PCO

PCOS del 1 - Vad är PCOS?

Jag lever med PCO och har gjort det hela mitt liv, utan att fatta att jag har PCO. Fram till jag var 20 år hade jag bara mens 2 gånger, men tänkte att det berodde på min extrema övervikt på 170 kilo, det var inte förän 2 år sedan som jag fick konstaterat att jag hade diagnosen.
 
När jag började med LCHF kom också min mensturation igång igen - jag hade långa cykler men den kom i alla fall. När jag ett år in på LCHF började med minipiller pga att jag hade träffat Martin så började min mens komma allt mer regelbundet, vilket är typiskt för PCO.
 
Vad är PCO?
 
PCO, eller Polycystiskt ovarialsyndrom, är en sjukdom som egentligen är en hormonell obalans koppat till två hormoner: insulin och kortisol - det vill säga: högt blodsocker och stress. PCO är den latenta formen av sjukdomen, när den blossar upp går den över till PCOS. Man ser att man har PCOS om man gör ultraljud och då upptäcker ett pärlband kring äggstockarna, små små omogna äggblåsor. Det gör att vi sällan eller aldrig får ägglossning. Symptom för PCOS är:
 
- Svårt att gå ner i vikt
- Lätt att gå upp i vikt
- Övervikten samlas kring magen
- Infertilitet
- Sötsug
- Ökad "manlig" behåring (ansikte, bröst osv)
- Acne
- Långa cykler
 
Man uppskattar att ca 10% har PCO men inte alla utav oss utvecklar PCOS.
Det handlar om att våra könshormoner är i obalans och därför får testosteron övertaget. Det gör att vi lätt bygger muskler och får de den typiska manliga behåringen.
 
Jag själv har aldrig haft problem med behåring eller finnar, inte sedan jag började med LCHF, men däremot så har jag det senaste haft problem med mens som har försvunnit. Förra året var mensen borta i 3 månader, denna gången har den varit puts väck sedan september. När jag slutade med minipiller 2014 så började den komma allt mer sällan. Det beror på att minipiller innehåller gestagen som hjälper oss med PCO att få regelbunden mens.
 
Jag började undersöka det här med PCO och jag kan säga en sak: det finns INGENTING vettigt att läsa på svenska! Jag har regelbunden kontakt med kvinnokliniken på Carlanderska här i Göteborg men de enda de säger är: när det är dags för dig att bli gravid får du göra IVF. Okej, tack för den. Inga tips, ingenting!
Jag tror ju på den självläkande människan så jag har ju nördat ner i mig i ämnet totalt. Därför kommer jag släppa en serie inlägg om PCO och PCOS som jag hoppas hjälper dig och dina bekanta att få bukt med problemen. Vi kommer tillsammans lägga pusslet för att läka ut symptomen.
 
KÖSS
 
Bildresultat för PCOS
4
Emelie

Har du koll på Jenny Koos på Vulverine? Hon är extremt kunnig! Är du med i gruppen Fittlife - för underliv och hälsa, på Facebook, finns massa bra trådar där!

Anonym

Jag har också PCOS. Har hormonbehandlat för att bli gravid, kämpat mot akne, mörka långa hår på haka/hals och tappat hår på huvudet. För att inte tala om övervikt, framförallt bukfetma. Testat alla bantningskurer som finns, friskvård på recept, dietist, Reductil och till sist en sleeve gastrectomy. Eländigt. Men jag mår klart bättre på lchf, även om vikten inte direkt rasar av mig. Och du är en enorm inspiration och kunskapskälla!

Ett tips från mig då! Jag fick nys om en ny behandling mot PCOS. Ett kosttillskott som heter Donaferty som säljs receptfritt på apoteket. Det finns ytterst lite att läsa på nätet om denna behandling, men det jag har hittat känns upplyftande. Har tagit detta i ca 2 månader nu och upplever att aknen är klart förbättrad och att jag inte tappar lika mycket hår som vanligt. Det kanske kan vara något? Men jag ska ta detta ett tag till innan jag säkert vet om jag märker skillnad.

Tack för all inspiration och kraft du delar med dig av!

/Annika

Maria

Hej!

Jag fick reda på att jag hade PCOS när jag var 20. Hade då haft kraftig akne sedan 12 års ålder även ökad behåring med skäggstrån på hakan. Gick också upp ca 20 kg på en kort period. Hade dock ingen oregelbnden mens.

Blev remiiterad till gynekolog för undersökning och man såg då de typsika blåsorna som satt som ett pärlband runt äggstocken. De togs även prover som visade ett för högt fritt testosteron och ett sänkt shbg (det som binder testosteronet i blodet). Jag hade alltså PCOS.

Gynekologen rekomenderade att jag skulle minska på kolhydrater i kosten (eftersom jag inte ville ha någon behandling med p-piller). Gick då över till en LCHF liknande kost och gick ner till normalvikt. Vid återbesöket efter ett par månader hade blåsorna försvunnit och min akne minskade. Alltså såg mina äggstockar helt normala ut och har gjort så de senaste 9 åren.

Så frågan är om det i vissa fall faktiskt är övervikten som ger PCOS? Eller om det är PCOS som ger övervikt?

I mitt fall blev viktnedgången botemedlet! Och vad gäller graviditet, behöver det verkligen inte bli några problem att bli gravid, men sen kan det ju såklart bli det också...

A-S

Jag har troligen pcos. Ej konstaterad hos läkare. Oregelbunden mens övervikt svårt att gå ner. Sockerberoende. Hårväxt. Var för tjock för ivf. Valde pulverdiet i 8 månader för att bli gravid med mina två barn. Jag har det senaste året börjat smörja mig med bioidentisk progestron. Hjälper mig få regelbunden mens. Jag äter inga p-piller. Mycket intressant att höra mer från dig