Carnivore - fjärde veckan

Som du vet väger jag mig inte helst. Jag blir knäpp i huvudet och det gör mig inget gott. Men förra helgen så ställde jag mig på vågen då jag kände att alla kläder satt tight och jag var stel som en pinne. Då visade det sig att jag hade gått upp 5,3 kg på 14 dagar. Jag insåg snabbt att jag var vätskefylld till bredden. Mina mage var rund som en jultomte! För att avliva eventuella diskussioner om kcal-intag vill jag säga att 1. det är fysiskt omöjligt att gå upp så mycket i fett på 14 dagar. 2. Jag ligger på kcal-underskott. Efter 3 dagar hade jag dock tappat 2,5 av vätske-kilona. Här är rimliga förklaringar till viktuppgång:
 
1. Värmen
Min kropp är helt ur balans pga den kraftiga värmen och samlar på sig som en liten kamel. Jag kommer sitta en vecka på toaletten i höst och få magrutor som Martina Johansson sa när vi pratade - haha!
 
2. Hormoner
Eftersom jag har PCOS så vet jag aldrig när min mens kommer. Den kommer och går lite som den vill. Nu har jag massa symptom som tyder på att det är dags. Det innebär att jag är östrogendominant och vätskar på mig. Smörjer hejvilt med progesteronsalva och jag känner att det biter. 
 
3. Träning
Jag lyfter extremt mycket tyngre nu än förut och går omkring med konstant träningsvärk. Träningsvärk = vätskeansamling.
 
4. Smör
Ärligt talat tål inte jag komjölksprotein. Då menar jag inte bara att jag får sug av det men även när jag gjorde ett pricktest hos allergologen i vintras så satte dem näst högsta på min reaktion mot komjölksprotein. Det och ägg har jag fortfarande kvar - alla andra allergier har försvunnit med hjälp av LCHF. Histaminer som kroppen bildar vid allergi samlar en jäkla massa vätska och med Carnivore har jag ökat smörintaget enormt.
 
Denna vecka har inte varit perfekt då jag och Martin var på kryssning till Helsingfors. Det blev en korv i land och 2 ölkorvar längst resan. Men det var nog det enda. Och en jävla massa smör då pga allt kött var så magert. 
 
BodyScan
Jag var hos Ewa Muerk i går och gjorde en kroppssammansättnings-scanning vilket var mycket intressant. Det visade sig att jag har:
 
0,6 kilo mer muskelmassa än den övre gränsen av normalvärdet
0,7 kilo mer skelett än den övre gränsen av normalvärdet
4,5 kilo mer vatten än vad jag skall ha (vilket då är helt rimligt med tanke på min viktuppgång). 
 
Slutsatsen: jag har egentligen gått ner 1 kg fett men bundit 4,5 kilo vatten på dessa 14 dagar. 
 
Mina planer framöver
Nu skall jag smörbanta! Jag har köpt hem feta köttbitar så som fläsksida, karré och högrev och så jäklar skall jag prova utan. Jag känner också att jag fortfarande är rädd för mängd, vilket inte är sunt. Jag läste en skitbra artikel som en i gruppen Carnivore Sweden tipsade mig om, om en tjej som levt på carnivore sedan 2009. Jag kände igen mig väldigt mycket i hennes historia, först var hon supersmal på strikt LCHF men fick gå hungrig och räkna macros. Sedan la hon över till carnivore och gick upp 10 kilo över ett halvår pga att hon åt sig mätt. Efter ett halvår stabiliserade sig hennes kropp och hon började äta lagom och är idag smal och hälsosam. Kan tänka mig att jag gör samma resa. Hennes artikel inspirerar mig väldigt mycket, jag vill våga äta mer mat och bli mätt och nöjd. Det blir denna veckas mål: att äta mer fett kött och äta mindre smör!
 
KÖSS
 
 
 
 
6
Anna

Hej! Är inte alls kritisk till det du gör eller så, bara nyfiken då jag själv gärna testar och experimenterar med olika kostrelaterade saker:) Jag äter själv LCHF.
Min fundering ang viktuppgången. Skulle det inte kunna vara så att ett för högt proteinintag är källa till viktuppgången? Tänker bara att på LCHF ska man ju inte äta för mkt protein om man vill gå ner i vikt?
MVH Anna

Anonym

Eller kan det faktiskt vara tarmhälsan? Du gick ju ner i vikt när du började med RS... Samma sak hände mig... Har provat carnivore sen dess och det gav inte alls samma resultat som Lchf med grönsaker och lite bönor (en gång om dagen räckte) + surkål. Min bakterieflora mådde bättre innan carnivore.

Allt gott!

A

Intressant att du aldrig väger dig men ändå tycks ha full koll på hur du mycket du gått upp eller ned i vikt.

Olivia

Eller så är det den berömda swoosh-effekten som det talas mycket om inom Keto-grupper! (Tror det är ett vedertaget begrepp!) :) Fettcellerna töms på fett, men fylls istället upp av vätska i väntan på mer fett, därav känner man sig tillfälligt uppblåst/pluffsig. Det kan sitta i upp till två veckor eller tills cellerna upplever att de inte får mer fett att fyllas upp med. Då släpper de vattnet och krymper sedan ihop= dramatisk viktnedgång över natten.

Narendra

Och aldrig mer gör saker tillfälligt i projekt, allt är långsiktigt. Utom "den här veckan ska jag äta..". Nu jäklar! Ska jag smörbanta.

Anonym

Kära My!

Jag har funderat på en sak.. Det känns som att du även fast du gått ner 95 kilo, vill tappa mer vikt? Även om första prioritet är att du mår bra såklart. Du har skrivit att du har mycket lös hud som du inte vill operera bort, ibland undrar jag om det är den huden som både väger lite och fyller ut kroppen så att du känner att du behöver tappa mer fett?

Jag har nämligen själv gått ner 40 kilo, inte lika mycket som du.. Men vill tappa ännu mer vikt.. undrar ibland om jag dock skulle vara tajtare om jag inte hade liite lösare skin nu pga kraftig viktuppgång och kraftig viktnedgång..

Hur tänker du där? Har du fundeat över om kanske behovet av att tappa mer fett/gå ner i omfång/vikt försvinna om den extra huden försvann? Att en del av de som "vi" vill tappa egentligen är just lös hud? Jag menar.. du har gått ner så otroligt mycket, jag med.. Svårt att veta vad som är kvar på en..

Kram!!