Kroppsfixering

Vi alla har nog varit där, man står framför spegeln och känner att man inte är nöjd. Att det vore gött att gå ner i vikt. Då är det enkelt att börja tänka på portionsstorleken, att börja drastiskt minska maten.
 
Jag har märkt att mina tankar kan kretsa runt min kropp. Därför bestämde jag mig för att inventera min tanke om vikt och kropp - vad bottnar den i? Först och främst kunde jag konstatera att det väckte känslan rädsla hos mig, jag bestämde mig för att gå till botten med rädslan.
 
Jag är rädd för att gå upp i vikt --> Varför? --> Jag är rädd att inte se snygg ut --> Varför? ---> Jag är rädd att andra skall tycka jag är misslyckad ---> Varför? --> Jag är rädd för att inte duga --> Varför? --> Jag är rädd att inte få vara med ---> Jag är rädd att bli ensam
 
Min rädsla att gå upp i vikt bottnar alltså i en rädsla att vara ensam och utanför. Att inte få tillhöra. Jag tror det är många med mig som kan känna igen sig när samhället är så fixerat vid våra kroppar. Är vi inte smala så duger vi inte by default, vi marineras i budskap om den perfekta kroppen. 
 
Vissa utav oss måste verkligen möta dessa demoner, för vissa utav oss har extremt svårt att gå ner i vikt. Jag tränar 4 gånger i veckan, överäter inte, unnar mig aldrig skitmat - ändå är jag inte perfekt smal. Det handlar om den hormonella balansen mer än hur mycket vi stoppar i oss.
 
Jag märker att mina tankar försöker övertyga mig om att mitt värde sitter i min kropp, att jag inte duger om jag inte kommer i storlek 36. 
 
Jag behöver möta mina tankar på ett kärleksfullt sätt, att acceptera att de finns där - men inte agera på dem. En sak har jag lärt mig, det är ingen idé att försöka styra våra tankar - men vi kan styra vårt agerande. Det är helt okej att tänka elaka saker om sig själv, det är det vi kan förvänta oss av våra tankar i den värld vi lever i. Det är däremot inte okej att agera på dem. Att börja svälta sig, hetsträna eller slå sig blodig. När vi inte agerar på tankar så kommer de också strax att förändras. Genom att bryta den onda cirkeln.
 
KÖSS