Håll dina löften

Många funderar på hur man skall träna sin självkänsla - förmågan att tycka om sig själv. Det verkar vara ett stort problem bland oss människor, våra inre demoner som talar om för oss hur dåliga vi är. Många går omkring med känslan av att vara en bluff.
 
Problemet med dålig självkänsla är att den frodas i dagens snabba samhälle. Förr i tiden var kvinnan hemma och tog hand om barn & hushåll. Idag jobbar hon men tar fortfarande hand om barn och hushåll. Vi matas dessutom av bilder på idealmänniskan - att vi skall ha ett rikt socialt liv, vara vältränade och ha ett tjusigt hem. Detta ställer krav på oss.
 
En dålig självkänsla har flera förklaringar. Kanske har någon av våra föräldrar haft det och det "smittat av sig" eller så är vi uppväxta i ett dysfunktionellt hem eller så blev vi mobbade. Hur som helst behöver vi inte lida av detta i vårt vuxenliv mer än nödvändigt, det finns saker vi kan göra för att växa vår självkänsla.
 
Det allra viktigaste är att vi håller vad vi lovar. Det gäller på alla plan - har vi en planering så följer vi den, har vi lovat någon något så utför vi det vi har lovat. 
 
Nyckeln till att detta skall gå att utföra är två: Att säga nej och att skruva ner kraven. Säg hellre nej till din omgivning än ja om du har låg självkänsla, det viktigaste är att det blir rimligt. Skruva ner att-göra-listan så den blir rimlig och utförbar, det viktigaste är inte hur många saker du gör - det viktigaste är att du gör det du åtar dig.
 
Genom att kunna lita på dig själv så kommer din självkänsla växa automatiskt. Det ger en större självtillit och det gör att du kommer framåt.
 
KÖSS
 
 
 
1
SL

Tack, behövde precis det nu när jag ska styra upp rutiner och vardagen igen efter semestern.