Carnivore - femte veckan

Tänk vad tiden går snabbt när man har roligt! Jag har redan avklarat vecka 5 på carnivore (enbart animalisk föda). Mina vätskekilon har inte släppt än, men något fantastiskt har hänt. Som du vet så har jag PCOS vilket i mitt fall har inneburit att jag inte haft brudvecka på ett år - men på 5 veckor av carnivore så äntligen har det lossnat! WOW!
 
Det tar tid
Jag har läst på en hel del och det verkar som att de första 6 månaderna till ett år är kroppen i adaptionsfas, vilket innebär att den lagar allt som skall lagas. Allt från signalsubstanser till hormoner och andra essensiella saker i kroppen. Det innebär att den är i sparläge och sparar och lagar så man får liksom räkna med viktuppgång - vissa kan gå upp 10-15 kg innan kroppen anser att den är lagad och därför viktreducerar sig. Alla som jag har läst om blir av med hunger och sug och extra kilon efter år 1. Jag tänker att jag har hela livet på mig så det är liksom helt okej att gå upp ett år för att sedan tappa. Men det är ju inte alls säkert, kroppen kanske kan lösa det själv snabbare än så. Mina hormoner är ju upp och ner nu också, så det känns som att jag behöver ge kroppen tid att komma in i cykeln igen.
 
Jag läker
Jag känner verkligen hur jag läker på min nya kost. På mitt förra upplägg åt jag ju så extremt lite kött. Jag tror att jag på riktigt hade en brist på aminosyror. Så snabbt svarar den också, helt fantastiskt! Jag är mycket mer balanserad, jag sover så himla gott och speeden jag hade första veckan har ersatts med ett lugn. Jag sover mer och bättre och jag har ingen lust för att träna hysteriskt på samma sätt som förut. Ärligt talat så tror jag att jag har pressat min kropp för hårt genom åren och inte gett den tillräckligt med byggstenar. Nu har min kropp gått in i reparation-mode och tvingar mig till vila och återhämtning genom att göra mig lugn. Min omgivning vittnar om att jag inte alls är lika hetsig och hetlevrad som innan, jag chillar liksom. Jag gjorde ett test för signalsubstanser hos Bitten Jonsson för flera månader sedan - där visade sig att jag hade stor brist på GABA, vilket är "bromsen" bland signalsubstanser, vilket jag har en känsla nu att så inte är fallet längre. 
 
Smöret har åkt ut
Jag har känt att jag äter för mkt smör - istället är jag noga med att faktiskt äta feta köttbitar istället. Det känns mer äkta - mer carnivore. Det lägger sig bättre i magen, däremot så blir jag inte lika nöjd, känner inte samma mättnad. Detta är också något som kommer ge sig med tiden. Nu använder jag ghee men möjligt att i framtiden så kommer jag gå över till någon typ av animaliskt fett så som talj. Det skall bli intressant att se och uppleva framtiden med carnivore.
 
Tänk att jag hittat en kost där jag mår så bra att jag faktiskt inte bryr mig så mkt om vikten, att jag känner att jag läker och mår bättre än någonsin förut. Det är så himla fräckt tycker jag! Detta är en upplevelse som måste upplevas - inte bara läsas om.
 
KÖSS
 
SAMARBETE! PS! Undrar du vilka mer kosttillskott jag äter så har jag satt ihop ett Carnivore-starter-kit. Det är Vitamin C då det är svårt att få i sig bara genom animalisk kost om man inte äter lever, Collagen som är "klistret" mellan cellerna - den har en föryngrande effekt och är kanon för huden. Collagen lagar din tarm så du tar upp näring bättre vilket gör att sug minskar successivt. Magnesium gör att du slipper muskelkramper på en kost med extremt lite kolhydrater. När vi äter så lite kolhydrater så kan vi inte lagra vatten på samma sätt som innan så kroppen får gärna magnesiumbrist i början vilket gör oss utmattade och ger muskelryckningar. Detta paket är -10% nedsatt mot om du plockar ihop själv. Sjukt bra tillskott för dig som vill äta Carnivore! Du hittar kitet HÄR (LÄNK)
 
 
17
Susanne

Hej hjärtat.
Fantastiskt höra om din resa med Carnivore. Så modigt och inspirerande. Själv är jag lite skeptisk men som vanligt så tillhör ju lite skepsis sunt förnuft innan man satt sig in i ett nytt koncept. Skepticismen rotar sig ffa i att man måste ta kosttillskott för att klara en diet, jag tar massor med kosttillskott men det är biokemisk reparation efter ett helt liv med socker och mjölmissbruk.
Jag tänker också att Artegen föda innehåller sånt som vi inte är vana eller inte tycker om att äta, våra förfäder åt färskt blod, märg, brosk, hjärna, inälvor, testiklar, ögon och dom lämnade dom magra bitarna kött, dom åt fettet runt tarmarna, dom allra fetaste köttbitarna, rötter, enstaka frön, bär o frukt som fanns i små mängder sommartid och jag äcklas av allt ovan (utom bär o frukt så klart) så dom fick i sig kollagen, vit C och magnesium. Vi har inte Mg i våra jordar så vi behöver det extra, vit C finns väldigt lite i moderna grönsaker o frukt så kanske det också, kollagen i brosk, bindväv etc så det skulle nog kunna gå som vad hette hon nu som du intervjuade, bodybuilderna Eva Bithén? säger, hon kör ju utan kosttillskott men det tycker inte jag att du ska göra, du ska göra allt för att laga reparera.
Jag skulle inte klara en sån kost som du äter, jag skulle vilja prova o klara men jag vågar inte, tror min röda hund skulle få spel och jag skulle ta återfall, det vore väl typiskt. Nykter sedan 8 mån snart, inga frispel tack!
Återigen älskade My, du är en sån inspirationskälla för mig och hoppas du kommer prata lite om detta i Säffle dit jag ska (med tröja o allt, var får man tag i den förresten?). Massor med kramar o lyckönskningar
Susanne (you know who)

Elisabeth G

Kött är jätteviktigt! Det märkte jag efter att ha varit vegetarian/vegan i tio år. Kroppen skrek efter animalisk mat och i början behövde jag äta rejält med kött medan kroppen läkte. Senare sjönk köttkonsumtionen automatiskt och ligger nu på en normal nivå. Aldrig att jag blir veg. igen.


Vad gäller carnivore har jag inte provat det men är nyfiken. Undrar dock hur min mage skulle reagera. Jag har intrycket av att jag behöver en del grönsaker för att hålla den igång men det kanske kan kompenseras med mera fett?

Anonym

Du är verkligen ätstörd. Tillskott är bra, men vanlig mat är rena giftet.
Brudvecka? Vem kallar det för det som inte är orten och 12 bast?

Elisabeth G

Anonym,
om jag tycker att en bloggare är helt stollig slutar jag gå in på den bloggen. Det kanske vore något för dig?

Eller du kanske är en sådan där konfliktparasit, som inte mår bra om hon inte får må dåligt? Det kan kanske vara något för dig att meditera över medan vi andra arbetar med vår hälsa.

A

Elisabeth; håll käften.

Elisabeth G

Jojo, jag träffade alltså helt rätt. :-)

Köttätare

Heja dig! Det är så spännande att följa din resa 😊 Carnivore är så himla befriande <3

Marlene

Elisabeth G; Du tog orden ur munnen på mig.

Om en inte inspireras av My kan en glo annan blogg istället.
Utan att lämna fula spår efter sig.

Nouw.com/sandra89

Vilken härlig blogg! Vad duktig du är 😘 kram!

Anonym

Tack Elisabeth!

Anonym

Tack Elisabeth!

Eva

japp för att aldrig ifrågasättas för sina extremt konstiga matval är prio ett för alla LCHF fanatiker! Och alla tillskott som krängs. Ät mat för fasiken och gå inte på allt som skrivs. Och jo jag går in och läser för det är så förbaskat underhållande att följa dumhet till dumhet och hur My nu snart kommer trigga på kött....

Hanna Karlsson

Men vad är det för fel på några av er som kommenterar här? Skulle ni säga samma sak till henne IRL? Nej det tror inte jag. Varför läser ni om hon är så provocerande?

Elisabeth G

Håller med dig, Hanna Karlsson. Hackandet på My är fullkomligt absurt. Det påminner om drevet mot Annika Dahlqvist för några år sedan. Min första tanke är att det är lakejer i kolhydratindustrin som skriver, för inte kan det vara vanliga människor, utan ekonomiska intressen, som är så angelägna om att dra ner en sockerberoende i träsket igen. I så fall är de bara så låga så det går inte beskriva på någon skala.

Gruttan

Hej!
Finns det nån gemenskap på FB för dem som äter Carnivore? Jag äter det själv och upplever också god effekt och vill gärna kunna ta del av andras erfarenheter och upptäckter :-)

Mvh

Harriet

P1:s "meny" hade nyligen ett inslag som citerade en lista som BBC presenterat där forskare har tagit fram de 100 nyttigaste livsmedlen med hänsyn till vad de innehåller. Listan är ganska svårbegriplig men tanken är att man ska kombinera livsmedel med bra näringsvärden... och nummer åtta på listan är grisfett! Inte kött utan fett... så jag har testat att steka mitt kött i ister och det funkade bra så jag ska göra det ett tag. Problemet är att istret jag hittills hittat är danskt, danska grisar har det inte bra... Citygross ska visst ha svenskt ister min närmaste Citygross ligger nio mil bort men jag får passa på när jag ändå har ärende däråt.

magnus

I väntan på bra ister och talg i butikerna har det hittills fungerat bra för mig och frugan med skirat smör (ghee). Där vi bor hittar vi Valios osaltade smör. Sedan kan man salta lite i efterhand. Låter det stå framme i rumstemperatur. Härsknar inte på flera veckor, förutsatt att vasslen avskiljts när man skirat smöret.