Ta ansvar över ditt mående

Jag var sjuk fram och tillbaka i nästan en månad för någon vecka sedan. Det har inte jag upplevt på flera år, sedan jag blev fullständigt sockerfri. Innan jag får några råd från anonyma läsare att jag behöver äta grönsaker vill jag poängtera att anlednngen har jag klarlagt. Grönsaker är helt överflödiga, all näring vi behöver finns i kött så det handlar inte om det. I somras blev vattnet i Lerum kontaminerat och flera hundra personer åkte på magsjuka, däribland jag. Där rensades hela min tarmflora ut och eftersom 90% av immunförsvaret sitter där så ger det såklart stora påföljder. 
 
Jag åt som jag gör idag, enbart kött och fett, mina första år på LCHF - då kallades det GI-noll, och då var jag frisk som en nötkärna. Innan jag började med LCHF var jag sjuk hela tiden, jag var borta 70% från gymnasiet. Astma och allergier är immunförsvarssjukdomar och de gör att vi lättare blir sjuka. Idag är jag sällan sjuk, men jag är sjuk oftare än en LCHF-are som inte har kroniska immunförsvarssjukdomar.
 
Jag ser mitt eget personliga ansvar i det där med att vara sjuk ofta och sällan. Jag tycker det är helt sjukt att när man går till doktorn så skriver de lättvindigt ut mediciner när det första de borde göra är att ställa frågan "Vad äter du?". Det är helt galet att kosten har sån liten betydelse inom sjukvården. Livsstilen påverkar hela vår kropp, herregud vår kropp byggs ju av den mat vi äter. Att det inte skulle ha någon påverkan är helt galet! Jag visste att när jag mår såhär är det något som jag behöver ändra på i mitt liv och därför inledde jag mitt dektektivarbete - eller biohacking som det så modernt kallas.
 
Med Carnivore har jag gått till att knappt behöva mediciner alls för min astma. Helt plötsligt tog jag både långtidsverkande och korttidsverkande. Jag insåg att jag har en pågående inflammation i min kropp som jag behöver titta närmre på. Det jag gjorde var att lokalisera 3 kritiska punkter som påverkar mitt immunförsvar: inflammation, stress och tarmflora. Dessa åtgärder satte jag in:
 
Inflammation:
- Jag eliminerade alla mejerier som jag hade infört på prov. Alla mejerier utan smör bidrar till en låggradig inflammation i kroppen. 
 
Stress:
- När vi är stressade fungerar immunförsvaret sämre. Jag eliminerade kaffe helt för att slippa kronisk kortisolpåslag som sliter på binjurarna. Jag spaltade upp alla mina åtaganden och strök, delegerade och prioriterade dessa. Jag vilade hemma från jobbet en hel vecka och jag började äta stora doser av Rhodiola.
 
Tarmflora:
- En trasig tarmflora = sämre humör och sämre immunförsvar. Därför tar jag tillskott av probiotika som då innehåller goda tarmbakterier och ger oss ett stärkt skydd.
 
Dessutom boostar jag med superoxidanten Vitamin C och Zinc, då denna blandning verkligen främjar immunförsvaret. En skräpig brustablett med massa konstgjorda sötningsmedel går inte att använda, här behöver vi bra kvalitet.
 
Med dessa åtgärder känner jag mig både starkare, friskare och lugnare. Det är verkligen underskattat att vara frisk!
 
KÖSS
 
Ewa Meurk som är funktionsmedicinsk terapeut hjälper mig att lägga mitt pussel mot optimal hälsa