Ensam med sockret

Känner du dig ensam med sockret? Att det bara är du i hela världen som har problem och att det är något fett fel på din viljestyrka?
 
Du är inte ensam! Var tredje svensk uppger att de tröstäter socker, 30% uppger att de använder socker för att lindra känslomässigt obehag och 46% uppger att de vill ändra sitt sätt att handskas med socker.
 
Du är inte ensam!
 
Många säger att sockerberoende inte finns. Tyvärr räcker det inte att säga att prova att leva en dag i mina skor. Det räcker inte att peka på att man kan äta ihjäl sig eller hur sjuka vi blir på socker. "Det gäller ju all mat, du är ju ätstörd".
 
Jag ser det såhär, det finns olika beroendepotens hos livsmedel. Viss mat gör en galen, annan mat påverkar inte alls på samma sätt. Hjärnan är smart uppbyggd - den duschar oss med belöningshormoner när vi gör något som gynnar vår fortlevnad. Kroppen är inställd på att kolhydrater är en begränsad resurs i naturen - därför får vi extra belöning när vi äter kolhydrater. Därför är det inget konstigt att vissa utav oss faktiskt blir känsliga och utvecklar ett beroende av dessa livsmedel. Så fort du hör någon säga att inte sockerberoende finns, försök tänka logiskt. Allt som påverkar belöningscentra i hjärnan kan leda till ett beroende. 
 
Tänk också på att alla pratar ur sitt eget perspektiv. Lika lite som jag som beroende kan uttala mig om hur det är att kunna äta en chokladbit, lika lite kan en normis uttala sig om kontrollförlusten jag känner. Jag vet inte hur det är, dem vet inte hur jag har det. Därför lägger jag ingen vikt vid det heller. De har sin världsuppfattning, jag har min. Det jag vet är att jag behöver den styrka andra sockerberoende har och besitter - de förstår mig på ett sätt en normis inte kan. Glöm inte bort din flock!
 
KÖSS
 
 
 
2
e

hur firar du midsommar?:) Vad äter du? äter du sill,lax, jordgubbar osv? 😀 och om inte, varför? 🙂

Sofia

Det ger inte direkt ett seriöst intryck att du förlitar dig på en studie i en artikel om studien som inte ger länk till studien den refererar till. Det finns ingen möjlighet att kolla hur stor är samplet, vad frågorna är, om är det mer kvinnor än män som svarat etc. så det bevisar ingenting. Människan är naturligt beroende av socker för att det är en snabb energikälla. I ett välfärdssamhälle där man inte behöver kämpa för sin föda blir det ett naturligt överskott och skapar möjligheten att äta mer. Hjärnan är naturligt beroende av socker för att fungera, därför strävar den efter socker. Så visst kan man säga att sockerberoende finns, men inte så att man kan betrakta det som en sjukdom eller ett missbruk i likhet med alkoholism eller narkotika. Grunden för det så kallade missbruket är inte i substansen i sig utan bottnar i annat. När tröstätande går över i hetsätning för att dämpa känslor klassas det som ett självskadebetende. Då man självskadar genom mat klassas det som en ätstörning. Det innebär inte att alla dessa människor som svarat i denna så kallade forskning lider av en ätstörning utan högst troligt handlar det i många fall om att unnar sig någonting gott då de har en riktigt dålig dag. Man kan argummentera för att människor har olika benägenhet att utveckla ätstörningar, självskada och har olika förmåga till självdisiplin, men problematiken är ändå densamma. Det är skillnad på att äta socker för att man har en ätströning och överäta socker pga dålig självdisiplin. Om man är naturligt beroende av socker så dras du naturligt till att äta socker. Människans natur är fortfarande kvar i en tid där det inte fanns obegränsad tillgång på socker, men eftersom välfärdssamhället nu har en obegränsad tillgång på socker så kräver det självkontroll för att inte äta mer energi än vad du gör av med. Överätande är någonting som är direkt kopplat till tillgången på föda, i detta fall socker. Förutsatt att du inte har en ätsörning så handlar det om självdisiplin, inte att du är beroende av en onaturlig substands som i sig är beroendeframkallande.