Boktips: Binge over Brain

Under sommarhalvåret så passar jag på att läsa massa nyttiga böcker, den senaste i raden är Binge over Brain. Den erbjuder en fjärde väg till tillfrisknad. De traditionella metoderna är KBT, psykodynamisk terapi samt addiction-behandling. Jag är ju sjukt nyfiken så jag var bara tvungen att läsa!
 
Kathryn beskriver sin resa som bulimiker. Hon brukade hetsäta och sedan kompensera med hård träning. Hon gick i massa olika sorters terapi samt provade OA (12-stegrprogram). Idag kan hon äta lagom om allt - vilket hon senare i boken beskriver. 
 
Hon riktar skarp kritik mot terapi, att grundtanken för detta behandlingssätt är att vi har olösta trauman och därför äter på det. Det innebär att om vi misslyckas så är vi misslyckade i vårt sätt att hantera våra trauman. Alltid när hon hetsåt letade hon i trauman, en anledning till varför hon just då hetsåt. Det funkade inte.
 
Hon riktar också skarp kritik mot beroende-behandling, att man "måste" sluta äta vitt mjöl och socker - vilket inte var ett alternativ för henne.
 
Hennes lösning var att se det strikt vetenskapligt. Att våra cravings kommer från vår reptilhjärna där neuroner har bildat en koppling mellan varandra, och när en koppling har gjorts kommer kroppen framkalla cravings för att aktivera kopplingen - vilket innebär att man har bildat en vana. Hennes lösning är i princip att se ens cravings bara som en vana som skapats med ett upprepat beteende av hetsätning. Att se det som att reptilhjärnan skriker efter tillfredställelse men genom att ta avstånd från detta kan vi koppla in frontalloben och sedan säga nej till cravingsen. Vi behöver därmed öva på att lyssna på vad som är vårt "sanna jag"=fontalloben, däggdjurshjärnan samt vårt "lägre jag"=reptilhjärnan. Det gör vi via mindfullness.
 
Kathryn beskriver vetenskapligt hur hjärnan fungerar på ett vetenskapligt sätt, det gillar jag. Hon medger också att kolhydrater ger oss kickar i form av att de påverkar våra signalsubstanser. 
 
Jag tycker att denna bok var matnyttig att läsa - jag tror det är viktigt att lära sig alla möjliga sätt att hantera vårt sockerberoende. Hennes lösning är ju väldigt lik den lösning Bitten Jonsson pratar om - att våra cravings kommer från reptilhjärnan och att det inte är vårt sanna jag. För mig är det dock obegripligt att trots att man vet att kolhydrater är beroendeframkallande, att välja fortsätta äta dem. Jag personligen vill ju göra mitt tillfrisknande så enkelt som möjligt.
 
Det jag håller med om är att det inte är någon idé att försöka terapera bort sockerberoendet, att försöka gräva i ens barndom kommer inte hjälpa oss bli av med sug. Det kan ge förståelse och vi kan få mkt ångestlättnad men det är liksom ingen idé att läga tiotusentalskronor och hundratalstimmar och älta barndomen. Det hjälpte inte mig - jag blev bara tjockare och sjukare. Bristen i boken är att hon inte beskriver tekniken tillräckligt detaljerat för att man riktigt skall ta den till sig samt att hon har bristande erfarenheter av beroendebehandling. All behandling av beroende idag pratar om just reptilhjärnan och hur hjärnan är uppbyggd,
 
Men väl värd att läsa!
 
KÖSS
 
 
 
 
3
Stina

Tack för boktips! Det är ju så bra att hjärnforskningen kommit så här långt. Samma sak gäller oavsett symptom- skam, beroende, ångest- allt triggas i gång i den äldsta och starkaste (och för oss uslaste) hjärnstukturen amygdala. Och känslan när man lyckas se det och kan "kliva in i" frontalloben och låta den styra-plötsligt infinner sig ett lugn och man kan agera på tanke, inte på ursuperstark urtidskänsla. Det är som att bli fri från en kidnappare som lagt beslag på hjärnan, kapat den.

Annika

Nej, kolhydrater är inte beroendeframkallande, du måste sluta sprida sån jävla skit. Är kött beroendeframkallande? Tänkte eftersom du fortsätter att välja att äta det? Uteslutande kött också för den delen?
Sedan undrar jag varför du äter flera tillskott när du samtidigt att kött är liksom allt som behövs?

Sandra

Tack för tipset! Låter väldigt spännande. Ser att den är skriven på engelska, hur är den skriven? ''lättläst''? :)