Vegantrenden

Jag brukar känna mig ganska omtyckt, men det finns en grupp som tycker att jag är en kallblodig mördare och miljöterrorist - veganerna. Idag så är vi helt dränkta av veganpropaganda och klimatångest, vi som går emot strömmen bränns på bål.
 
När man äter helt veganskt så känns det liksom bra i PK-nerven, vi äter som vi skall. Vi ser inget dött djur på tallriken och därför har vi lite mer moral än andra. Men stämmer verkligen det? Stämmer det att inget djur har fått sätta livet till för att du skall få dina sojabiffar på din tallrik? Nej. Idag pressar vi jordarna så hårt att vi är tvungna att gödsla jordarna med döda djur för att de skall få näring så växterna kan växa. Dessutom - när vi odlar upp sådana extrema åkerarealer slår vi ut det naturliga djurlivet - de har ingenstans att ta vägen så de dör. Och jag vet att mycket av de uppodlade åkerarealerna för soja används som djurfoder, men jag äter inte sådant kött och förespråkar gräsbetat.
 
Stämmer det också att mitt kött som jag har köpt från en gård 10 min från där jag bor, som har gått och betat i de svenska åkermarkerna är en större miljöbov än Fejkonen på din tallrik? Låt oss göra ett tankeexperiment. Hur kan någonsin det vara bra för miljön att odla något på andra sidan jorden, frakta det i stora fartyg till ett land med lägre arbetskostnader, processa det hårt, förpacka det och skicka det till Sverige än min ko som betar på en äng några mil från där jag bor? Jag köper inte logiken. Dessutom, alla GMO-plantor och alla besprutning och bekämpningsmedel - de kan ärligt talat inte vara bra för miljön.
 
Nej, jag är inte för irlänskt industrikött där kor och grisar lever i rena slavförhållanden - därför äter inte jag sådant kött. 
 
Djur och natur finns i en symbios och behöver varandra. Växterna behöver djuren för att få näring och växa, djuren behöver växterna. Att rubba den balansen kan omöjligt vara bra. Matindustrin överlag behöver ses över. Det är inte hållbart att pressa jordarna, bespruta dem med massa kemikalier, processa och frakta maten eller att föda upp djur på onaturlig föda i odrägliga förhållanden. 
 
Idag får vi bara veta en liten del av sanningen, som egentligen är så mycket större och omfattande än vad vi någonsin kan förstå. Och vi måste vara öppna för nya idéer och kunskaper för att göra det hållbart och kunna ta kloka beslut. Och som den konspiratoriska själ jag är, undrar jag vad för pengamotiv som ligger bakom de starka veganvindarna.
 
Jag tror att en lösning är att lära oss äta hela djuret. Inälvsmat, benbuljong etc. Om vi inte åt processad skräpmat som hackar våra hjärnor att äta mer energi än vad vi gör av med hade inte miljön blivit så överbelastad. Om vi väljer gräsbetade djur, närproducerat och säsongsbaserat grönt samt fick majoriteten av vårt energibehov täckt av fett - då hade miljön mått så mycket bättre. Fett bör vara oerhört klimatsmart per kalori! Människor som äter för mycket på grund av att maten vi äter hackar våra kroppar och hjärnor och pressar oss att äta för mycket blir sjuka - därför behöver vi vård och mediciner som också belastar miljön enormt.
 
Jag tror inte alla skall äta exakt som jag gör, men jag tror inte på att vegantrenden är lösningen på klimathotet. Jag tror på inhemsk, närproducerad mat som är uppväxt på livets villkor med minimat av mänsklighetens inblandning är det som kan vara en bra lösning. Frakt, förpackning och process - riktiga miljöbovar!
 
KÖSS
 
 
20
Mila

Bra inlägg. Tycker också logiken sviktar vad gäller klimatpåverkan ur ett veganperspektiv. Sedan tar många det som en självklarhet att veganism är den absolut nyttigaste livsstilen och att den magiskt förhindrar cancer och andra sjukdomar. Varför tror folk det!? Är det för att vi blivit så hårt matade med att äta grönsaker är alltid superdupernyttigt?

Martina

Sen är det ju så att bonden som odlar grödor måste döda ALLA djur. ALLA insekter, ALLA åkersorkar, ALLA grävlingar eller vad som nu råkar hota hans odlingar. Av tids- och ekonomiskäl så gör de vad de behöver för att hålla odlingarna helt fria från djur och de betyder att döda av allting som kommer i närheten. Fast det försås... dessa djur äts ju inte...

Effie

Håller med. Hamnar ibland i diskussioner med veganer som tycker det är såååå mycket bättre att äta sojan direkt än att ge den till kon först. Jag blir bara så trött. Jag vill inte äta soja, och jag vill inte heller att kon ska göra det. Mer betesdjur, mer gräsbeteskött till folket! När ska de fatta?

Anonym

WORD!!

Anonym

WORD!!

Anonym

WORD!!

Elisabeth G

Ur ett utvecklingsperspektiv är det fullkomligt orimligt att tro att människans artegna föda, dvs. bl.a. kött, skulle vara skadligt för miljön. Det går helt enkelt inte ihop. Och visst är det så att djur måste dö för att veganerna ska få sin mat; mat som dessutom i det långa loppet är skadlig för dem.

För dem som till äventyrs missat kan jag tipsa om Georgia Edes hemsida. Hon är psykiatriker och skriver initierat om vad vegankost gör med den mänskliga hjärnan: http://www.diagnosisdiet.com/

Vidare är "Vegomyten" av Lierre Keith, en f.d. vegan, mycket läsvärd.

Rolf Löfgren

Är helt enig med Dig, My.

Solens strålar är den främsta livgivaren på vår jord. Hos oss i Norden är det gräs, örter och lövsly, som är de effektivaste insamlarna av dessa solens strålar. De enda som kan omvandla dessa gräs, örter och lövsly till mat och andra viktiga produkter, är idisslare. Kor, får och getter även hästar. Dessa ger oss människor högkvalitets mat, mjölk och kött. Naturligtvis uppväxta på bete och hö.
Grisar och höns är kretsloppsdjur, som tar tillvara överskott och avfall från produktionen. Bästa hönsgården är på komposten.
Allt sker naturligt i ett kretslopp.

Endast småskaliga jordbruket, typ bondgårdar på 1950talet,
kan producera högkvalitets mat på ett naturnära sätt. Vi behöver minst 100.000 nya små livskraftiga jordbruk, för att producera maten till svenska folket, på ett naturvänligt sätt.

lottikristina

Hej!
Var finns det kött att köpa 10 mil från Göteborg. Jätteintresserad!

Theresa

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
1) kärleksspell
2) Lost Love Spells
3) Skilsmässa Spells
4) Äktenskapsstavar
5) Bindande stavar
6) Breakup Spells
7) Förvisa en tidigare älskare.
8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
9) vill tillfredsställa din älskare
Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

Sonja

Helt rät och bra skrivet och framförallt är det ett måste att upplysa veganer om det. Det är feltänkt helt enkelt och såklart skapat av livsmedelsindustrin. Vem skulle tjänar på att vi äter som vi har gjort sen vi finns, dvs. av naturen: djur, säsongsvegetabilier? Ingen! mmh, vad synd.
Jag fattar inte att man förknippar klimatsmart och vegetarisk mat....vad äter de på vintern? Total ologisk men de veganer/vegetarier håller den myten levande. tja, saknas lite B12 kanske ;)

Maria

Gris, som du skrev att du äter höromdagen är inte gräsbetat kött (även gröna gårdar ger soja till sina grisar). Vidare undrar jag hur det skulle gå till om hela världen skulle äta gräsbetat kött? Skulle ju inte finns så mycket åkerland kvar till att odla övriga grödor så som betor, kål, osv. Kossorna måste även ha föda på vintern, vart skulle det gräset odlas? Sedan lever inte veganer på soja. Jag har varit vegetarian sedan födseln och har i princip aldrig ätit soja, så jag förstår inte vart du har fått det ifrån? För din information odlas den soja som människor äter på bra odlingar. Så som man odlar andra grödor osv. Däremot odlas den sojan som går till djurfoder på dåliga odlingar. Börja att klaga på den industrin till att börja med eftersom det är den största boven.

Elisabeth G

"Kossorna måste även ha föda på vintern, vart skulle det gräset odlas?"

På vintern ska de äta hö alt. ensilage, dvs. gräs man sparat under sommarhalvåret.

Anonym

@Maria

Bara en mycket liten del av jordens yta lämpar sig att odla grödor på. En många gånger större yta växer det t ex gräs på. Där kan djur beta. Dessa gräsmarker behöver betande djur för att överleva. Du verkar ha fått det mesta om bakfoten... ja, helt tvärtom faktiskt. Vi kan inte fortsätta odla sönder våra jordar världen över. Mer än 20 civilisationer har dukat under genom historien. Varför? För att man plöjde och odlade bort sin matjord. På den tiden skedde detta relativt lokalt. Idag sker det i global skala.

Mindre än 20 % av den soja som odlas går till foder för djur... och hur det odlats har ingen som helst betydelse.

Det mest destruktiva vi människor sysslar med inom lantbruket är industriell monokulturodling av grödor. Animalieproduktion kommer inte i närheten av detta.

Linnéa Lundgren

Hmm.. riktigt spännande tankar kring detta! Tåls att fundera på 🤔🙂

Josephine

Alltså det beror mycket på massproduktionen och hur de gör - som påverkar klimatet negativt och där tillhör köttindustrin som den ser ut idag. Då menar man massproduktionen, de stora industrierna som ofta säljer sina produkter i affärerna som vi sen köper. Jag tror också på närproducerat, då fraktas det inte allt för långt och släpper inte ut lika mycket. Men vi är väldigt många människor i världen. Fungerar närproducerat för hela Sverige då? Jag vet inte. Massproduktionen beror dels på antalet människor som efterfrågar och sen pengar. Jag tror inte att alla behöver äta veganskt, men det skadar inte att äta mindre kött både ur hälsoperspektiv men också med tanke på hur djuren behandlas. Jag tror de handlar mer om mat och vad du köper/odlar. Utan hur din livsstil är, det är inte bara vad vi köper som påverkar klimatet. Utan vad vi gör med allt. Sen tycker jag att många pekar finger på ett dåligt sätt. Bara för att man äter kött så är man ingen dålig människa. Man kan dela kunskaper på ett trevligt sätt, men alla vill inte ändra på sina vanor och man får respektera varandra. Jag tänker att så länge man gör någonting bra för både natur och djur så är det bra! Äter du veganskt eller vegatariskt en/mer gånger i veckan - jätte bra! Sorterar du material som du konsumerar? Jätte bra! Sen kanske man inte gör allt, men man gör det man kan utifrån ens egna förutsättningar. Det är de viktigaste. Och inte skuldbelägga. :)

Olsson

Det stör mig att man i kött-klimat-hälsa-debatten klumpar ihop denniskorv, långväga fulantibiotikakött, donkenmeals och hårt processade produkter med fint närproducerat gräsbetat kvalitetskött. "Kött" är inte bara en enda sak, och det har betydelse för både hälsa och miljö vilken sort det är man äter. Dessutom förutsätter man att alla köttätare äter jättemycket kött, och så är det ju inte nödvändigtvis heller. Slutligen tror jag att det är viktigare för miljön att vi drar ner på flyg- och bilresor och överlag konsumerar mindre än att just sluta äta kött. Naturligtvis menar jag då att man ska välja just närproducerat och ekologiskt. Jag betalar gärna mer för att äta bra mat, oavsett om det är kött, fisk, grönsaker eller något annat.

Maria

@ANONYM

Det stämmer dock inte att det bara är 20% av all soja som odlas som går till djurfoder. Beroende på källa så framgår det att 80-95% av all soja som odlas används som foder till djur. Så istället för att klaga på de människor som äter soja, så bör man nog se över vad våra djur matas med och börja där:)

Anonym

Varför förutsätta att veganer köper processade produkter från andra sidan jorden? Det är som att veganer skulle påstå att alla köttätare äter mängder med denniskorv. Två extremer.kan tycka att det är ett onödigt grepp att ta. Men du kanske vill överdriva för att få retorisk slagkraft. Du kallar dig sverigan eller nåt liknande. Jag med. Men jag äter inte kött. Det funkar. Sverige erbjuder en fantastisk mängd vegetarisk mat. Hållbart, nyttigt, gott. Och ingen måste dö för att jag ska äta. Win Win för alla.

Anonym

Varför förutsätta att veganer köper processade produkter från andra sidan jorden? Det är som att veganer skulle påstå att alla köttätare äter mängder med denniskorv. Två extremer.kan tycka att det är ett onödigt grepp att ta. Men du kanske vill överdriva för att få retorisk slagkraft. Du kallar dig sverigan eller nåt liknande. Jag med. Men jag äter inte kött. Det funkar. Sverige erbjuder en fantastisk mängd vegetarisk mat. Hållbart, nyttigt, gott. Och ingen måste dö för att jag ska äta. Win Win för alla.