Hälsokontroll

Detta är ett samarbete med Medisera
 
Varje år gör jag en hälsokontroll på mina blodvärden och i år gjorde jag det hos ett nytt företag: Medisera! Det var superenkelt, man bara klickade hem det via deras hemsida och valde provtagningsställe och så gick man dit på en drop-in tid! Så smidigt! Resultaten kom supersnabbt och det är alltid spännande. Man loggar enkelt in med bank-ID och får även ett läkarutlåtande. Sticker något ut stort ringer även en läkare hem till en.
 
Som vanligt såg det ju kanon ut, även kolesterolet såklart. Överlag lägger jag inte särskillt mycket vikt vid kolesterolvärden då det är en helt orelevant hälsomarkör. De som skapar hjärt- och kärlsjukdomar är inflammationer och höga blodsockervärden. Kolesterol är kroppens lagnings-kit och har fått skulden för hjärtsjukdomar för länge nu. Det är inflammationer orsakade av blodsocker som skadar kärlen - kolesterolet lagar bara skadan. Statiner är ju världens grej för big pharma. Dels har industrin lyckats peta ner referensvärdet så väldigt många "löper större risk för hjärt- och kärlsjukdom", dels så måste mer än 300 personer äta statiner för att 1 person skall få resultat. Det är en enorm pengamaskin! Kolesterol är bra, vi vill inte ha massa trasiga blodkärl. Istället behöver vi gå till rotorsaken för att varför det bildas en propp - inte är det kolesterolet, det är inflammationen som skapade skadan från början. Om du får upprepade hål på dina jeans, skyller du då på sytråden du lagar dem med eller på orsaken att de gick hål? Läs mer om detta på Martinas blogg och läs för guds skull hennes nya bok.
 
Det som var intressant är som stack ut var att jag hade förhöjda värden av D-vitamin. Inte konstigt att jag är så pigg och glad xD Nä men det blev en hel del sol i sommar och dessutom har jag nog varit lite väl generös med D-vitamin tillskottet. Jag har dock aldrig hört talas om att D-vitamin skulle vara farligt i större mängder, tvärt om är för låga värden starkt förknippat med psykisk ohälsa.
 
Annars såg allt kanon ut! Förra året hade jag brister som B-12 och folsyra, vilket verkar vara helt avhjälpt nu. Carnivore verkar ha balanserat ut det mesta!
 
 
Något som är vanligt för oss med beroende är trötta binjurar. Detta är en stor del av vår biokemiska reparattion, och därför tog jag både ders binjuretest och stresstest. Allt såg helt normalt ut! Även om vi kan screena på symptomen tycker jag alltid det är skönt att testa blodet. 
 
Nu har jag ätit LCHF i snart 9 år och hittills verkar jag inte se något som skall ta död på mig. Det är absurt att tro att en artegen föda skall döda oss.
 
 
Köss
5
Anne

Det är ju jättebra att ditt kolesterolvärde inte reagerar på LCHF-kost. Men man kan inte applicera det på alla. Jag håller absolut med om att man ska dra ner på snabba kolhydrater, men vissa människor reagerar tyvärr med förhöjt kolesterol på LCHF. Jag arbetar som läkare inom hjärtmedicin, och vi har haft patienter med kraftigt förhöjt LDL efter LCHF-kost, och då rekommenderar vi dem att byta kost. Idag vet vi att högt LDL-kolesterol är den enskilt absolut största riskfaktorn för hjärtinfarkt. Man kan i stort sett inte få hjärtinfarkt om LDL är lågt. Det finns en sjukdom med ärftligt förhöjt LDL (familjär hyperkolesterolemi) där de drabbade får tidiga hjärtinfarkter, redan i 40-årsåldern. Blodsockret kan vara helt normalt. Så, klarar man av LCHF med fortsatt låga kolesterolvärden är det bra, men inte för alla. Den bästa LCHF-kosten för hjärtat är dessutom den med fett och protein från växtriket och havet istället för animaliskt.

monica

Ganska långt bort. Via Vänersborg 22 mil. Via Kristinehamn-Mariestad 24 mil.

Lena

Hej Anne,

Jag skulle behöva en källa på att det är fett och protein från växtriket man ska äta?

Anne

Hej Lena!

Det finns tungt vetenskapligt stöd för att mättat fett (t.ex från kött och mejeriprodukter) har en negativ effekt på kranskärlsjukdom, medan fleromättade fetter såsom omega-3 och DHEA har en mer positiv effekt. Det finns mängder av studier, man kan söka på ischaemic heart disease and dietary advice, fatty acid and coronary heart disease m.m. Med tanke på att diabetes typ 2 är en riskfaktor hos många som har eller riskerar hjärtinfarkt är det bra att få ner kolhydratintaget hos dessa, men att det då är viktigt med en bra fettkälla för hjärtat. Då är det bättre att välja fett från t.ex vegetabiliska oljor, nötter,frön och fet fisk istället för att välja grädde och bacon.

Julia

Hej My och tack för en inspirerande blogg!
Jag tänkte gå över på carnivore nu efter många år av diffusa och mycket jobbiga besvär. Är nykter beroende jag också och har gått på lchf till och från i ca 4 år.
Jag har haft problem med histaminer nu i ca 6 månader, kan knappt äta något längre utan att få migrän eller bli influensa sjuk utan förkylningssymtom. Hemskt är det!
Fått svar på imu pro där det står att jag reagerar mot bla mjölkprodukter och vitlök så jag tänker att carnivore är en bra elimineringsdiet..
Men nu till min fråga till dig, äter du några kosttillskott nu på carnivore? Jag kan inte äta lever eller annan inälvsmat då jag får reaktion direkt.
Tänker du ta bort smör också nu när du slutar med mejerier eller är den mängder mjölkprotein försumbar? :)