Motionera mera!

Jag har tränat regelbundet sedan 2011 på LCHF. Jag tränar 4-6 dagar i veckan och det är helt underbart! Nu när vi flyttade 9 gånger på 9 månader sa jag dock upp mitt gymkort, tränade i princip inget alls under dessa månader. Vilken markant skillnad det gör på humör och mående! Finns ju inget som är så höjande och stressbefriande som träning.
 
Det är lätt att luras av att man bör träna för att bränna kalorier. Men på riktigt, hur mycket kalorier bränner man på att träna? Det är verkligen inte mycket. Det som är viktigt med träning ligger beyond det uppenbara - vad det gör hormonellt med oss.
 
När en sockerberoende tränar rekommenderar jag ALLTID att äta mer de dagarna, mins 50g protein till och 30gram fett. Kroppen kommer utsöndra sug som blir svårt att stå emot annars. Och det är inget psykiskt sug utan helt biokemiskt. 
 
De primära anledningarna är att det hanterar stress oerhört bra. Vår stressreaktion basar från överlevnad och är en mekanism vi delar med alla djur. Stress är grundkänslan rädsla som också framkallar ilska. När ett djur upplever hot möblerar kroppen om. Allt blod går till de större musklerna och onödiga funktioner stängs av. Vår frontallob som styr impulser stängs av och vi börjar använda de mer primala delarna av hjärnan. Kroppen förbereder sig på att fly eller fäkta och en coctail av stresshormoner utsöndras. Detta är helt logiskt om det kommer ett hotfullt djur - men det är helt ologiskt när vi sitter framför datorn och tänker på restskatten.
 
Dessa hormoner flyter omkring i kroppen tills de bryts ner, vilket är en långsam process - OM vi inte bränner dem i träning! Beroende är en stressutlöst sjukdom så all proaktiv behandling går ut på stresshantering.
 
Inte nog med det, kroppen utsöndrar massa härliga må bra-hormoner som också hjälper oss vara sockerfria!
 
Vi beroende behöver röra på oss minst 30 minuter om dagen. Inte för att gå ner i vikt, inte för att bränna fett - för att vara enklare sockerfria!
 
KÖSS
 
 
5
monica

Träning ger glädje, mindre behov av att småäta..

Anonym

Har du något tips för oss som inte orkar träna? Har fått nån utmattnings greia efter att jag började på med lågkarbo. Ingen energi alls. Hjälper inte att säga att träning ger energi, för det bryter ner en med utmattning.

Anonym

Utmattning på lågcarbo? Då gör man många fel vill ja loca

Nathalie

Anonym: Jag har också utmattningssyndrom och känner igen det du skriver. Väldigt dåligt med energi och har svårt att "ladda upp mig". Mitt tips är att ta kortare promenader och/eller köra enklare yoga för att komma igång lite. Kan tipsa om yoga with Adriene på youtube, hon är så härlig att passen går snabbt och blir roliga.

Anonym

Tack Natalie, ska pröva det. Har du förresten vetskap om varför vissa blir utmattade på lågkolhydratskost? Frågar dig iom att du skrev att du oxå har det. Många tror nämligen att alla får så mycket energi på lågkarbo, något som inte är sant. Och då får man ju slängt i ansiktet att man gör "fel" så som anonym i fältet över har skrivit. Lätt att uttala sig om saker man inte vet, vett'u... :)