Gränslösa människor

Jag har en person i mitt liv som är oerhört gränslös. Den personen är tyvärr inte valbar - jag kan inte välja bort hen utan att välja bort delar av livet jag inte är villig att ge upp.
 
Gränsa
 
Vad innebär att gränsa en människa? Jag tror alla har människor i livet som skiter i ens gränser, som klampar på och kör sitt race utan en tanke på dig. Att gränsa en människa innebär att säga NEJ, att ge feedback på beteenden som inte är uppskattade och att förhålla sig korrekt men vänlig i bemötandet. Det är jättesvårt när man har en gränslös människa i närheten - de vill inta ha ett nej, de vill inte ha en distansierad relation - de vill innanför dina gränser.
 
Upp på hästen igen
 
Minn erfarenhet är att det är galet svårt och läskigt att gränsa en gränslös person. Speciellt om personen har högt EQ och kan sniffa upp dina ansträningar. Om du har ett medberoende i botten är det ännu svårare, då har du ett starkt behov av att jaga likeabillity och är kungen av anpassning. Min erfarenhet är att inte ge upp, att försöka om och om igen att gränsa dessa människor.
 
Exempel på gränslöshet
 
Vad är då en gränslös människa? Vad gör hen? Ett exempel är om din kollega försöker tjata på att du skall äta hennes kakor, trots att du tackat nej om och om igen. Det är gränslöst. Eller om du förklarat för din familj att du är sockerberoende och behöver hjälp och de köper hem godis och pratar ljudligt om hur gott det är - det är gränslöst. Eller kollegan som fiskar efter personliga detaljer om dig trots att du bara vill prata business - det är gränslöst. Eller din vän som kräver att du kommer på kalas trots att du inte kan eller hinner och bestraffar dig efteråt - det är gränslöst. Det finns massa beteenden som är gränslösa och där vi behöver öva oss på att sätta en gräns. Det är aldrig okej att göra något mot någon annan om den personen förklarat hur hen vill ha det.
 
Öva öva öva
 
Relationer är det absolut svåraste som finns. Det handlar om så många faktorer och parametrar och är svåra för oss att styra. Det bästa du kan göra är att ta ansvar över din del, att sortera i kladdiga relationer vad du kan styra över vs. vad som ligger utanför din kontroll och sedan fokusera på dig. Öva på att sätta gränser, öva på att säga nej. Det är helt okej att det skrämmer dig i början, det tillhör processen.
 
KÖSS
 
 
3
Anonym

Bra skrivet själv säger jag nej till alla sociala media rakt av för optimal måbra vilket är prio 1

Anonym

Tack My❣️

Carina

Oerhört bra tankar och inlägg.. att ta med in i helgen.
Lätt att bli ensam när man sätter gränser, men för mig är det mer värt att må bra med mig själv än att må dåligt för att andra ska må bra. (alltså öppna mina gränser för gränslösa)
Tack för detta inlägg !!
Ha en fantastisk helg!