Trygg på vägarna med bilförsäkring

 

Ni som har följt mig och min resa vet att jag tog körkort för nästan fyra år sen! Tiden går så himla fort ibland. Jag minns hur svårt det var att köra gamla bilar när jag var nybliven chaufför och hur man snabbt märkte att det faktiskt inte är superenkelt att vara bilist alla dagar!

 

Jag insåg ganska snabbt att när jag skaffar egen bil så måste jag kolla över så himla mycket praktiska saker. Bilförsäkring är den stora – och kanske den jobbigaste! Hur vet jag vilken som passar mig bäst? Hur vet jag vilken som är mest värd? Sånt här kan nästan skrämma mig, eftersom det är så svårt att veta i förväg. Men nu sitter jag här med en bra bil och visst är den försäkrad, det måste ju alla bilar vara! Men ibland blir jag nyfiken på vad en ny försäkring skulle kosta och vad en ny bil skulle kosta.

 

 

Visst är det ibland svårt att uppskatta vad saker kan komma att kosta? Jag hittade en riktigt bra sida när jag googlade runt där man kan skriva in sitt registreringsnummer och sin försäkringstagare för att snabbt och enkelt räkna ut sitt pris. Där står det dessutom vad som ingår i trafikförsäkring samt hel- och halvförsäkring. Bra va? Svedea.se gör hela processen lättare.

 

Jag tänkte att jag kan göra en enkel lista över vad som ingår i alla tre typer av bilförsäkringar (det är ju något som även jag själv kan blicka tillbaka på när jag blir nyfiken på frågor kring bilförsäkringar i framtiden):

 

Trafikförsäkring (alla måste ha enligt lag om bilen körs i trafiken):

●      Trafikskador

 

Halvförsäkring (hjälp med kostnader som kan uppstå):

●      Trafikskador

●      Stöld

●      Brand

●      Allrisk

●      Vägassistans

●      Maskin och elektronik

●      Glas

●      Rättsskydd

 

Helförsäkring (hjälp med kostnader som kan uppstå):

●      Trafikskador

●      Stöld

●      Brand

●      Allrisk

●      Vägassistans

●      Maskin och elektronik

●      Glas

●      Rättsskydd

●      Vagnskada

 

Hos en del försäkringsbolag finns det tilläggsförsäkringar, typ vägassistans utan självrisk och tillgång till hyrbil om något oväntat händer. Det finns också självriskeliminering på vagnskador vid djurkollision och skadegörelse. Jag vet faktiskt inte hur stort mitt behov är av tillägg och större försäkringar just nu, men nog är jag en säkrare förare än för fyra år sen. Och mer självsäker i bilar är jag ju helt klart! Men det är fortfarande en djungel att bestämma sig för vilken bilförsäkring man borde skaffa – vad gäller för begagnade bilar? Vad gäller för vilka bilmärken eller bilmodeller? Vem ska stå som försäkringstagare på försäkringen? Jag eller Martin? Det är många frågor och många svar lyckas jag få på den här sidan, men jag kan nog få ännu fler av er!

 

Hur ser era bilförsäkringar ut och varför valde ni just den försäkringen ni har i dag? Vad borde man tänka på innan man bestämmer sig?

 

KÖSS