Sätta gränser

En stor utmaning i att vara människa är att våga sätta kärleksfulla gränser i sina relationer. Vi människor är flockdjur och det är viktigt för oss att få höra till. Där blir det en utmaning i att våga sätta gränser mot dem vi älskar - dem vi vill höra till. Vad är då att sätta en gräns?
 
- En gräns är att säga nej
- En gräns är att säga emot
- En gräns är att stå upp för sig själv genom värderingar och principer
- En gräns är att välja att inte gå in i vissa typer av samtal 
- En gräns är att välja bort
 
Det är så enkelt att börja tvivla på sitt liv om vi låter människor ströva fritt över våra gränser. Att tveka och undra om vi verkligen äter rätt, att ta en kaka fast vi egentligen inte vill eller att befatta sig med gränslösa samtal.
 
För mig är det viktigt att välja mina duster. Framförallt väljer jag att umgås med människor som redan från början respekterar mina gränser och förstår var dem går. Det blir klurigare när det inte finns där. Då måste jag avgöra i stunden om det är värt att sätta en gräns eller inte. 
 
En lurig gräns att uppehålla är när en grupp människor har samtal som inte jag kan stå för. Exempelvis när de snackar skit om andra, då blir min gräns att antingen gå därifrån eller att inte delta i samtalet. 
 
För mig är det viktigare att sätta kärleksfulla gränser än att alltid bli omtyckt i alla lägen. Gör jag inte det, vet jag att jag sviker mig själv och då ökar risken för återfall.
 
Återfall i dålig mat eller dåliga matvanor har inte med viljestyrka att göra - det handlar om att må bra över sig själv. Går vi emot våra värderingar gång på gång så kommer vi inte må bra över oss själva och därför ta återfall. Därför är det viktigt att våga hålla på sina gränser. Det häftiga med det är att vi faktiskt blir mer omtyckta när vi sätter en gräns än när vi bara jamsar med. Det är min absoluta erfarenhet.
 
KÖSS
 
 
2
Busmamman

Tack för ett klokt och viktigt inlägg!
Det här är min största utmaning i beroendet eftersom jag även är medberoende. Att ha närstående i beroendesjukdom med utlopp i tyngre droger är en kamp i sig.
Hälsar en busmamma med sockerberoende

Svar: <3
My Westerdahl

Nathalie

Väldigt viktiga ord! Jag har alltid haft väldigt svårt att sätta gränser för mig själv och när jag väl försöker blir jag lätt överkörd ändå och vissa personer spelar på mitt samvete. Ångesten av att "göra fel" brukar leda till att jag ställer upp ändå, trots att jag kanske varken vill eller orkar.
Kraam

Svar: <3
My Westerdahl