PCO

PCOS del 3 - Kortisol

Du hittar alla av mina PCO-inlägg här! 
 
PCOS är ett metabolt syndrom som drabbar ca 10% av den kvinnliga befolkningen, men inte alla får symptom. Vi med PCO har sällan eller aldrig ägglossning, har lätt att gå upp i vikt, svårt att gå ner i vikt och ökat sötsug. Många utav oss har ökad manlig behåring och acne. Jag själv har PCOS men har inte acne eller behåring men har vägt 170 kilo men trots PCOS lyckats gå ner -95 kilo utan operation. Denna inläggsserie är till för att vi tillsammans skall kunna lägga pusslet att leva i fria från symptomen.
 
Förutom hormonet insulin handlar det om hormonet kortisol som är ett annat nyckelhormon. Kortisol är kroppens naturliga stresshormon som frisätts när vi är under stress. Det är ett bra hormon som gör att vi tänker klarare och reagerar snabbare. Däremot är det förödande för vår PCO. 
 
Många tänker nog bara på östrogen som det kvinnliga könshormonet, men progesteron är minst lika viktigt. Östrogen dominerar i första halvan av menscykeln, fram till ägglossningen där sedan progesteron tar över. Idag är många östrogendominanta, och det måste inte nödvändigtvis betyda att östrogenet är för högt, utan det kan också syfta på att östrogenet är för högt i förhållande till progesteron.
 
Bildresultat för progesteron östrogen
 
Vi med PCO har lågt progesteron vilket beror mycket på kortisolet. Kortisol och progesteron liknar varandra i strukturen vilket innebär att kortisolet "tränger bort" progesteronet. Detta är ju egentligen ganska bra om vi utsätts för extrema stressitationer som krig, flykt och svält. Då är det ju bra om vi inte blir gravida. Vi med PCO har en extra känslighet här, det finns ju fortfarande kvinnor som blir gravida i krig liksom.
 
Vi med PCO har också:
 
- Ökat kortisol påslag. Vi producerar MER kortisol än genomsnittet
- Ökad oro och ångest, vilket ger mer kortisol
- Dålig blodsockerkontroll. Insulin påverkar kortisolnivån och bidrar till ökade nivåer.
 
Allt detta gör att vi alltså får högre påslag av kortisol som i sin tur tränger undran progesteronet som i sin tur ger förvärrade symptom av PCOS. Dålig jäkla cirkel!
 
KÖSS
 
 
2
Carola

Jätte intressant att läsa mer om PCOS, tack för att du delade detta :).

Carina

Tänk om någon enda svordom svordom läkare hade kunnat berätta detta för mig. 51 års h-e.