Första veckan på carnivore

Nu har jag ätit Carnivore under mer än en veckas tid, rättare sagt i 11 dagar och skulle vilja sammanfatta min initiala upplevelse. För mig är det viktigt att föra dagbok när jag provar nytt då jag behöver tracka måendet för att de hur det korrelerar med mitt sockerberoende. Men först lite grunder.
 
Vad är carnivore?
Grundtanken är att du helt lägger av med vegetabiliska livsmedel. Du skall enbart äta animaliska livsmedel. De som kör riktigt hardcore äter bara feta köttbitar med lite kryddor, de dricker inte ens kaffe och te. "Eat meat, drink water" är grunden. De som kör lite mer "liberalt" äter feta mejerier också. Jag har landat på en mellanvariant nu i början. Med detta vill jag säga att det är såhär jag har ätit hittills, och jag kommer med all sannolikhet utveckla min carnivore-kost med tiden.
 
Protein - Ägg, fisk, fågel, nötkött och fläskkött.
Anm. jag är allergisk mot fågel och ägg, så det äter inte jag, men du kan äta det
 
Fett - Smör, talg
Anm. Jag äter mycket smör vid sidan av, det gör inte de inbitna carnivore-fantasterna. De väljer feta köttbitar istället. Jag har svårt att komma upp i 80E% fett annars, det är den nivån som jag trivs bäst på. Återigen, jag uppdaterar min kost eftersom - detta är inte skrivet i sten för alltid för mig.
 
Kryddor 
 
Du äter när du vill, hur mycket du vill och tills du är mätt. Du äter enbart när du är hungrig - tills du är mätt.
 
 
 
Adaptionsfas: 3 dagar - 6 månader
I adaptionsfasen lägger kroppen om sitt energisystem. Från att bränna glukos till att bli en fettförbrännande terminator. Detta ger oss adaptionsbesvär som att vi är svagare på gymmet, huvudvärk, trötthet, ont i magen, svettningar, ingen ork, trögtänkt, yrsel, muskelkramper.
 
Beroende på hur du åt innan omläggningen så varierar besvären och det tar olika lång tid för kroppen att adapteras. Du som lägger om från keto till carnivore får antagligen lättare besvär, även du som tränar mycket då ditt glukoslager bränns ut snabbare. Går du från husmanskost till detta kommer du antagligen känna stora adaptionsbesvär. Det kan ta upp till 6 månader till kroppen är helt adapterad - lägg förväntningarna lågt i början och håll ut.
 
Mina nackdelar den första tiden
Innan carnivore åt jag LCHF innan, trots det fick jag adaptionsbesvär. Det var dessutom väldigt varmt ute så det kan vara svårt att veta vad som är hönan och ägget. 
 
Yrsel - Jag har varit yr och fått overklighetskänslor. Har burit med ett saltkar och shottat salt, då försvinner yrseln på ett par minuter. TIPS, bär alltid med dig salt! När vi inte äter kolhydrater så dumpar kroppen vätska och saltet spolas ut - tillsätt därför salt
 
Huvudvärk - fått några huvudvärskepisoder, men även här har salt hjälpt
 
Illamående - Det har kommit i små vågor, men blir bättre för varje dag.
 
Skeva mattider - Jag har inte alltid varit hungrig på lunchen, och då har jag hoppat, vilket "ställer till det" socialt på jobbet. Jag jobbar som chef så när jag äter representationsluncher "måste" jag ju äta, vilket är jobbigt när man inte är hungrig. Ibland har jag varit görhungrig när jag vaknar, då äter jag frukost - iband har jag inte behövt äta för än sent på förmiddagen. Det gör mitt sockerberoende oroligt och nu letar jag febrilt efter en lämplig dygnsrytm.
 
Skeva mängder - i vanliga fall så har jag haft en tallriksmodell: en knuten näve kött, 50g smör och 1/2 tallrik grönsaker. Nu äter jag ibland bara 2 köttbitar och ibland ett lass köttfärs. Min sockerberoendehjärna blir orolig av att inte ha en tydlig mängd, det är ju dock en vanesak.
 
Ingen hunger - hur kan denna stå på nackdelar-sidan kanske du tänker. Jo, förut så blev jag hungrig, idag blir jag orkeslös och yr eller får magkramper pga tom mage. Jag övar på att lära mig att känna igen hunger, det är helt nya kroppsliga signaler.
 
Mina fördelar den första tiden
 
Lust för rörelse - detta är det sjukaste. Jag går och går och går och går. Jag har sån energi i kroppen att jag måste röra mig hela tiden. Det är absolut ingen tvångstanke, men jag har lust att sträcka på benen hela tiden. Jag hoppar av bussen en hållplats tidigare för att få komma ut och röra på mig, jag lunchpromenerar och efter jobbet tar jag en långpromenad. Jag väljer helt automatiskt att ta promenader, jag bara VILL röra på mig. Det är helt ljuvligt! Absolut inga svettiga powerwalks, det är härliga strövartåg med en podd i lurarna. Kroppen VILL aktiveras!
 
Obefintligt sug - jag är helt befriad från att känna sug efter socker (det har jag dock varit i 3 år) men framförallt: att äta för mycket. Jag tänker inte på mat längre.
 
Enkelt - jag behöver bara ordna kött och fett. Det går verkligen inte att äta enklare än såhär. Kräver 0 tankeverksamhet.
 
Stark på gymmet - jag hade förväntat mig att bli svag, istället har jag fått en urkraft utan dess like! Jag slår personbästa efter personbästa!
 
Inga soleksem - jag behöver inte ens ha solskydd. Detta är det sjukaste någonsin, det trodde jag aldrig.
 
Lägre sömnbehov - jag vaknar själv efter 5-6 timmar helt utvilad (kan också bero på att det är ljust ute, som sagt, svårt att avgöra)
 
Stabilt humör - mina humörsvängningar är puts väck
 
Ingen ångest - jag fastar inte, jag har inga begränsade mängder. Det går inte att äta för mycket så jag kan inte längre använda maten på ett destruktivt sätt. Äter jag mer en dag så blir det bara att jag inte behöver äta så tight inpå.
 
Magen funkar som en klocka - vissa får diarée eller blir förstoppade. Jag äter 2 tabletter Metagest  (obs, affiliatelänk) tillvarje måltid och magen fungerar som en klocka!
 
Viktnedgång - nu väger jag mig otroligt sällan, men jag ville väga mig för att tracka vad som händer i kroppen. Jag har tappat -2,5 kilo på 8 dagar. Nästa gång blir dag 30.
 
Summa summarum: jag mår sjukt bra! Det skall bli spännande att se vad som framtiden visar!
 
Vad är din upplevelse?
 
OBS! Samarbete! Jag pratade med Upgrit som jag klickar hem alla mina kosttillskott från och satte ihop ett Carnivore-starter-kit. Det är Vitamin C då det är svårt att få i sig bara genom animalisk kost om man inte äter lever, Collagen som är "klistret" mellan cellerna - den har en föryngrande effekt och är kanon för huden. Collagen lagar din tarm så du tar upp näring bättre vilket gör att sug minskar successivt. Magnesium gör att du slipper muskelkramper på en kost med extremt lite kolhydrater. När vi äter så lite kolhydrater så kan vi inte lagra vatten på samma sätt som innan så kroppen får gärna magnesiumbrist i början vilket gör oss utmattade och ger muskelryckningar. Detta paket är -10% nedsatt. Sjukt bra tillskott för dig som vill äta Carnivore! Du hittar kitet HÄR (LÄNK)
 
KÖSS
 
En vecka mellan bilderna. Syns inte supertydligt men har tightat till mig ordertligt!
 
 
 
 
14
Veronica

😃😃😃

Maria

Grattis till de här vinningarna så långt!

För mig som också är köttätare vet jag hur det känns att bli mätt helt plötsligt. Jag kan gå från hunger till mättnad på en halv sekund. Så tydligt har jag aldrig upplevt när jag åt blandkost. Den här "portionskontrollen" kommer inifrån kroppen själv och är något helt annat än att tankemässigt räkna ut eller intala sig att så här mycket ska/bör jag äta, och måtta en portion på tallriken.

Jag var på en släktträff nyligen och var inte hungrig, så jag bara drack vatten. Det gick bra, och jag kände mig trygg och bekväm i mig själv.
Man måste inte göra som alla andra. Vatten är nästan alltid gott tycker jag.

Välkommen till friheten inom djurrikesramarna!

Anonym

Du är så grymt inspirerande My och du skall veta att jag har beundrat dig i många år, fortsätt vara den du är alltid!
Jag är på min dag 8 av carnivore och vägde mig imorse - 5 kg ner men då har jag också betydligt mer att ta av. Det är dock inte de bästa utan det är att jag är fri. Fri från sockrets makt. Kvällarna går inte längre ut på att rota i skåpen efter något att äta, för jag är mätt OCH NÖJD! Halleluja moment för en som ”sockerpundat” och varken känt sig mätt eller nöjd på mycket länge. Jag känner mig stark. Känner mig levande. Känner en glädje och en lycka över varje ny dag som jag inte upplevt på länge, då varje dag jag föll dit på sockret när kvällen kom istället var ett misslyckande!
Så TACK My för att du skriver så inspirerande och bra så att du lockar andra att prova.
Varma kramar Maria

Karin

Efter en vecka har jag tappat 2,5 kg och känner ett otroligt lugn i kroppen. Sover mindre, har svårt att somna men är pigg under dagen ändå. Noll sockersug och ingen hetsätning (bästa vinsten).
Undran: snacks som fläsksvålar?? Ok eller inte??

Karro

Äter du kött och smör morgon, lunch och middag typ? Äter du någon annan fett källa än smör?

Karro

Äter du kött och smör morgon, lunch och middag typ? Äter du någon annan fett källa än smör?

Mösstanten

Så jättebra att du dokumenterar. Du gör ju ett experiment som vi kan följa.

Åsa

Hej, så häftigt att läsa om din upplevelse! Jag undrar bara om du tänker detta som ett långsiktigt sätt att äta? Är det hållbart i längden? Både för kroppen och socialt? Obs! Ingen kritik, bara nyfiken <3.
kram Åsa

Maria

Hej My, du ser sådär levande ut som carnivorer gör, på nya bilden - wow.
Jag vill varna för att äta minsta lilla växt - när jag gör det (dvs bryter carnivore) så blir det total kaos. Jag upplevde det nyss.

Du som vet hur du fungerar kan säkert se eventuella varningstecken och stoppa dig själv innan det brakar loss.

För mig ser det oftast ut så här:
1. jag får en idé om att det vore bättre för mig att begränsa mitt matintag
2. jag blir besatt av matlagningsprogram och recept som innehåller plantor på youtube och bloggar
3. jag bara måste ha, och tar inte hänsyn till konsekvenserna
4. jag äter något som jag inte tål (vad som helst från växtriket)
5. jag ringer min vän och han hjälper mig tillbaka till mental hälsa
6. jag mår piss och får stora kroppsliga reaktioner: nästäppa, ont i huvudet, gaser i magen, trötthet, sorgsenhet, ökat sömnbehov.

Det jag lägger märke till är tankar som rör sig i dessa banor:

"jag vill kunna vara normal"
"jag vill kunna äta som alla andra"
"jag saknar _ och _ och _"

Jag hoppas att du verkligen vaktar din nya frihet som en hök.
Jag vet att jag kan och ska vakta min nästa måltid och att det kommer vara så jag klarar mig.

Min måltid nu var fyra ägg, och jag har griskött på g i ugnen.

Akta dig för växtriket! Det är farligt.

Kram och pepp

Maria

Hej, det är jag igen, ps,
jo det som utlöste det senaste fallet från carnivore var - en kopp mint-té. Så, varning för minsta lilla "oskyldiga" plant-komponent. Det liksom triggar igång nåt gammalt system i mig som jag inte alls kan stå emot.

Det var bara det. Jag slängde alla mina ört-téer när jag fattade kopplingen. Så nu dricker jag silver-té. Det är hett vatten bara. (ingen mjölk, ingen sötning, ingen smaksättning).
ds

Charlotte

Hej My! Hur gör du med representationsluncherna? Jag jobbar också på ett konsultbolag och lunchar ute väldigt ofta med konsulter, kunder och andra som jag ”ska” träffa. Hur sjutton löser du? Funderat länge och väl men vet inte om jag gör det till en undanflykt men kan inte komma på hur jag ska lösa.

Svar: Fina du! Jag ringer innan och berättar att jag bara äter kött + smör. Har en standardresutaruang på Lindholmen som jag försöker ta alla mina representationer till. Så skaffa dig ett stammishak ;)
My Westerdahl

Anonym

Maria. Lägg av. Vilket jävla trams. Drick du kokt vatten....

Maria

Det är inte trams. Jag får utslag på händerna inom några minuter och sen brakar det loss med reaktioner på reaktioner, inklusive sug för kolhydrater. Svårt att förstå kanske om man själv inte har upplevt något liknande.
Det finns en tjej i Kanada som har allvarligare autoimmuna reaktioner (reumatism, depression mfl reaktioner) och hennes blogg finns att läsa här för de som önskar förstå lite mer:
http://mikhailapeterson.com/

Linda

Hej My!Jag blev inspirerad av dig och har nu ätit carnivore snart 2 veckor. Det passar mig perfekt! Mår bra, mätt och nöjd, aldrig sugen, mycket piggare och börjar äntligen bli av med några irriterande kilon 😊 Men efter en vecka kollade jag blodketonerna, de låg på 3.3, idag låg de på 4.2. De ska väl ligga mellan 1.5 och 3? Jag dricker kaffe med kokosolja och ett glas saltvatten till frukost, två kokta ägg med smör till lunch och kött av något slag med 50g smör till middag. Gör jag något fel? Är det farligt?
Mvh Linda Åsander