

Sandra

Jag kan gå i god för att LCHF fungerar vid PCOS. Jag har själv PCOS, eller hadde? Kan man bli av med det?? Min vän frågade mig för någon dag sedan om hur det var med min PCOS. ''Jag vet inte'' för jag har inte haft några symptom sedan jag slutade med alkohol, socker, stärkelse och gluten. Jag har liksom ''glömt'' min PCOS. Men som du säger, det går inte att frälsa någon bara visa vad som fungerar och sedan får dom göra egna val :)

Anonym

Så bra du sätter ord på allt som du skriver My. Jag upplever just nu frustration i att vara farmor och inte kunna ge goda råd när det handlar om mat. De är inte mottagliga alls och upplever mig som en sektmedlem när det handlar om LCHF. Jag blir så ledsen och frustrerad.

Hanna Karlsson

Så bra du skriver. Tyvärr kommer folk bara ta emot hjälpen när de är redo för det. Innan dess kommer de slå bakut och inte vilja lyssna.