Det är hormonernas fel

När vi kvinnor går upp i vikt är det ofta förenat med skam. Den rådande terorin är kalorier in - kalorier ut. Det innebär att samhället förutsätter att du sitter hemma och äter chips om du är överviktig. 
 
Som kvinna skall du vara liten och nätt. Ju mindre plats din kropp tar, desto större rätt har du i samhället. 
 
Jag är ett levande bevis på att "kalorier in, kalorier ut" inte fungerar i praktiken. 
 
1. Jag gick ner 95 kilo genom att äta mat som inte påverkar det fettinlagrande hormonet insulin trots att jag låg på ett överskott av kalorier
2. Jag gick upp ca 15 kilo genom att jag började cykla kemiska könshormoner i ett halvår, trots att jag åt typ 4 pannbiffar om dagen och tränar 4-6 dagar i veckan
 
Det är en spännande livserfarenhet som lär mig jättemycket om hormoners påverkan på vikt och välmående. Det har också lärt mig massor om hur fettfobiskt samhället är. Dels så märker jag enorm skillnad i hur folk behandlar mig nu jämfört när jag vägde 170 kilo. Dels så har det lärt mig att folk förutsätter att jag äter skräp när jag går upp i vikt i livet, när det handlar om hormonobalanser.
 
Överlag behöver vi skrota teorin om kalorier, den är inte relevant och den hjälper oss inte ett dugg. Hormonhälsa är det som behövs läras ut till gemeneman. Din vikt kan påverkas av 4 typer av hormoner (som vi vet om idag):
 
1. Överskott av insulin som vi får av för stort intag av kolhydrater eller av insulinresistens som uppkommer av sjukdomar som PCOS. Nu är det lätt att missta att det "bara är att sluta äta socker" men kom ihåg att det finns fysiska tillstånd som ökar suget som exempelvis PCOS och beroendesjukdomen. De fysiska tillståndet handlar inte heller om viljestyrka - dessa människor föds med en biokemisk känslighet för sockerarter.
2. Obalanserade könshormoner som vi kan få av P-piller, fertilitetsbehandlingar, sjukdomar, stress och klimakteriet
3. Låga värden på våra sköldkörtelhormoner
4. Kortisol som utsöndras av stress som även påverkar våra könshormoner
 
Tänk om vi fick lära oss detta istället? Att istället för att dietisterna skall titta på våra portionsstorlekar så tittar dem på våra hormoner. 
 
Tänk en värld där de överviktiga möts av respekt och man tog blodanalyser istället för att skära i folks magar? Att varje överviktig möttes av respekt och där man antog att folk hade en obalans i hormonerna istället för en låg viljestyrka.
 
Jag är så tacksam för att jag idag har dessa kunskaper. Idag när jag går upp i vikt i livet så vet jag att det inte är mig det är fel på - jag har karaktär så det räcker för ett helt fotbollslag. Jag har liksom bäddat för övervikt. I mina genprover kan jag avläsa att jag har anlag för övervikt. Jag har både PCOS och beroendesjukdomen, låga värden på T3 och en obalans i mina könshormoner.
 
Kom ihåg - ditt värde sitter inte i din vikt. Att samhället sprider den fettfobiska lögnen är för att vi skall bli lönsamma och köpa quickfix som gör att vi tror att vi kommer bli mer värda och tycka om oss själva mer om vi bara blir smala.
 
KÖSS
 
 
16

Indisk gryta to-die for

Eftersom jag är mera NoCarb än carnivore så tillåter jag även kokos i min mat. Grundtanken i att bara äta animaliska produkter är för att växter innehåller växttoxiner för att vi inte skall vilja äta upp dem. De kan inte fly eller fäktas som djur kan utan får ha andra försvarsmekanismer - det är själva grundtanken i carnivore.
 
Djur är väldigt rena från skadliga ämnen (om man väljer gräsbetes djur eller djur som är uppfödda på sin artegna föda samt utan massa antibiotika). Det gör att vi kan ta upp maximal näring av kött som är fullt med livsnödvändiga vitaminer!
 
Eftersom jag är mer en NoCarb än carnicore och äter det min kropp tycker är najs. Min kropp tycker bättre om kokos än grädde, och kokos skall inte innehålla toxiner då de har ett hårt skal som skyddar mot uppätning. Det tar även död på candida och smörjer magen.
 
Detta recept går att göra både LCHF, NoCarb och Carnivore! Är en riktigt hit för hela familjen!
 
Indisk gryta 6 portioner
 
 
 
Ingridienser
800 gram nötfärs, lammfärs eller fläskfärs
1 gul lök 1 vitlök
(NoCarb= 1 msk lökpulver, 1 tsk vitlökspulver)
1 förpackning kokosgrädde (Garant, Hemköp, Willys) använder jag för den är fri från tillsatser och härligt krämig.
(Carnivore = 3 dl vispgrädde)
 
Kryddor
3 msk spiskummin
1 msk paprika pulver
1 msk chilipulver
Cayennepeppar efter smak
1 msk kanel
1 msk gurkmeja
1 msk koriander
1 msk kardemumma
Lagerblad och stjärnanis (kan uteslutas)
Salt och peppar
 
How-to-do
Stek köttfärsen med salt och peppar och smör. Blanda i kryddorna och grädden. Låt puttra 20 min. Godast blir det om man äter dagen efter. Servera med smör, eller sallad eller smörstekt blomkål.
 
KÖSS
8

Ger detta mig något?

Världen är så full av stolthet - vi vill ha rätt, vi SKALL ha rätt! Den är full med sårade egon som ställer till med det ena och det andra. Är det inte aggrssivitet och hämndlyssnad så är det dramor och mobbing.
 
Överlag behöver vi fundera på våra känslor på ett konstrukivt sätt. Istället för att fokusera ur en moralisk synvinkel - ifrågasätt nyttan med känslan.
 
Ponera att du har blivit sårad av en person. Det är lätt att bli förbannad och sedan gå omkring i dagar efteråt och älta hur dum-i-huvudet personen är. Du har ju rätt att bli arg - mer ger det dig någonting?
 
Vi är duktiga på att älta oförätter. Ur den moraliska synvinkeln så har vi rätt att bli arga, men ur den kärleksfulla synvinkeln så är det helt uteslutet då det äter energi från dig och ingen annan. Att älska dig själv handlar om att vara snäll mot sig själv och att känna HARM mot något eller någon är att vara destruktiv mot sig själv.
 
Att vara arg är som att dricka ett gift och hoppas att någon annan dör av det. Det gäller alla obekväma känslor. Det tar energi och fokus från det som är nyttigt i livet.
 
Istället för att vara arga bör vi fokusera på hur du blir av med ilskan så snabbt du bara kan då den inte för dig framåt.
 
1. Konstatera att du är arg
2. Skriv ner varför du är arg 
3. Vad är det som ilskan hotar i dig? Din stolthelt, ambition, självkänsla, ekonomiska trygghet kanske?
4. Ta reda på vad som är din del. Kanske vill du ha det på ditt sätt eller så försöker du påverka något som inte går att påverka.
5. Ring en vän och berätta. Prata ur JAG-perspektiv och var noga med att prata om situationen och inte kleta etiketter på personen som att den är "dum i huvudet, falsk och sniken"
 
Som sagt - tänk alltid ur ett energi-perspektiv. Vill du ha rätt eller vill du må bra?
 
KÖSS
 
4