Intuitivt ätande - del 3

I de förra inläggen om intuitivt ätande pratade jag om bakgrunden samt hur man gör det. I detta inlägg kommer jag prata om hur sockerberoende och intuitivt ätande. 
 
Själva grundtanken med intuitivt ätande är att vi inte längre har regler eller förbud. Vi får äta vad vi vill, när vi vill. De påstår också att sockerberoende inte finns och att vi kan lära oss äta lagom av allt. När vi äter intuitivt så kommer kroppen automatiskt vilja ha nyttig mat.
 
 
Kan sockerberoende och metabolt sjuka skrota alla regler?
Nej, är svaret på den frågan. För att svara på det behöver jag förklara min egna bakgrund, jag var tvungen att verkligen tänka igenom detta när jag började äta intuitivt. Genast började tankar dyka upp i mitt huvud om hur jag skulle klara av att bara ta en chokladbit - och njuta av den. Såklart! Man är ju en addict! Jag vill ta det ur 2 perspektiv - både ur hälsoperspektiv och ur beroendeperspektiv. Vi börjar med hälsoperspektivet.
 
Jag föddes som en stor bebis och låg långt över viktkurvan som bebis och barn. Jag gick upp extemt mycket, extremt snabbt. Och det var innan jag ens kunde prata - en mindre vad jag medveten om dieter. Jag föddes alltså med insulinresistens - jag gick till och med upp (onormalt) i vikt av att ammas. Snacka om att vara insulinresistent! Jag får eksem av kolhydrater, små kliande prickar all over. Kör jag ens de minsta grönsaker och mejerier, dyker dem upp som på beställning om man kombinerar det med lite svensk sommar. Kolhydrater + sol = stora blödande eksem för mig. Jag blir dessutom helt dimmig i huvudet av kolhydrater. Inte av grönsaker men av de vanliga kolhydratskällorna så som vete och socker. Jag får dessutom astma och blir väldigt infektionskänslig. Summa summarum, jag är allergisk mot kolhydrater. Att äta intuitivt handlar om att ge din kropp vad den behöver och när den behöver det. För mig innebär det att jag behöver utesluta kolhydrater. En jordnötsallergiker kan inte äta jordnötter intuitivt, jag kan inte heller äta kolhydrater intuitivt.
 
Vad gäller socker så började jag äta destruktivt av socker långt innan jag ens visste att socker var ohälsosamt och triggande. Rent fysiskt drogs jag till söta och mjöliga livsmedel på ren automatik. Det fanns ingen chans för mig att värja mig - jag var bara 3 år gammal när jag började smygäta. Jag har en droghjärna, jag föddes med den. Jag kan aldrig äta ärligt om jag blandar in socker i bilden - tro mig - jag har försökt. Det är inte ens värt det!
 
Att dumpa alla regler
En viktig grej vi gör när vi äter intuitivt är att vi lyssnar på vår kropp. Detta gör vi framför allt genom två enkla metoder - vi frågar vår kropp NÄR den vill äta och VAD den vill äta. Droghjärnan kommer alltid svara chokladbollar, men kroppen vet vad den behöver. Det som är spännande är att jag har dumpat alla regler och får äta precis vad jag vill. Du som följer bloggen vet att jag har en svaghet på fläsksvålar - jag kan äta dem tills det sprutar ur öronen. Så jag bestämde mig för att jag ska få äta hur mycket fläsksvålar jag vill, när jag vill! Resultatet? Min kropp vill ALLTID ha annan mat. Mat som är mer hälsosam. Som min kropp kan drivas av. Mina cravings för fläsksvålar är borta - bara genom att jag tillåter mig äta dem. Som du vet äter jag också carnivore (enbart kött & smör) och har bestämt mig för att vill jag ha grönsaker är det såklart helt okej. Cravar jag grönsaker? Inte det minsta!
 
Dumpa dieten och ät ärligt
Att dumpa ALLA regler passar utmärkt för dem som har skadligt bruk av socker. Vi som har ett beroende skall dock undvika vår drog, prova att låta en alkoholist dricka intuitivt. När vi lyssnar på vår kropp vet den dock vad vi vill ha och när vi vill ha det, vi lär oss äta på nytt. Kroppen skiter i mängd och tidpunkt - den vet när den behöver byggstenar och energi!
 
KÖSS
 
 
1
monica

Intuitiva ätare låter som några som äter när de vill,slutar mätta och lyckliga när de vill och som spankulerar omkring med ett BMI på 22 och att mat är det minst viktiga i tillvaron. STämmer tyvärr inte på mig...