MatHat

När jag startade bloggen 2013 så fick jag massa näthat. Ja, jag drar också på ögonbrynen - vem skriver hot och personliga övergrepp på en rosa blogg till en 23-årig tjej som skriver om sin viktkamp? Med det perspektivet så har jag aldrig tagit åt mig, det måste vara hemskt jobbigt att bli så upprörd bakom dataskärmen. Varje gång jag öppnade matlådan i skolan eller på jobbet fick jag 1000 frågor, hur kan man äta så konstigt?
 
De senaste åren har det dock varit helt lugnt, jag har knappt fått några frågor eller hat alls. Tvärtom så hejar folk på, och tycker det är häftigt. Jag inser nu varför - jag har ju helt gått ifrån min ursprungliga matplan. 2013 åt jag det som vi idag kallar "Carnivore", kött och fett, men då kallade vi det antingen strikt LCHF, fakir eller GI-noll. Jag åt max någon kokt blomkål och på fredagen lyxade jag till det med lite rostad paprika. 2015 åkte jag in på en sockerdetoxhelg och fick lära mig att jag måste äta minst 500g grönsaker om dagen, annars blir jag sjuk. 
 
Vad gör sockertrollet? Hon lär sig snabbt som fan att om man hårdsteker grönsakerna så blir dem söta! Smart va? Och eftersom jag tycker att kött är tråkigt så växte andelen grönsaker på tallriken ravinartat. Jag borde fan misstänkt något när kollegorna säger "vad fräscht du äter" istället för "hur tänker du nu?". 
 
Med hjälp av Bitten Jonsson har jag nu kapitulerat, jag fixar inte grönsaker, så jag går back to basics och äter protein/fett, Bitten intygar att jag verkligen inte kommer bli sjuk om jag väljer bra kött, allt finns där. Vill du veta mer finns det fantastiska amerikanka hemsidor, googla bara på "Carnivore". Och satan-i-gatan vad det stormar på Instagram nu! Jag hade verkligen glömt hur upprörda folk blir på min diet. 
 
Mitt syfte är att hjälpa folk må lite bättre. Att inspirera till ett liv befriat från mattankar. Jag går aldrig in i projekt. För mig är ett projekt en metod, en start-slutdatum. Då blir det bantning och beroendehjärnan går bananas. När Sveriges främsta beroendespecialist hjälper mig att uppdatera min matplan och intygar att jag kommer bli befriad från mattankar, när jag läser på nätet hur folk blivit av med autoimmuna sjukdomar och rasar i vikt, då är det som att livet pekar med hela handen och bara: LET'S FUCKING DO IT!
 
De senaste dagarna har jag fått vidriga anklagelser. Jag är en miljöbov, jag bidrar till ätstörningar och jag gör folk sjuka. Det är inte okej att människor kastar anklagelser på det sättet, men jag får inte ont i hjärtat på samma sätt längre. Vi tar en sak i taget.
 
Miljöbov
Att äta gräsbetade, ekologiska djur är en del av naturens cykel. Dessutom måste jag äta på ett sätt som gör att jag inte överäter. När jag överäter så är jag största miljöboven, jag drar i mig kopiösa mängder mat! Dessutom äter jag extremt lite kött, jag vägde maten här om dagen och landade totalt på 150g, det jag äter mycket av är fett. Min mat är dessutom närproducerad vilket innebär att det är minimala transporter, ekologisk, vilket innebär minimal besprutning och helt oraffinerad - inga miljöbelastande processer som när vi tillverkar artificiell mat är inblandad.
 
Ätstörning
Trots min enorma viktnedgång så har jag inte opererat bort någon hud, skaffat silikonbröst eller visat mig naken i sociala medier. Jag älskar min kropp precis så den är! Jag döljer inte mina "gäddhäng" och jag pratar aldrig nedlåtande om min vikt eller kropp. Mitt mål - mitt syfte - är att lägga min energi på annat än mattankar. Jag väger mig aldrig, ibland händer det, men det är inte min grej. Att vara ätstörd för mig innebär inte vad man har på tallriken, det handlar vad vi tänker på. Tänker jag nedlåtande grejor om min kropp, vikt och mat - då har jag en störning. Äter jag på ett sätt som befriar mig från dessa tankar så gör jag ju det motsatta! Intar jag triggers blir jag helt knäpp i huvudet, då vill ni inte släppa lös mig i sociala medier!
 
Alla får äta hur de vill. Alla har ett fritt val att följa min resa mot ett liv befriad från mattankar. Jag själv är väldigt exhalterad!
 
KÖSS
 
 
 
26
Mösstanten

Jag har läst om ett koncept som heter "The Cram Circuit" av Dr. Doug Lisle,Phd (som även skrivit boken The Please Trap) som menar att överätning och hetsätning är en helt naturlig reaktion på fet mat. Människan har behövt överleva under förhållanden där kaloririk mat inte varit en självklarhet och därför är vi programmerade att äta över vår egentliga hunger när vi stöter på fet mat. Att vi blir feta av snabbmat och annat superprocessat skit är pga. kroppen inte utvecklat signaler som kan reagera på mat med så lite näring men så många kalorier. Hur som. Kött och fett är fet mat och enligt denna teori hjälper det en inte att trycka kött och fett om det är mattankarna man vill bli fri från. Istället är det potatis, ris, bröd, och annan stärkelserik mat som gäller. Jag har själv testat och jag må säga att jag äntligen är fri från besatta mattankar sedan jag började äta stärkelserik mat och mycket grönsaker och frukt. /L

Anonym

En sak till. I samma gäng som Dr. Doug Lisle finns bl.a. Dr. McDougall, Dr. Alan Goldhammer och Jeff Novick) som alla menar att när vi äter fettsnål naturlig mat. Dvs. Stärkelserik mat (potatis, ris, gryn, bröd, bönor), grönsaker, frukt, etc. Som inte är processad - så kan kroppen själv reglera sitt intag. De menar att äter man det utan att tillsätta olja och smör, etc. så kan man fysiskt sätt inte överäta. Din kropp signalerar mätthetskänslor långt före du fått i dig för många kalorier. Spana gärna in konceptet 'calorie density'. /L

Anonym

Varför står det på min första kommentar att 'Mösstanten' skrivit det? Det är det i alla fall inte. /L

Hanna

Jag har iallafall, inspirerad av dig, kört igång fakir denna veckan. Det är tyst i huvudet, något det inte varit på länge. Det är jag tacksam för. Dock har jag gått upp lite två första dagarna, men jag ger det tid.

Gunnel

Jag tittade på ett fantastiskt föredrag igår som jag hittade på Dietdoctor. Det var från Low Carb USA 2017 av dr Ballerstedt. Vi har fått höra att djurhållning är en stor bov när det gäller klimatförändring och miljöförstöring. Han rättar till den missuppfattningen och visar hur gräsbetare -nötboskap- kan vara en del av lösningen.

Åsa

Till My: Hejja dig! Du är en fantastisk inspiration till alla oss som kämpar, jag älskar ditt tänk hur du väljer bort kroppshat och verkligen mer än någon annan jag vet tar ansvar för ditt eget mående. Jag är fast i sockerträsket just nu men din blogg är det första jag läser varje morgon och det inspirerar mig till förändring! Så starkt av dig när du också får mycket skit, jag fattar ärligt talat inte vad som är folks problem? Du är en förebild och en kämpe utan dess like! Tack! 💕
Till mösstanten/anonym: prova läs något av forskare som inte är sponsrade av livsmedelsindustrin, brukar vara mer sant det som presenteras då.

Anonym

Jag håller helt med dig My! Det enda sätt jag provat som hjälper mot att fundera på vad man ska äta härnäst är att äta kött och fett. Så fort jag blandar in kolhydrater - även om det bara är i form av grönsaker - så blir det plötsligt större portioner och hela tiden ett dug efter mer. Det de som kritiserar inte tänker på är att magsäcken krymper när man bara äter kött och fett. Jag äter mindre kött än de flesta som äter enligt ”tallriksmodellen” men att de ser tallriken utan kolhydratsdelen med sååå mycket fett är provocerande! Jag tror tvärs emot vad de första kommentarerna säger att leptin reagerar på fett och signalerar till min hjärna att jag är mätt och inte vill ha mer mat. Så fort jag äter kolhydrater så sätts denna funktion ur spel. Det är då man överäter! Biologiskt är vi skapade för att älska kolhydrater och äta frukt på hösten för att bygga upp ett fettlager till den snåla vintern och då var ju kroppen tvungen att passa på att äta när det vankades mat! Det finns säkert personer som klarar av att äta enligt tallriksmodellen utan att behöva anstränga sig för att inte överäta. Bra för dom men provocerande för mig... Jag kritiserar dock inte dem för det! Låt alla äta som man känner att man mår bra av utan att kritisera! Jag förbrukar mindre livsmedel när jag äter bara kött och fett - det kan inte vara värre miljömässigt än att äta även äta kolhydrater och överäta och totalt göra av med mycket mer!

monica

Jag tänker på våra tarmar/matsmältningssystemet. Kor,hästar är grösätare. Gorillor och andra apor, många kilo löv per dag och midjemått därefter. Tänker på att människor är det enda djur som kokar och steker mat och vill ha en varierad matsedel. Tänk , så billigt att äta gräs. Får man gaser i magen,månntro. Böka som ett vildsvin efter rötter och maskar. Torkat gräs bleve värre. Och äta det årstiden ger. Men koka och steka.....

Josefin

Tycker du är grym och du inspirerar mig! Kör på!

Elisabeth G

Jättebra bloggpost!

Det är lätt att äta sig mätt på kött och fett. Vill man äta mycket måste man lägga till kolhydrater för att orka få i sig. Jag skulle i dag aldrig kunna göra ett vanligt julbord rättvisa. Utan kolhydrater hade jag varit mätt efter några köttbullar och en skiva skinka.

Nu äter jag gräsbeteskött, fisk, ägg, smör och lite ovanjordgrönsaker och känner att hälsan är på väg tillbaka. Jag blir mätt på lite och lever definitivt mer miljövänligt än veganer och vegetarianer.

Ju mer jag lär mig om kost och hälsa, desto mer dras jag till carnivor-hållet. Kul att Bitten rekommenderar detta men så är hon ju också en klok kvinna.

Annika

....fast du missar ju hela poängen? Folk hatar inte dig för att du väljer att äta kött utan för att du snarare ger intrycket av att lida rejält av ätstörning själv och verkar dessutom inte inse det? Tycker du ska läsa din egen blogg och se hur tvära kast det är, -du kommer på ett sätt att äta som tydligen är HELT fantastiskt, oj vad bra det går. Så mycket nyttigt, massor av grönsaker osv osv. Läget är under kontroll, allt flyter på och du mår toppen, TOPPEN. Sedan går det några veckor och plötsligt är inget bra, då byter du mat, drar ifrån, pillar i precis allt och analyserar och granskar. och detta hur du omnämner mat är också ganska beklämmande; som en "drog" ....herregud....

Anonym

Får nog hålla med senaste kommentaren. Att du äter kött är inte särskilt problematiskt i mina ögon, men din maniska - och ofta högst tillfälliga
- vurm för alltifrån kolloidalt silver till bönor och diverse kosttillskott är ganska oroande. Du beskriver ofta närmast osannolika hälsofördelar med din senaste hangup, berättar hur bra du mår och att det här är The Only Solution, för att en månad senare problematisera samma produkt. Du kanske skulle behöva ta några (tusen) djupa andetag mellan varven och fundera över om du verkligen ska lovprisa din senaste kärlek innan du rekommenderar den till dina många följare?

Håller med

Håller med föregående kommentarer. Det är väldigt tvära kast och det är väl en sak om man är odmjuk för det men det är alltid det senaste som gör dig "sjukt fokuserad" "inga mattankar" "ingen hunger" "klar i huvudet" osv. Sedan helt plötsligt är det massa problem med att äta så som nyss var så jäkla fantastiskt. Du har inte tänkt på att du kanske är beroende av framsteg och finner motivationen och alla dessa fantastiska känslor i nyhetens behag av att ändra till ett nytt sätt att äta? Helt säkert kan du nå bättre av undvika kolhydrater till exempel, men det är jäkligt mycket placebovarning på allt nytt du provar och höjer till skyarna för att nästa vända hitta något nytt.

Nathalie

Jag tycker att du är GRYM som kör din egen väg och det som fungerar för dig! Jag förstår inte hur mat kan vara ett sånt laddat ämne! Det är ju snarare de som kommenterar som är ätstörda...
Jag har levt med både anorexi och bulimi och mår så mycket bättre nu på LCHF, dock får jag ju kommentarer då och då att jag gör fel, äter fel, inte är frisk osv för "man ska ju äta lite av allt" Pff.. Bullshit. Jag vill inte ha kroniska smärtor överallt, IBS och allt jag nu blivit av med.

Kram

Annika

Natalie: Det är ju ni som ständigt och jämnt experimenterar med maten som är ätstörda? Eller vad ¨är annars grejen med att skärskåda och analysera minsta smula?

Elisabeth G

Annika, grejen är att komma fram till vad man klarar att äta och inte klarar. Att då får höra att man är ätstörd är direkt kontraproduktivt. Sockerberoende är ingen ätstörning. Du skulle aldrig säga till en alkoholist att alkoholberoende är en ätstörning.

När man börjar sitt tillfrisknande byter man ut normalkosten mot en annan kost och mår så mycket bättre (går ner i vikt och får bättre hälsa) men sedan upptäcker man att detta inte räcker och då fortsätter man att leta sig fram. Någon hjälp av sjukvården får man inte, för de kan inget om detta, så man får testa själv. Det är det My håller på med, till stor glädje för många av oss andra. Ni som inte har de problem som många av oss har kan vänligen sluta ge oss "råd".

Anna

En fråga: måste det vara kött och fett eller funkar protein som kyckling och fisk oxå?

K

Ja som flera påpekar. Hela poängen är missad. Du till och med beskriver din syn på vad en ätstörning är utifrån en helt vriden uppfattningen om vad en ätstörning är. Man kan ha ätstörningar utan felaktigt kroppsbild likaväl som man kan ha en skev kroppsbild utan att vara ätstörd. En ätstöring är när förhållandet till maten är sjukt, vare sig du överäter/underäter/kompenserar/ransonerar/agerar runt mat på ett sätt som inskränker på normal livskvalitet. Vilket du i högsta grad beskriver upprepat! Att kastas mellan dieter i tron om att du NU hittat lösningen på alla dina problem är ju helt galet. Problemet är ju inte vad som ligger på tallriken utan i ditt huvud. Och inte ett livsmedel i hela världen kommer råda bot på det. Att du dessutom väljer att lägga ansvaret på en sk beroendeproblemstik istället för på dina egna val och ageranden gör ju cirkusen än mindre trovärdig.
Tror inte någon bryr sig det minst om VAD som vad som ligger på din tallrik. Tror folk bryr sig i när du försöker sälja in ett koncept som så uppenbart inte är vad det framställs att vara!

K

Ja som flera påpekar. Hela poängen är missad. Du till och med beskriver din syn på vad en ätstörning är utifrån en helt vriden uppfattningen om vad en ätstörning är. Man kan ha ätstörningar utan felaktigt kroppsbild likaväl som man kan ha en skev kroppsbild utan att vara ätstörd. En ätstöring är när förhållandet till maten är sjukt, vare sig du överäter/underäter/kompenserar/ransonerar/agerar runt mat på ett sätt som inskränker på normal livskvalitet. Vilket du i högsta grad beskriver upprepat! Att kastas mellan dieter i tron om att du NU hittat lösningen på alla dina problem är ju helt galet. Problemet är ju inte vad som ligger på tallriken utan i ditt huvud. Och inte ett livsmedel i hela världen kommer råda bot på det. Att du dessutom väljer att lägga ansvaret på en sk beroendeproblemstik istället för på dina egna val och ageranden gör ju cirkusen än mindre trovärdig.
Tror inte någon bryr sig det minst om VAD som vad som ligger på din tallrik. Tror folk bryr sig i när du försöker sälja in ett koncept som så uppenbart inte är vad det framställs att vara!

Annika

,,och där kom den "du skulle aldrig säga till en alkoholist blablalba" nej, kan ju bero på alkoholism ÄR till skillnad från pasta och potatis en drog, något som är beroendeframkallande. Ni kan prata er kokande varma om att sockerberoende är minsann lika farligt som droger och alkohol men ta och prata med en som faktiskt varit i herointräsket vetja. Då lär ni upptäcka att era sockerrus är tämligen fromma i jämförelse. Det är ett direkt håna att göra den jämförelsen. Men visst, snart kanske någon står och langar lite Daim-crack med makaroner på plattan.....

ifyoucanthandleit.blogg.se

Kommentar 20 är klockren!
Nej ni drogar inte... ni är ätstörda som fan, men drogar gör ni fanimej inte.

Mösstanten

Den första kommentaren har jag inte skrivit. Jag äter inte stärkelserik mat. Jag äter LCHF. Stå på dig, LCHF-ingenjören och gå din egen väg.
Jag förstår inte hur den första kommentaren kan vara signerad av mig. Hur har detta gått till?

Hanna

Jag tycker du är grym som inspirerar och motiverar. Det är en naturlig process att prova något nytt när det man gjort länge inte längre fungerar. Heja dig!

Emma Hällbacka

Jag funderar på om det helt och hållet GÅR att bli helt fri från mattankar. Vi är alla gjorda för att spendera merparten av vår vakna tid med att leta efter mat och äta. Våra kroppar är liksom kopplade så. Även friska individer tänker på mat ibland och längtar och känner sug. Nu vet jag inte om suget du känner på keto är lika allvarligt som suget när du äter socker, men kanske kan det vara så att det suget bara är det normala suget som alla känner ibland, speciellt om man kanske har brist på något pga ensidig kost? Jag kritiserar inte alls dina matval, men funderar bara på om mattankar och att se fram emot och planera mat är något som vi kanske får lära oss att leva med, så länge det inte övergår i tankebesatthet.

Love Annika!

Annika. Du är den enda här som sätter fingret på problemet och inte hyllar den idioti som flödar både i blogg och kommentarsfält. Klart som fan det är en ätstörning. Och drog. Nej knappast. Det sitter i era huvuden, inte i knaperstekta grönsaker mm. Gud så tramsiga....

Caroline

Stort lycka till med din nya kostplan. Jaghar själv precis nyss startat min resa mot balans i livet.