Rhodiola

Detta är ett samarbete med UPGRIT 
 
Då vi idag är många som har svårt att stressa ner i dagens hektiska samhälle så behöver vi extra skydd på det slitage stressen utsätter våra kroppar för. Just binjurarna pajar ofta hos stressade människor, detta ger problem med både sexlusten och stressnivån. Vaknar vi tidigt på morgonen och inte kan somna om är det ett tecken på överaktiva binjurar och har vi svårt att vakna på morgonen är detta ett tecken på underaktiva. Både lägen är skaldiga för oss. Rhodiola som är det aktiva ämnet i rosenrot är en kraftfull adaptogen som ökar kroppens motstånd mot känslomässig och fysisk stress. Rhodiola verkar normalisera serotonin, norepinephrine och dopaminnivåer och ger även en humörstärkande effekt. Förbättrad sömn och energinivå är också vanligt rapporterade resultat.
 
Jag äter Rhodiola varje dag när jag inte har semester vilket har gett mig drastiska skillnader i just sömn och stressnivå. För oss med PCOS rekommenderas detta tillskott lite extra, men överlag för kvinnor är det viktigt att skydda sig mot stress då vår cykel och våra kroppar gärna tar skada extra i stress i jämförelse med männens kroppar.
 
Du hittar Rhodiola HÄR (LÄNK)
 
KÖSS
 
 
 
2

Omvänt ätande

I 4 år har jag kört fasta där jag inte äter för än tidigast 12. Det har varit en mycket bekväm tid där jag bara stiger upp på morgonen, gör mig kaffe å ställer mig och sminkar mig. Sedan ett par månader har jag dock slutat leva så. Bakgrunden till detta är min PCOS, jag har insett att jag behöver äta enligt min kvinnosjukdom. Eftersom mina blodsockervärden är så fina beror inte min PCOS på det, som de gör för ungefär 80% av dem som har PCOS. Dock är roten inte bara insulin, utan även kortisol som är kroppens stresshormon och jag har gjort en slutsats att det nog är det hormonet som jag har problem med med mitt stressiga liv, duh...
 
Fasta ökar produktionen av kortisol vilket är kanon för män. Det ökar testosteroner och de fungerar kanon på fasta. Men för oss kvinnor har man sett att det fungerar annorlunda. På en studie på råttor har man sett att de blir mer hyperaktiva och tillslut så stängs ägglossningen ner - låter inte alls bra för oss med PCOS som har oregelbunden eller ingen alls. Innan jag går vidare så handlar inte ägglossning och mens om att skaffa barn, det handlar om att kvinnokroppen hamnar ur sin naturliga cykel och det skapar oreda i måendet. När jag slutar menstruera och ha ägglossning så går jag lätt upp i vikt, blir deppigare, får mer sug och mår överlag sämre. 
 
Jag har därför vänt på dygnsätandet. Jag äter en stadig frukost, en nästan lika stadig lunch och en ganska liten middag. Då jobbar min mat för sänkta kortisol-nivåer. Och jag mår så himla mycket bättre. Det tillsammans med Carnivore har gjort att jag numera är mer regelbunden än vad jag har varit på år. Dessutom har jag inga cravings och mår mycket mer stabilt i humöret.
 
När jag hamnar i sociala sammanhang så är det klart jag äter en stor middag men när jag bestämmer själv så håller jag den mindre. När jag äter mycket mat till frukost och lunch brukar jag generellt inte vara särskillt hungrig vid middagstid. Jag brukar dessutom äta ganska tidig middag, redan runt fyra-fem. Och frukost på bussen in vid 8-tiden, så min kropp fastar fast utan viljestyrka.
 
Överlag pekar forskningen på att fasta verkar vara kanon för män och kvinnor i klimakteriet, men mindre bra för oss andra kvinnor. Det leder till ökade stressnivåer och ökar testosteronet och produktionen av androgener, vilket kan ställa till i vår hormonella balans. För det vill jag poängetera att detta är generellt, vad du mår bra av vet bara du.
 
Det har varit en tuff utmaning att börja äta på morgonen när man inte är van. Jättejobbig ärligt talat. Det har varit flera gånger som jag har fallit tillbaka, det har krävt övning både i rutinerna och mental inställning. Så är det med alla vanor!
 
KÖSS
En liten middag
 
 
2

Fuck smalidealet

Jag är så jävla trött på smalidealet i samhället, det är som hela världen gått in i en ätstörning. Jag känner verkligen hur påverkad jag har varit av smalidealet och hur jobbigt det är att leva med detta. Men jag vägrar acceptera normen längre, den har förstört mitt liv tillräckligt!
 
Det gäller verkligen att försvara sin kropp i alla lägen, att stå upp för den i både handlingar och ord. Jag gjorde just det i veckan på 2 urhäftiga grejor som jag verkligen kände hur det byggde mitt kärlek till min kropp.
 
Jag och Ann-Ida (@frontallobskolaps på Instagram) skulle shoppa mig en festklänning. Vi gick in i alla de där urtjusiga affärerna där klänningarna är fodrade, franska och kostar en halv månadslön. Expediten tittade på mig och tog fram en skitstor storlek (på H&M drar jag mellan 38-42 beroende på plagg) och den gick ändå inte igen och jag kände mig som en barbamamma. För ett ögonblick sögs jag in i samhällets ideal och började hata på min kropp, den duger inte. Jag är värdelös... Men då tog jag ett beslut, NÄ! Det är inte MIG det är fel på, denna sortens klänningar är sydda för lååånga petita fransyskor och här står jag en kort, kurvig viking. Jag tänker inte utstätta min kropp för detta, hon är den hon är - och hon får lov att vara det. Så istället gick vi in i en annan affär, hittade en sjukt fin klänning för 50 spänn på rean som var för stor (trots att den var i samma storlek som den franska modellen). 
 
En annan grej är att några dagar innan mens svullnar jag upp som en badboll. Jag lägger på mig 5 kilo och ser ut som en liten söt semla. Tycker min man. Samhällets normer säger att jag är fet och oduglig, vilket jag omedvetet har accepterat genom åren. Grejen är ju att som PCOare är vi så låga i progresteron vilket gör att vi samlar litervis med vätska. Så dessa dagar brukar jag smörja med krämer och äta örtbaserade vätskedrivande. Men inte nu - fuck it! Jag går omrking som en semla och känner mig stolt! Jag låter kroppen sköta sitt!
 
Det är verkligen så, jag fightas för min kropp. Hon är inte fet, ful och oduglig - hon & jag är ett team. Hon skall inte behöva utsättas att pressas ner i kläder som inte är gjorda för henne och hon skall inte behöva utstå massa negativ skit för att hon skall passa in i samhällets normer. Jag står numera upp för henne som vuxen för det hon inte fick som barn.
 
KÖSS
 
 
10