Sockerberoendeterapeut HAM 2018

Nu är jag hemkommen efter 4 fantastiska dagar på sockerberoendeterapeutsutbildningen. Det har verkligen varit fantastiska dagar!
 
Jag väljer att plugga till sockerberoendeterapeut då det är mitt stora intresse. Jag har egentligen varit i behandling sedan 2015. Först en sockerdetoxhelg där jag avgiftades, sedan en återfallspreventioshelg, efter det en skambehandling med Göran Larsson och därefter en ettårig behandling. Då den var klar gick jag ett halvår på Valet i göteborg. Nu är det naturligt dags för nästa steg, jag är redo att hjälpa andra!
 
Utbildningen är 1 år och leds såklart av vår urmoder av alla sockersystrar - Bitten Jonsson! Hon är helt fantastisk, rolig, kompetent, ursnygg och en stjärna! En av mina största inspirationer och ledstjärnor. Som kvinna ser jag upp till henne på ett plan som överstiger själva sockerberoende-biten. Man sätter sig liksom inte på Bitten, hon är stark med ett bulletproof egenvärde. Jag inspireras så av starka kvinnor som tar plats i samhället. 
 
Dessa 4 dagar var en introduktion över kursen och för att vi skall lära känna varandra vi kursdeltagare. Vi kommer lära oss allt från det diagnostiska verktyget SUGAR till återfallsprevention, biokemisk reparation och kostplaner. Jag ser verkligen fram emot att kunna erbjuda dig som läsare hjälp att diagnostisera om du har sockerberoende eller inte och stötta dig med en skräddarsydd kostplan! Hur häftigt kommer inte det bli?
 
På kvällarna hängde vi allihopa och spelade shuffleboard och pratade. Det blev toklite sömn men tokmycket kunskapsutbyte. Alla kommer från spridda bakgrunder men har en gemensam vision att hjälpa sockersyskon i samhälet att leva sockerfritt!
 
Dagarna var väldigt emotionellt rörande också. Den gick liksom in på djupet och man fick själv behandling. Inte alla av oss är sockerberoende men alla blev berörda. Vi fick ju göra övningarna själva och det berörde en verkligen.
 
 
 
Jag fick också gjort 4 poddavsnitt:
 
- Strukturella problem med sockerberoende - Hela gruppen
- 15 års sockerfrihet, fungerande strategier och verktyg för tillfrisknad - Ewa Muerk
- Man, sockerberoende och medicinsk tränare - Christer Lundin
- Läsarfrågor med Bitten Jonsson
 
 
Spännande va?
 
Jag är ju nyfiken på dina tankar. Vad skulle du behöva hjälp och stöttning med i ditt sockerberoende?
 
KÖSS
 
 
 
 
1
PCO

PCOS del 1 - Vad är PCOS?

Jag lever med PCO och har gjort det hela mitt liv, utan att fatta att jag har PCO. Fram till jag var 20 år hade jag bara mens 2 gånger, men tänkte att det berodde på min extrema övervikt på 170 kilo, det var inte förän 2 år sedan som jag fick konstaterat att jag hade diagnosen.
 
När jag började med LCHF kom också min mensturation igång igen - jag hade långa cykler men den kom i alla fall. När jag ett år in på LCHF började med minipiller pga att jag hade träffat Martin så började min mens komma allt mer regelbundet, vilket är typiskt för PCO.
 
Vad är PCO?
 
PCO, eller Polycystiskt ovarialsyndrom, är en sjukdom som egentligen är en hormonell obalans koppat till två hormoner: insulin och kortisol - det vill säga: högt blodsocker och stress. PCO är den latenta formen av sjukdomen, när den blossar upp går den över till PCOS. Man ser att man har PCOS om man gör ultraljud och då upptäcker ett pärlband kring äggstockarna, små små omogna äggblåsor. Det gör att vi sällan eller aldrig får ägglossning. Symptom för PCOS är:
 
- Svårt att gå ner i vikt
- Lätt att gå upp i vikt
- Övervikten samlas kring magen
- Infertilitet
- Sötsug
- Ökad "manlig" behåring (ansikte, bröst osv)
- Acne
- Långa cykler
 
Man uppskattar att ca 10% har PCO men inte alla utav oss utvecklar PCOS.
Det handlar om att våra könshormoner är i obalans och därför får testosteron övertaget. Det gör att vi lätt bygger muskler och får de den typiska manliga behåringen.
 
Jag själv har aldrig haft problem med behåring eller finnar, inte sedan jag började med LCHF, men däremot så har jag det senaste haft problem med mens som har försvunnit. Förra året var mensen borta i 3 månader, denna gången har den varit puts väck sedan september. När jag slutade med minipiller 2014 så började den komma allt mer sällan. Det beror på att minipiller innehåller gestagen som hjälper oss med PCO att få regelbunden mens.
 
Jag började undersöka det här med PCO och jag kan säga en sak: det finns INGENTING vettigt att läsa på svenska! Jag har regelbunden kontakt med kvinnokliniken på Carlanderska här i Göteborg men de enda de säger är: när det är dags för dig att bli gravid får du göra IVF. Okej, tack för den. Inga tips, ingenting!
Jag tror ju på den självläkande människan så jag har ju nördat ner i mig i ämnet totalt. Därför kommer jag släppa en serie inlägg om PCO och PCOS som jag hoppas hjälper dig och dina bekanta att få bukt med problemen. Vi kommer tillsammans lägga pusslet för att läka ut symptomen.
 
KÖSS
 
Bildresultat för PCOS
3

Hur stöttar jag min sockerberoende kompis?

Fråga: Jag har en kompis som faller in och ut ur sockret hela tiden. När hon är inne i sockerträsket undviker hon mig och jag vet inte vad jag skall göra. Hon har dessutom fått behandling så hon vet mycket mer om beroende än vad jag gör. Hur hade du gjort?
 
En typisk grej för oss sockerberoende är att vi gärna utövar kontroll på vår omgivning. Denna kontroll är förklädd i omtänksamhet så som att vi vill peppa eller hjälpa våra vänner, bekanta och familj. Jag är exakt likadan, när Martin kände att han ville dra ner på sockerkonsumptionen blev jag den där "hjälpande" flickvännen. Jag förbjöd, mutade och kollade kvitton. Hur mycket hjälpte det? Inget alls! 
 
Det enda vi kan göra är att inspirera. Hur inspirerar vi? Vi föregår med gott exempel. Vi väljer själva att leva som vi lär och inget annat. Jag brukar se det som en trädgård. Jag har full rätt att vårda min egen trädgård men det vore högst konstigt om jag gick in i grannens och började pilla. Jag kan däremot ta hand om min egen så den växer sig så stark och vacker att grannen blir hänförd och mina växter börjar pollinera av sig i grannens trädgård. 
 
Oavsett vad som händer kan vi bara stå bredvid och titta på. En beroende kommer aldrig sluta droga pga att de tröttnat på drogen, de slutar pga att konsekvenserna blir för stora. Vi får helt enkelt stoppa händerna i byxfickan och lugnt titta på när de faller djupare ner i spiralen. Och ja, detta gäller även dina barn. Du kan inte kontrollera dina barn heller, bara inspirera.
 
En beroende brukar dessutom vara duktig på rationalisering, hen kan ALLT om beroendesjukdomen och ger logiska förklaringar till drogandet som för en oinsatt verkar helt rimliga. Men låt dem! Det är inte du som kommer till skada, det är den beroendesjuka som lurar sig själv!
 
Det vi däremot kan göra är att hjälpa den beroendesjuka på traven. Jag som är stark i min abstinens brukar handla maten och laga maten, så Martin kan göra enkla och bra val. Varför skall han in i en affär och triggas när jag lika gärna kan gå lugnt igenom? 
 
KÖSS
 
 
3