Vad innebär 12-stegsprogrammet?

Många frågar mig vad 12-stegsprogrammet är och vad det innebär. Hur jobbar man i de 12 stegen?
 
Här kommer de 12-stegen i ett program för matmissbruk:
 
 1. Vi erkände att vi var maktlösa inför maten, att vi inte längre kunde hantera våra liv.
 2. Vi kom till tro på att en kraft större än vår egen kunde återge oss vårt förstånd.
 3. Vi beslöt att lägga vår vilja och våra liv i Guds händer, sådan vi uppfattade honom.
 4. Vi gjorde en grundlig och oförskräckt moralisk inventering av oss själva.
 5. Vi erkände inför Gud, oss själva och en medmänniska våra fels sanna natur.
 6. Vi var helt och hållet beredda att låta Gud avlägsna alla dessa karaktärsfel.
 7. Vi bad honom ödmjukt att avlägsna våra brister.
 8. Vi gjorde upp en lista över alla de personer som vi hade skadat och blev villiga att gottgöra dem alla.
 9. Vi gottgjorde personligen dessa människor så långt det var oss möjligt utom då det skulle skada dem eller andra.
 10. Vi fortsatte med vår personliga inventering och när vi hade fel erkände vi det genast.
 11. Vi sökte genom bön och meditation att fördjupa vår medvetna kontakt med Gud, sådan vi uppfattade honom, varvid vi endast bad om insikt om hans vilja med oss och styrka att utföra den.
 12. När vi, som en följd av dessa steg, hade haft ett andligt uppvaknande, försökte vi föra fram detta budskap till andra och tillämpa dessa principer i alla våra angelägenheter.
 
Det låter som mumbo-jumbo, speciellt blir vi svenskar allergiska mot det då vi ofta är ateister. Jag själv kände enormt motstånd till att gå dit första gången då jag trodde jag skulle bli indragen i en religiös sekt. Läskigt! 
 
Tillslut insåg jag att jag inte orkade bära det här själv, att jag behövde träffa andra som fungerade som jag gör. Att jag var villig att prova exakt vad som helst för att slippa bära den skam jag bar på. Till och med hälsa på en religös sekt xD
 
Det jag fann var ingen religiös sekt, det jag fann var en grupp människor som hade samma problem som jag har. Där kunde jag för första gången berätta ärligt om hur jag åt och mötas av förståelse. Sen kom ju den där lilla detaljen om Gud.... Inte var det religion jag mättes av, snarare en grupp människor som var villiga att tro på att det fanns något större än deras egna egon. Vissa trodde på naturlagar, andra på lagen om attraktion, några satte sin tro till gruppen - att den bar när vi inte orkade själva. Jag själv reflekterade inte så mycket, jag kände att det funkade, vad det än var som låg bakom.
 
Hur jobbar man då i de 12-stegen? Man måste ha en sponsor. Det är en person som gått igenom programmet och sedan vägleder dig genom det. Alla sponsorled är olika eftersom alla har lärt sig olika. Men det finns en del gemensamma träffpunkter. 
 
- Vi tittar på allt som gör oss arga som exempelvis situationer, relationer, saker som händer osv..
- Vi tittar på alla våra rädslor, de som blockar oss att leva fullt ut
- Vi tittar på alla vi har skadat genom olika beteenden och gottgör dem
 
Tja, ni hör ju. Kan 12-stegprogrammet vara typ den första självhjälpsboken? 
 
När du har gjort denna "storstädning" så börjar du leva i steg 10-11-12 varje dag. Det innebär att du summerar dagen som har gått, du sponsrar andra och så fort du får en jobbig känsla tittar du på den istället för att äta på den. Sjukt simpelt och sjukt effektivt! Jag själv använder BRA-boken för att summera min dag! Det har jag gjort sedan 2010. Vill du läsa mer om BRA-boken så läs Mia Törnbloms SJÄLVKÄNLSA NU!. Den är fantastisk!
 
Vad får du för tankar om 12-stegsprogrammet?
 
KÖSS
 
Både jag och Ann-Ida är mycket aktiva inom olika 12-stegsprogram
 
 
1
Sonya Malinka Persson

12-stegsprogrammet känns inte alls som något för mig, men jag känner flera missbrukare av olika slag som går varje dag/vecka. För mig är det bland annat det där med Gud som stör - jag har väldigt svårt att släppa det. Jag förstår rent intellektuellt att det inte handlar om religion, men jag har otroligt svårt för när man använder just ordet Gud som begrepp för så olika varianter som deltagare tror på eller använder sig av.

Det är dock inte 12-stegsprogrammets fel, utan det beror på min egen syn på religion, Gud som begrepp och en massa annat. ^^