Bloggare och reklam

Många bloggare, inklusive jag själv, arbetar med reklam på bloggen. Det innebär sponsrade inlägg - att företag går in och betalar för att synas på bloggen. 
 
Vi är många bloggare som får en hel del skit av våra läsare för att vi gör så, är det verkligen nödvändigt? I de bästa av världar vore det ju inte det - men vi bloggare lägger ju oerhört mycket tid och kraft på att producera bra texter, texter som skall ut - varje dag. Ett vanligt jobb får man semester från, skulle vi bloggare ta semester från bloggen kan vi kallt räkna med att tappa halva läsarantalet, vilket kan ta månader att återställa - om det ens går. Så varje sig det är juli eller mars, så skall du producera minst en text om dagen. 
 
Jag själv är pro reklam på de bloggar jag följer, jag vet vilken tid de lägger ner och fattar att de vill ha lön för mödan. Även om fina kommentarer är det som driver passionen så ger monetär utdelning tålamod och långsiktighet. Genom att få lön av bloggen kräver förtagen ett visst antal följare, vilket gör att du som bloggare ser till att ha regelbundenhet på dina inlägg - annars kommer du tappa följare och därmed inte kunna fakturera samma för inläggen. Det motiverar dig att hålla flåset uppe helt enkelt.
 
Om jag pratar om min blogg så har jag ju en del banners på den. Det är inte jag som bestämmer över dem - det är min bloggportal. Genom att jag bloggar hos en portal så får jag fri tillgång till en tekniker när bloggen krashar och det blir helt enkelt mycket smidigare.
 
Mina sponsrade inlägg har jag så det kommer ett pengaflöde in i mitt företag. Detta gör att vi kan köpa poddutrustning och att jag kan hålla priserna lägre för mina sockerdetoxkurser. En vanlig sockerdetoxkurs kan kosta upp till 8000, min på-plats kostar drygt 5,5 och via webben knappt 2. Det hade inte varit möjligt utan reklamintänkter.
 
Jag har inte heller något emot människor som tjänar pengar på sina hobbys, jag ser inget fult eller dåligt i det. Att vara in influencer är ett heltidsjobb, utöver ditt vanliga jobb. Det krävs tid, kreativitet, att du svarar på mail och kommentarer, att du nätverkar och att du har en schysst utrustning för att ta bra bilder. När alla andra sover ut på lördagsmornar, då skall du upp och blogga. När alla andra lämnar datorn hemma, då får du gott ta med den till andra sidan jorden. Det är inte synd om oss - men det är ett gott skäl att tänka efter lite extra innan man tycker att folk skall jobba helt gratis. Jag ser inget fult i att tjäna pengar - tvärtom vet vi att när folk tjänar på en aktivitet, är det större sannolikhet att aktiviteten blir regelbunden. Du får mer blogg helt enkelt!
 
Jag personligen är noga med vilka jag samarbetar med i mina inlägg. Jag får förfrågningar varje vecka som är helt absurda. Kasinoföretag och dietpulver som är beredda att betala mångdubbelt så mycket som mina andra annonsörer - men jag tackar nej. Det finns en personlig gräns. 
 
Med det sagt får du givetvis tycka vad du vill. Det är helt okej att du stör dig på sponsrade inlägg, men såhär resonerar jag själv personligen.
 
KÖSS
 
 
6
monica

Du lägger ner ett oerhört arbete med din blogg. Att varje dag komma på något att skriva om, skulle få mig att tröttna på 14 dagar. Har läst din blogg från början.

Lena i Umeå

Håller helt med. Även om jag inte alltid är intresserad av vissa sponsrade inlägg så förstår jag hur du tänker.
Faktum är att ett inlägg för Cellbes i julas har inspirerat hur jag "dressar" min säng. Fast jag använde sådant jag redan hade hemma. Jo, jag köpte in några kuddfodral, fast inte från Cellbes :)

Karin

Fast jag tror inte att det dina läsare har problem med är ATT du har reklam på bloggen utan VILKEN reklam du har på bloggen. Hur relevant är det egentligen när man läser en blogg om sockerberoende och får upp ett reklaminlägg om trädgårdsredskap?

Maria

På den här bloggen sköts ju dessutom annonseringen av samarbete och reklam alldeles utmärkt! Det är väl en bra kompromiss mellan bloggare och följare, att reklam finns men är utmärkt? :)
Iallafall, så förstår jag bara inte hur du som har ett välbetalt jobb ser det som värt att lägga ner energi på att ”håva in” dessa extra pengar? Det måste ju vara mycket sämre betalt för arbetet än ditt vanliga jobb?

Sonja

Håller med, det är ju inte reklam varje dag och därför läser jag vidare.

Emma

Hade ju varit mer intressant med kläder och inredning om man faktiskt såg mer av ditt liv, inte bara såg det i samband med sponsrade inlägg. Nu blir det verkligen uppenbart att du bara skriver om det för att du är sponsrad.