Intuitivt ätande - del 2

Igår gav jag en bakgrund över grundtanken i intuitivt ätande - idag tänkte jag prata om hur vi faktiskt gör det i praktiken.
 
Först vill jag ställa dig en fråga. När du behöver gå på toaletten, tänker du då "fast jag har redan gått 3 gånger idag, så jag behöver inte gå igen" eller "Jag väntar på min vanliga tid att gå, det är för tidigt nu". Nej, det gör vi inte - men behovet av mat tvingar vi oss att följa regler. Så himla konstigt egentligen när man tänker efter!
 
Intuitivt ätande handlar om att låta kroppen styra när, vad och hur mycket den vill ha av maten. Detta är så ovant för oss tvångsmässiga bantare - vi måste lära oss att äta på nytt!
 
Skrota dina gamla regler
- Mat är inte siffror
- Kasta matvågen och din våg där du väger dig själv på
- Du är inte din vikt
- Skrota tänk på mångd, tidpunkter, när, var, hur
- Det är okej att äta 2 portioner, det är okej att slänga mat - ingenting är längre förbjudet
 
Din nya skala
 
Utsvulten  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Lika mätt som om du hade ätit julbord
 
Denna skala är numera det enda du skall följa. När skall vi äta? När vi är på 3 eller 4. När skall vi stoppa? När vi är på 6 eller 7. Problemet med oss tvångsmässiga bantare är att vi ofta är på 1 eller 2 och hoppar direkt till 9 eller 10. Vi är på ytterkanterna - antingen utsvultna eller proppmätta. Vi skall alltså äta när vi är på 3 eller 4, vilken tid på dygnet det än är - eller om vi precis har ätit.
 
Inga distraktioner
När vi äter så skall vi vara i maten. Vi skall äta långsamt och titta på tallriken. Det innebär ingen TV, inget scrollande - här och nu. Känn efter hur varje tugga tillfredställer din kropp. Sluta när du är tillräckligt mätt. Känner du att maten är superdupergod? Det är helt okej - du får äta mer sedan, är du på 6 eller 7 i mättnadsskalan så väljer du att avsluta måltiden - just nu.
 
Ät långsamt
Lägg ner gaffeln mellan tuggorna, ta en klunk vatten - eller hitta på en annan fördröjning som gör att du hinner känna in kroppens mättnadssignaler. Detta blir oerhört mycket enklare om du inte är på 1 eller 2 när du äter, utan snarare 3 eller 4. När du är klar, skjut ifrån dig tallriken vilket innebär att du commitar till att ha ätit färdigt. 
 
Genom att vi slipper förbud, restriktioner och att vårt mål inte är att banta - vårt mål är att få sinnesro så tar det bort mycket impulser att vi MÅSTE äta! Att vi skall PASSA PÅ eller att vi skall BLI SMALA. Det handlar om en revolt mot dieterna - för att lära oss äta i samhörighet med kroppen.
 
En sak som jag har märkt hjälper mig att äta intuitivt är mindfullness. Det handlar om det svåraste som finns - att lyssna in sin kropp, sin själ och connecta. Att leva ärligt, att äta ärligt - att grunda sig. Stressar vi igenom livet och inte väntar in så kommer vi inte heller hinna lyssna in kroppens signaler. En nyckel till att leva ärligt för mig är att också äta ärligt. Det är helt okej att inte lyckas varje gång - men varje måltid blir en övning. Att dessutom lära mig att leva lagom, att varke bli aphungring eller vrålmätt - är en cool resa!
 
Hur äter du?
 
KÖSS
 
 
5
Elisabeth G

Oj, oj, oj. Been there, done that. Det funkar inte. I vart fall inte för mig och jag tror inte heller för någon annan sockerberoende. Det blir istället ett evigt funderade över om och när man ska äta och, i så fall, hur mycket.

ebet

Så har jag ätit i hela mitt liv. När jag var hungrig, och tills jag blev mätt. Resultatet blev övervikt ovh diabetes. Så tillåt mig att vara skeptisk. Viktigaste enligt min erfarenhet vad man äter. Och då blir det inte längre intuitivt, för jag vill minsann ha bröd.

ebet

Så har jag ätit i hela mitt liv. När jag var hungrig, och tills jag blev mätt. Resultatet blev övervikt ovh diabetes. Så tillåt mig att vara skeptisk. Viktigaste enligt min erfarenhet vad man äter. Och då blir det inte längre intuitivt, för jag vill minsann ha bröd.

Nathalie

För mig fungerar inte riktigt den strategin, ÄN. Jag har lidit av både anorexi och bulimi och har svårt att känna in om jag är hungrig, mätt eller något mittemellan. Tvekar jag minsta låter jag bli att äta och det leder bara till en nedåtgående spiral, inte bra. Jag jobbar dock på det.
Kram

Johanna

Interesanta funderingar och vill ju tro att det finns en viss logik. Kroppens signaler maste ju finnas där, men är det som att vi har ett brus av hjärnspöken? Hur sorterar man da vad som är vad? Jag äter definitivt för mycket när jag äter "intuitivt". Som Nathalie, fast jag äter istället för att lata bli... Sa även om tanken är interesant sa har iallafall jag en bit att vandra innan min kropp talar sanning med mig...