jag är Sverigan

Vegan, carnvore, LCHFare, vegetarian... you name it! Efter en smart läsare tipsade så har jag nu den exakta rätta termen för vad jag är: Sverigan! Jag äter, så långt det bara går, mat som är från Sverige och som har fötts upp på svensk mat.
 
Det innebär:
- Kött från gårdar i vår närhet
- Kor som betar utomhus på sommrarna och äter ensilage på vintrar
- Ekologiskt svenskt smör
- Säsongsbaserade svenska, ekologiska grönsaker
- Mat som inte är processat då vi har dyr arbetskraft i Sverige och risken är därför hög att den processas i ett annat land och fraktas tillbaka i Sverige
- Djur som är födda och uppvuxna i Sverige utefter Svensk lagstiftning
 
Frakt är den största miljöboven och process den största hälsoboven. Vi skall äta nära mat, det innebär mat som finns nära dig och är nära sin ursprungsform. 
 
Detta handlar både om miljö, hälsa och moral. 
 
Miljö - Vi vill inte belasta miljön med onödig frakt, process och förpackning
 
Hälsa - Vi vill inte belasta vår hälsa med onödiga tillsatser, bekämpningsmedel, processad mat, antibiotika eller en en onaturlig fettsyraprofil som kött får när djuren får mat som inte är artegen
 
Moral - Vi vill inte pressa svenska bönder till odrägliga arbetsförhållanden på grund av låga marginaler och konkurrens från utlandet. Vi vill värna om den svenska arbetslagstiftningen och hålla arbetsvillkoren höga. Vi måste vara beredda att betala mer för mat
 
Ponera att det otänkbara skulle inträffa - att det skulle bli ett krig som påverkar Sverige. Även fast inte Sverige skulle bli direkt indragen kommer importen att påverkas. Vad händer om vi inte längre kan importera föda i den utsträckning vi har gjort? Har vi då tvingat allt fler bönder och företag att lägga ner verksamheten i Sverige har vi ett riktigt dåligt utgångsläge. Att föda upp boskap tar år - lika så att odla upp bördiga jordar. Sverige behöver stå på egna ben i fall det otänkbara skulle hända!
 
Så gör som jag - bli Sverigan!
 
KÖSS
 
 
9
monica

Utan bönder och betande djur, så skulle Sverige växa igen. Undrar vad man skulle gödsla med? För användes folkdynga.

Elisabeth G

Håller med! :-)

Kita

Huvudet på spiken!! Mycket bra!

Effie

Jag har sett beteckningen "svegan" - men jag gillar "sverigan" mycket battre. Absolut något att satsa på.

Charlotte

Hehe! Håller med dig! Du är klok du ❤️🙋🏼

Charlotte

Hehe! Håller med dig! Du är klok du ❤️🙋🏼

Jenny

När jag läste att du undviker processad mat för att den ofta processas utomlands så kom jag att tänka på bacon. Har du lyckats få tag på bacon som inte processats utomlands? Jag läste nyligen till min förvåning på Scans bacon (skivor, tärnad och klippt) är svenskt kött som fraktas utomlands för att processas och packas (tror jag) för att sedan skickas tillbaka för att säljas i Sverige. Jag blev så provocerad att jag lät bli att köpa det.

SonjaS

Hur tar man reda pa om maten processas utomlands? Inte att jag äter processad mat, men bacon äter jag, därför undrar jag samma sak som Jenny.
Fast du svarar sällan pa kommentarer :(

Lena Winther

Jenny och Sonja,är man noga kan man hitta bra varor. Jag köper ICA:s torrsaltade alspånsrökta bacon som är fött, uppfött, slaktat, skivat och packat i Sverige.